Какво кара кучето да киха

куче киха Снимка: iStock

Б езспорно да успеете да уловите кучето си в момент, в който кихне, е голяма рядкост - но все пак се случва! И точно както при хората, в голяма част от случаите това е вид рефлекс в следствие на обикновено гъделичкане в носа на домашния ни любимец. Понякога обаче кихането може да е индикатор за настъпващо заболяване. 

Защо кучетата кихат?

При домашните ни любимци „контекста“ на кихането е особено важен и може да ни насочи имаме ли причини за безпокойство или не. За разлика от при хората, при четириногите често кихането е и средство за изразяване на емоции, което допълнително може да ни обърка.

Ето и някои от основните причини кучето ви да киха:

  • Нещо е попаднало в носа му и го дразни

Ще забележите, че кучето ви киха, когато подуши прах или мръсотия, както и ако навън има полени. Обикновено, ако е причинено от външно дразнение, кучето киха няколко пъти, след което сякаш „забравя“ за случая. 

Dogsandcats.bg

Ако кихането е по-често, а през останалото време животното ближе и хапе лапите си, търка муцуната в земята и като цяло изглежда, сякаш му е дискомфортно, може би нещо се е заклещило в носа му – посетете ветеринар, за да ви помогне да го отстраните. 

  • Сезонни алергии

През пролетта, точно както и при хората, при домашните любимци се проявяват някои видове алергии. Ако забележите типичните симптоми като кихане или сълзене от очите и носа – обърнете се към лекар, които при нужда да предпише подходящо лечение.

куче кихаСнимка: iStock

  • Израз на емоции

Ако се вгледате внимателно в поведението на кучето си, ще забележите, че понякога то киха внезапно по време на игра. Или щом ви види. Някои експерти смятат, че кихането е сигурен признак на вълнение или нервносту четириногия ви приятел. 

Често по този начин животното сякаш „освобождава“ емоциите си, които може да са станали твърде бурни по време на игра. Малките кученца пък, понякога кихат от щастие – ако то е съчетано с увиснал език, отпуснато тяло и блажен поглед – значи животното го прави, защото изпитва радост. 

  • Развъдна (кучешка) кашлица

Това е едно от най-разпространените заболявания при кучетата, тъй като е силно заразно и домашният ви любимец може да го пипне от друго четириного буквално навсякъде. Прилича на обикновената настинка при хората и се лекува бързо с лекарства, стига да бъде индикирано навреме. Среща се често при кучета, които до скоро са живели в развъдници или приюти.

куче кихаСнимка: iStock

  • Други заболявания

Има някои сериозни респираторни заболявания, които започват с кихане. Обикновено обаче, те се проявяват заедно с други симптоми като кашлица, хрема, падане на козината, апатия, липса на апетит, летаргия. 

Ако кихането на вашето куче продължава повече от няколко минути и се случва често без видима причина или дразнение – значи най-вероятно е признак на някакво заболяване.

В тези случаи най-често то е съпроводено и с други симптоми, за това – наблюдавайте езика на тялото и поведението на питомеца си. За да сте спокойни, че всичко с косматия ви другар е наред – направете консултация с ветеринарния си лекар.

 

Вижте още:

Как да изберем ветеринарен лекар за кучето ни

 

 

Виж още