Какво ни казва цветът на венците на кучето

дентална хигиена Снимка: iStock

Г рижата за денталната хигиена на домашния ни любимец е едно от най-важните неща, за да има дълъг и щастлив живот четириногия ни приятел. И тъй като той не може да го направи сам – тази отговорност се пада на стопанина му.

Може би ще се изненадате, но понякога само бърз поглед на състоянието и цвета на венците на косматия ви другар е достатъчен за ветеринарния ви лекар, за да ви каже дали всичко с тях е наред.  Действайки като защитна бариера, доброто кръвоснабдяване в тази област им придава характерния розов цвят. Ако той е на лице – значи всичко е наред!

Как изглеждат здравите венци на кучето?

Нормалните венци трябва да имат нежен розов цвят, подобен на този на дъвка. При лек натиск с показалеца те трябва да изсветляват до бяло или бледорозово, след което бързо (в рамките на не повече от 2 секунди) да се връщат към нормалния си цвят. Това време се нарича „пълнене на капилярите“ и показва, че няма нарушения в кръвоснабдяването на венците. На допир те трябва да са леко хлъзгави, мокри и гладки – в никой случай лепкави или сухи. 

болен венец на кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Проблеми с венците при кучетата

За съжаление, заболяванията на венците при кучетата са един от най-често срещаните проблеми, с които четириногите и техните стопани се сблъскват. Основната причина за това се крие в натрупването на остатъци от храна по венеца, което води до развиване на бактерии, образуване на плака, кариеси и лош дъх.

Най-лесно и бързо ще познаете, че кучето ви има проблем, ако наблюдавате, дали венците му са различен цвят. Причини за притеснение и посещение при лекар има, когато те са:

  • Сини

Ако кръвоснабдяването в областта на венците на вашето куче е нарушено в следствие на недостатъчни количества кислород в тъканите, венците му могат да станат сини или лилави. Това състояние е известно в медицината като цианоза. Причина за него могат да бъдат по-сериозни здравословни проблеми като сърдечна недостатъчност, белодробна тромбоемболия, заболявания на дихателната система, респираторни проблеми, астма, задух.

  • Бледорозови или бели

Изсветляването на нежно розовия цвят на венците може да говори за нарушение в съсирването на кръвта, което от своя страна може да причини анемия. 

венци на кучеСнимка: iStock

  • Яркочервени

Тази промяна в нормалния цвят на венците на вашето куче може да има няколко основни причини. От една страна значи, че животното има високо кръвно налягане в следствие на топлинен удар (ако е прегряло). Тогава се наблюдава и задъхване в опит животното да се охлади. 

По-често срещаната причина за яркочервените венци е свързана с локално дразнение (ако дъвче нова играчка или твърд кокал, например), развитие на инфекция, възпаление на венците и/или гингивит. Това състояние е болезнено за кучето, а венците освен че се подуват, започват и да кървят.

Лечение на гингивит при кучето

Гингивитът, който води до възпаление на венците е сред най-често срещаните заболявания, характерни за домашните ни любимци. Ако не се вземат мерки навреме, той може да причини сериозни проблеми като дори може да се стигне до загуба на зъби

Заболяването прогресира бързо, бактериите постепенно и неумолимо разрушават поддържащите структури на зъбите във венеца, което води до възпаление на костта. Така се получава парадонтит, състояние, което се характеризира с постоянен лош дъх, обилно кървене на венците (най-вече след хранене), трудно дъвчене, отказ на кучето да яде твърди храни, кокали и гранули, зачервяване и подуване на венците, разклатени или липсващи зъби.

Важно е да още щом забележите първите симптоми на проблеми с венците да заведете любимеца си на лекар. Той ще извърши почистване на зъбите и ще ви назначи лечение, често включващо медикаменти, с които да поддържате оралната хигиена на животното. 

Ако възпалението е в по-напреднала фаза, може да се наложи по-сериозно лечение, което би включвало стоматологични интервенции като вадене на зъби, поставяне на дентални уплътнители и вкарване на антибиотици директно във венеца. 

Предотвратяване на проблемите с венците при кучето

Превенцията е най-добрата защита, а що се касае за денталната хигиена на домашния ни любимец – тя е особено важна. Повечето от потенциалните проблеми с венците на кучето ви са напълно предотвратими, стига да полагате достатъчно грижи за зъбите и венците му.

Ето какво можете да направите:

Не пушете около домашния си любимец.

Погрижете се стаята, в която кучето прекарва най-много време през деня, да е достатъчно прохладна и проветрявайте често – особено през по-топлите месеци.

Почиствайте зъбите на кучето си всеки ден. Ако то не ви позволява – използвайте специален разтвор/спрей (продават се в зоомагазина).

Давайте на домашния си любимец дентални пръчици след хранене.

Ако породата позволява – давайте кокали (без тръбни) за дъвчене, които се отразяват добре на венците на домашния ви любимец.

Редовно правете профилактични прегледи при ветеринарния си лекар за състоянието на зъбите и венците на кучето

джак ръселСнимка: iStock

Не забравяйте – грижата за венците и състоянието на зъбите на вашето куче трябва да се превърне в рутина, за да сте сигурни, че ще спестите на четириногия си приятел неприятни ситуации и проблеми. А сега – защо е проверите венците на кучето си още сега!

Вижте още:

3 най-важни съвета за дентална хигиена на кучето

4 природни средства срещу лош дъх при кучетата

Виж още