Какво казва любимата играчка на кучето ви за личността му

куче играчки Снимка: iStock

К ой не обича да се забавлява? Играчките са чудесен начин за игра, раздвижване и здравословна доза упражнения за кучето ни. Може би обаче сте забелязали, че въпреки голямото разнообразие от плюшки, топки, гумени кокалчета и други атрактивни играчки, косматият ви другар има една любима. Която ви носи първо, когато се приберете от работа, например. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата имат любими играчки?

Причините могат да варират, въпреки че изборът на вашия пухкав другар може да ви помогне да придобиете известна представа за неговата личност. Не вярвате? Ето какво може да ви каже любимата играчка за личността на четириногия ви другар!

  • Пискащи играчки

Ако домашният ви любимец обича да си играе с пискливи играчки, имате малък космат ловец в дома си! Специфичните скърцащи звуци, които те издават, напомнят на животното за звуците, които биха дошли от потенциалната им плячка. И тъй като у тях има позаспало желание да ловуват, те са най-привлечени от този тип предмети.

Dogsandcats.bg

куче играчкиСнимка: iStock

Друга причина, поради която кучетата обичат скърцащи играчки, е, че те са страхотни в осигуряването на незабавно удовлетворение. Ако четириногият ви другар обича да чува комплименти или да бъде възнаграждавано за трикове, една топка, която издава звуци, ще му осигури тази незабавна реакция всеки път, когато я дъвче.

Вижте още: Защо кучетата харесват пискливи играчки

  • Топки, фризбита и други играчки за хвърляне

Играчките за хвърляне се предлагат във всякакви форми и размери, но има нещо, което обединява всички тях: те събуждат у косматия ви приятел тръпката от преследването. Кучетата, които предпочитат да се забавляват с тях, обикновено имат нужда да се раздвижат, тъй като имат много енергия за изгаряне. 

Освен това, този тип игри оставят усещане у четириногите, сякаш са постигнали нещо. Замислете се – колко е щастлив питомеца ви, когато се върне при вас с играчката в уста!

куче играчкиСнимка: iStock

  • Играчки за дърпане

Ако установите, че кучето ви предпочита играта на теглене/дърпане на въже, то у дома си имате истински състезател! И то такъв, който разбира, че вие сте неговият любим партньор в игрите! Дърпането на въже е съвместна игра, която позволява на вашия космат другар да изразходва много енергия, но по начин, по който може да покаже силата си и то пред вас, най-добрия му приятел.

Склонността към дърпане може да означава също, че домашният ви любимец има хищнически инстинкти, които обича да насочва. Вероятно питомецът ви няма възможност да преследва плячка в ежедневието си, така че предпочитанието му към въжето за теглене е добър знак, че той обича да се връща към корените си от време на време.

куче играСнимка: iStock

  • Плюшени играчки

Любовта към плюшените животни може да разкрива няколко различни черти в зависимост от това как вашият космат приятел обича да се занимава с тях. 

Някои кучета са фенове на използването на плюшки като заместител на потенциалната си плячка. И вместо да преследват плячка в гората, те „гонят“ плюшените мечета в хола ви. Ако вашият космат другар има склонност да разкъсва животни на парчета, това е добър знак – той искрено се забавлява с този псевдо лов! 

кучеСнимка: iStock

При някои четириноги пък, се наблюдава обратната тенденция – вместо да унищожават, те обичат да се грижат за своите плюшени играчки до степен, до която те са техен редовен спътник от години. Носенето от стая в стая и спането с плюшка са признаци, че вашият кучешки спътник се възползва от майчинските си инстинкти. Или има нужда от приятел, в когото да се сгуши, когато вие не сте наоколо. Бъдете спокойни – докато домашният ви любимец не стане обсебен от своя плюшен другар, това е нормално поведение. И то просто означава, че има много любов, която питомецът ви иска да даде – както на вас, така и на своите приятели (дори и те да са неодушевени!). 

  • Класически тип: пръчки

Кой се нуждае от играчки, когато може да намери свои собствени навън? Любовта на кучетата към пръчките вероятно е започнала от там, че те са подобни по форма на костите и любимите им кокалчета. Но привързаността на косматите ни другари към клонките се простира отвъд това! 

куче с пръчкаСнимка: iStock

По своята същност кучетата са любопитни същества, а пръчките им дават възможност да открият собствените си съкровища. И след това – гордо да ви ги донесат (покажат).

За това и, ако косматият ви другар обича да търси клонки и пръчици навън, то си имате работа със запален откривател, който обича да изследва очарователните гледки и миризми около себе си!

 

 

 

 

Виж още