Всички кучета ли подлежат на дресура

куче Снимка: iStock

Е дин от въпросите, които всеки стопанин на домашен любимец си задава от време на време, е дали всички кучета подлежат на дресировка? 

Изглежда, че очевидният отговор е да. Но нещата далеч не са толкова прости. Има някои четириноги, чието обучение се случва по-добре и по-лесно, отколкото при други. За това, може би точният отговор би включвал комбинация от неща като породата, възрастта, темперамента и личния опит на самото куче. Както и избрания от стопанина му метод на обучение.

кучеСнимка: iStock

Умни кучета и обучението им

Съществува определена връзка между това едно куче да бъде определяно като „умно“ и за същото животно да можем да кажем че е „поддаващо се на обучение“. Според Американския киноложки клуб (АКС), интелигентността не е единственият фактор, който прави домашният любимец податлив на дресура. 

Dogsandcats.bg

Всяка порода има своите личностни характеристики и неща, за които представителите й са подходящи. Например, представете си, че обучавате Голдън ретривър, който е естествено добър да донася разни неща, да тегли шейна. Да, на теория е възможно и най-вероятно ще успеете до известна степен, но тренировките ще са трудни и няма да носят удоволствие нито на вас, нито на четириногото. 

Дори самата порода не може да се вземе като общ знаменател, защото всеки ретривър има своя характер, който ще повлияе на дресурата му. Лесно разсейващо се куче ще бъде по-трудно за обучение по време на лов, отколкото, например, представител на породата Блъдхаунд, който е отглеждан години назад именно, за да следва определени миризми. 

кучеСнимка: iStock

Обучение на малки кучета

В кучешкия свят битува схващането, че малките кучета са по-трудни за обучение. Според Animal Planet обаче, това е само мит и по-дребните четириноги имат същата нужда от тренировки, каквато е тя и при по-едрите им събратя. 

Методът на обучение при кучетата, независимо дали са малки или големи, действа по един и същи начин. Казано по-просто: ако животното направи нещо и получи това, което иска и му е било обещано, то ще продължи да го прави.

Основни команди

Цялото обучение на всяко куче започва с усвояване на основните команди. При трудните за дресура четириноги често може би липсват тези основни умения за „сядане“, „стоене мирно“ и др. 

кучеСнимка: iStock

Макар да се смята, че домашните любимци учат по-лесно, когато са все още кутрета, не бива да отписваме с лека ръка и по-възрастните им събратя. Всичко се свежда до намирането на точния метод на обучение и правилната мотивация на личността на вашия космат другар. 

Факт е, че някои породи се дресират по-лесно от други. Под названието „подлежащ на обучение“ обикновено се поставят животни, достатъчно умни, за да разберат командите и връзката им с наградата, която ги очаква при изпълнението им. А също и достатъчно послушни, за да продължат да правят същите неща отново и отново. 

Сред кучетата, които са първенци в класацията за най-лесна дресура са: Бордър коли, Бордър териер, Лабрадор, Австралийска овчарка, Папийон, Немска овчарка и Голдън ретривър.

Въпреки че тези четириноги се считат за послушни, те трябва да получават достатъчно физическа активност, съчетана с тренировките, за да са във форма и добро здраве. 

Кучета, които се обучават трудно

Най-лесното за обучение куче – това е мотивираното. Тази максима важи с пълна сила за четириноги, които са добре настроени към човешкото взаимодействие, тона на гласа и изражението на лицето. Косматите ни спътници са еволюирали през годините съжителство с човека, за да се научат да разчитат нашите комуникационни сигнали. Но не всички кучета са толкова добри в това, точно както не всички хора са еднакви. 

кучеСнимка: iStock

Освен това – всеки домашен любимец може да си „вземе“ почивен ден.Например, никненето на зъбките на кутрето може да повлияе на способността му да следва команди и като цяло – да ви обърне внимание. При по-младите кученца по-високите енергийни нива често означават, че може да им е по-трудно да се концентрират. 

Ако смятате, че домашният ви любимец е труден за обучение, не се притеснявайте да се свържете с професионален треньор. Или се опитайте да откриете това, което наистина го мотивира. Може да е парченце бекон, играчка или допълнителна похвала. Ако успеете да откриете този фактор, шансовете ви за успех в обучението с което и да е било куче се увеличават. 

Могат ли всички кучета да бъдат обучени?

Всички кучета подлежат на обучение. Но със сигурност представителите на някои породи са по-упорити, вероятно по-малко „интелигентни“ и също толкова вероятно – с по-трудни за преборване генетични предразположености. 

кучеСнимка: iStock

Например, териерите са кучета, които са отглеждани, за да бъдат независими и да преследват по-малки животники като гризачи и вредители, не са толкова мотивирани от човешките взаимодействия, колкото други четириноги. И това може да ги направи по-трудни за обучение. 

Независимо от породата на домашния ви любимец – работете с това, което имате. За трудни за дресиране кучета, които отказват да изпълняват дори основни команди – потърсете професионална помощ. Помислете за основата на обучението, което е мотивацията и намерете това, което прави вашето космато приятелче най-щастливо. 

 

Вижте още:

Как да привикнем кучето към каишка

6 често срещани грешки при дресурата на куче

 

Виж още