3 най-важни съвета за дентална хигиена на кучето

миене на зъби на куче Снимка: iStock

З ъбният камък и гингивитът са два от най-често срещаните проблеми, свързани с денталната хигиена на домашните любимци, за които стопаните им търсят съвет от ветеринарен лекар.

Лошата хигиена на зъбите на косматия ви приятел може да доведе до редица проблеми като: заболявания на венците, загуба на зъби, пародонтоза, абсцеси и – ако не се вземат мерки за лечение – до по-сериозни състояния като бактериални инфекции на сърцето, черния дроб и бъбреците. 

Според данните от последно проучване, около 80 процента от кучетата и 70 процента от котките имат признаци на заболявания на устната кухина и зъбите още до тригодишна възраст.

Има няколко основни неща, които можем да направим, за да се погрижим за денталното здраве на домашния си любимец. Предлагаме ви да разгледаме три от тях:

Dogsandcats.bg

1. Ежедневно четкане

Хората мием зъбите си по два пъти – сутрин и вечер. При кучетата ни е достатъчно да правим това само веднъж на ден, за да премахнем плаката и забавим развитието на зъбен камък. Важно е да бъдем търпеливи и постоянни, като се постараем да направим четкането на зъбите (с пръсти или специална четка) приятно преживяване за косматия ни другар. Помнете - никога не бива да използвате човешка паста за зъби. 

При някои породи миенето на зъбите може да се окаже известно предизвикателство, но ключовото тук е да превърнете тази дейност в ежедневна рутина – това ще помогне на четириногото да възприема процеса спокойно. Не забравяйте – след миенето на зъбите да възнаграждавате кучето с похвали и игри.

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

2. Добре балансирана диета и достатъчно неща за дъвчене

Това, което кучето ви яде, се отразява на усмивката му. Ако смятате, че има нужда – консултирайте се с ветеринарния си лекар и с негова помощ изгответе диета, която да поддържа зъбите на косматия ви спътник в добра форма. 

Важно е да НЕ споделяте нищо от сладките си лакомства с домашния любимец. Дори и една хапка от шоколадовия ви десерт може да се отрази много зле на зъбите на кучето ви.

Ако сте решили да давате кокали на четириногия си спътник, за да подобрите състоянието на венците и устната му хигиена, придържайте се към съветите на лекаря си относно това кои са най-добри и безопасни. В общия случай - въздържайте се да давате на домашния си любимец сурова кожа или варени кокали – те могат да се счупят и да причинят вътрешни увреждания на животното. 

Винаги дръжте костите в хладилник когато кучето ви не ги дъвче, за да предотвратите натрупването на бактерии. И му давайте да се занимава с тях само, докато вие сте наоколо. 

Някои стопани на четириноги използват лакомства, специално формулирани за подобряване здравето на зъбите на кучетата. Те са под формата на дента стикове и имат почистващ ефект. Въпреки че са полезни за денталната хигиена на кучето ви – спазвайте дозировката, описана на етикета на опаковката и не прекалявайте с тях. 

Работят ли действително денталните лакомства за кучета? -

Въжените играчки, които кучето ви може да дъвче, също са вариант. Бонусът при тях е, че освен поддържането на зъбите на животното в добра форма, те му осигуряват междувременно и забавна тренировка.

3. Редовни профилактични прегледи

Говорете с ветеринарния си лекар за това колко често следва да се случва почистването на зъбите на кучето ви. Това е единственият начин да се премахне натрупания зъбен камък професионално и качествено. В повечето случаи процедурата налага анестезия, така че заедно със специалиста следва да обсъдите доколко това е добър вариант за вашия домашен любимец. Ако кучето ви не би понесло добре дълбокото почистване, може би лекарят ще ви насочи към други начини, чрез които да подобрите състоянието на венците и зъбите на любимеца си.

Как поддържане зъбите и венците на кучето си – споделете ни в коментарите по-долу!

Виж още