Защо кучето с такова удоволствие унищожава играчките си

куче Снимка: iStock

П озната ситуация, повтаряща се почти всеки път, когато купите нова играчка на кучето си – то се „нахвърля“ върху нея с такова настървение, сякаш е първата в живота му. В най-добрия случай– след 15-20 минути (зависи от качеството и здравината на играчката) тя бива унищожена, като този акт е съпътстван с ръмжене, често подмятане на вече приличния на боклук предмет напред назад, често със силно разклащане и блъскате по муцуната…

Е, хубавото е, че дори и да е издавала пискащ и дразнещ звук (типичен за по-голямата част от кучешките играчки) въпросната вещ бързо замлъква. А след като я „довършва“ и любимецът ви осезаемо губи интерес към нея. 

Историята зад това поведение

Както повечето моменти, свързани с неразбираемото поведение на домашните ни любимци, и отговорът на въпроса „Защо кучето системно и преднамерено унищожава играчките си“ се крие назад в еволюцията на животното. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всъщност, това „кръвожадно“ поведение е огледално на това, което се е случвало в дивата природа, когато предците на домашното куче са улавяли и в последствие – убивали плячката си. Разбира се, освен инстинктът не е останало нищо от първоначалния смисъл на тези рефлекси, така че – не се тревожете, за вашето куче през 21 век това е просто начин на игра!

Чесане на зъбите

Сред една от любимите игри, особено на подрастващите кученца, е тази на „теглене“ на играчката от устата им. Обикновено това е много приятен начин (за тях) да упражнят здравината на захапката си, а ако играете с играчка тип „въже“ – да почешат зъбите си. Влаченето по пода, съчетано с ръмжене при опитите ви да я изтръгнете от устата им, често пъти се струва много забавно на домашните ни любимци. Според някои кучешки психолози обаче, този вид занимания възпитават агресия, освен това са възможни инциденти, ако играта излезе извън контрол. 

Как да играем безопасно с кучето си?

Понякога ръмженето на домашния ни любимец не е достатъчно, за да ни подскаже дали той е игриво настроен или по-скоро раздразнен. Важно е да възпитаме от малко животното как да играе безопасно. Като начало поемете инициативата – нека играта да започва и завършва с вашето решение. Така тя ще е структурирана, контролът ще е във вашите ръце и ще знаете кога точно приключва забавлението. 

кучеСнимка: iStock

Дайте на кученцето да „спечели“ – при играта на „влекач“ – пуснете му играчката, нека се почувства, че със свои сили я е „изтръгнало“ от ръцете ви. Винаги се стремете да има баланс в игрите, за да може и животното да се чувства сякаш е равностойно с вас – така ще задържите максимално дълго интереса му. Замислете се – ако е ви бяха пускали да победите на шах като малки, дали щяхте да играете и днес?

Подбирайте правилните играчки. Ако кучето ви унищожава меките подаръци, то по-добре е да избирате такива, които са по-голямо предизвикателство за него. От друга страна, плюшките са по-безопасни, докато топките за тенис - така любими на кучетата, могат да износят зъбите им при прекомерно дъвчене. Консултирайте се и с продавачите в зоомагазина – нека ви препоръчат най-продаваните за различните породи играчки – експериментирайте смело!

Хитър трик е, ако кучето ви се отегчава твърде бързо от играчките си, да прибирате някои от тях. 

Давайки му ги след 1-2 месеца, например, то може и да ги възприеме като нови! Тази тактика работи при някои по-дребни породи безотказно, но нищо не ви пречи да опитате нали?

Вижте още: Тенис топката – любима, но и опасна кучешка играчка

Виж още