Какво казва лошото поведение на кучето ви за вас

куче човек Снимка: iStock

З амисляли ли сте се някога, че несъзнателно може би сте създали или засилили най-лошото поведение на вашето куче? Да, не звучи като нещо, за което ни се иска да мислим, но се случва често. Защото всички правим грешки и независимо дали ни харесва или не, поведението на четириногия ни другар е отражение на нашия живот, отношение и стил на обучение (или липсата на такъв). 

Кучетата ни повтарят поведение, което се засилва, така че разбирането защо питомецът ви се държи по определен начин, може да ви помогне да се справите по-добре с дресурата му и да получите по-бързо желаните резултати. Първата стъпка е да разберете защо косматият ви другар продължава да има някои от най-досадните си навици. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

А ето и 6 често срещани поведенчески проблеми и какво казват те за самите вас. Защото зад непослушното държание на косматия ни другар се крие повече, отколкото си мислим!

Dogsandcats.bg
  • Отказ да се подчини на повтарящи се команди

Ако са необходими повече от една дума, за да накарате кучето си да седне, а междувременно то се взира във вас, докато низ от „Седни! Седни! Седни!“ се лее от устата ви, това показва, че сте нетърпеливи. Случва ли ви се често да засипвате приятелите си с поредица от въпроси, преди те дори да успеят да започнат да ви отговарят на първия? Е, същото е и с вашето куче. Дайте му шанс да реагира на отправената му команда. Повтарянето й го учи, че не е необходимо да ви се подчинява от първия път. А това може да бъде опасен начин на мислене за него!

куче човекСнимка: iStock

  • Дърпане на каишката

Възпитаното ходене на каишка може да бъде научено само чрез последователно обучение. Така че някой, който отказва да отдели от времето си за дресура и просто оставя кучето си да го влачи наоколо, изглежда и като човек, който търси бързо и незабавно удовлетворение. От друга страна четириного, което е научило, че може да тегли стопанина си по време на разходка, може да си навлече цял куп проблеми. Така е ще бъде от полза и на двама ви да отделите време за обучение.

куче човекСнимка: iStock

  • Просия

Хората, които не могат да издържат на „гладния поглед“ на кучето си и споделят остатъците от масата си с него, обикновено са недалновидни. Защото голяма част от тази храна може да причини дългосрочни здравословни проблеми на животните – включително затлъстяване и диабет. 

  • Твърде много неконтролирана енергия

Някои кучета и породи естествено имат повече енергия от други. Но ако всяко четириного, което някога сте имали, се отличава с луд и неконтролируем характер, проблемът може да е, че то прихваща от вашата енергия. Домашните любимци бързо се приспособяват към живота и темпото на стопаните си и това какво се случва около тях. И твърде многото задържана енергия във вашето домакинство ще се прехвърли неминуемо и върху косматия ви другар.

куче човекСнимка: iStock

  • Прекомерен лай

Докато някои породи кучета са по-склонни да лаят от други, четириного, което джафка прекомерно, обикновено го прави, защото очаква това да доведе до нещо. Или да получи нещо. Вниманието от ваша страна, дори под формата на викове, възнаграждава поведението. А ако се опитвате да ги отвлечете от лаенето чрез играчки или лакомства, вие ги учите, че прекомерната вокализация ще им донесе нещата, които искат. 

  • Кучешка агресия

Ако кучето ви постоянно влиза в схватки, може би не сте достатъчно авторитетни. В случай, че неглижирате поведението на четириногия си приятел, го кара да мисли, че това му държание е нещо приемливо. А по този начин лесно може да се ескалира до нежелани ситуации и инциденти. 

куче човекСнимка: iStock

Важно е да покажете на домашния си любимец от първия ден, че негативното поведение има своите последствия. В противен случай то може да повярва, че е по силите му да направи всичко!

Вижте още: 

Защо кучето с такова удоволствие унищожава играчките си

8 мита за кучешката агресия, които всички сме чували

 

Виж още