Какво означават кафявите петна по венците на кучето

куче венци Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че по венците на кучето ви има кафяви петна, които не са били там преди, или има промени в цялостния им цвят, необходимо е да се свържете с ветеринарния си лекар, за да обсъдите с него възможните причини. Кучешки венци с нова или необичайна пигментация могат да са индикация за здравословен проблем, които изисква намеса на специалист.

куче венциСнимка: iStock

Какъв цвят са здравите кучешки венци?

Здравият кучешки венец е розов на цвят, мокър и гладък. Ако приложите натиск върху него с пръст, той би трябвало да изсветлее до бледорозово или бяло, а след това да се върне към обичайния си цвят в рамките на една до две секунди. Ако това отнеме по-дълго време, то може да означава проблем с кръвното налягане или кръвния поток. 

Какво означават различните цветове на венеца на кучето ви

Различните цветове (обичайното розово) могат да показват определени здравословни проблеми. 

Dogsandcats.bg

куче венциСнимка: iStock

  • Кафяви или черни венци

При някои породи кучета кафявите или черните петна по венците са нещо нормално. Понякога обаче, може да се касае за орален меланом, особено ако петната се променят или се появяват нови. Меланомът обикновено изглежда като черен пигментиран възел.

Потърсете зачервяване или подуване по линиите на венците близо до кафявите петна. Може дори да има признаци на леко кървене. Имайте предвид, че кафявата материя върху зъбите на животното вероятно е зъбен камък.

куче венциСнимка: iStock

  • Бледорозови или бели венци

Бледите венци могат да бъдат причинени от лошо кръвообращение, анемия или сърдечно заболяване. Ако наскоро домашният ви любимец е претърпял инцидент или се е наранил, то загубата на кръв също може да бъде причината. Анемията при четириногите има редица възможни основни причини, включително вътрешно кървене, имунно заболяване, лошо съсирване на кръвта, бъбречна недостатъчност или поглъщане на отрова (за хлебарки или плъхове).

  • ‌Розово-червени венци

Ако венците на кучето ви са розово-червени и възпалени, причината може да е гингивит. Вирусите и бъбречните заболявания също могат да доведат до поява на червеникави и понякога кървящи венци. Когато на кученцата им никнат зъби, нормално е линията на венците им да изглежда леко зачервена.

куче зъби миенеСнимка: iStock

  • ‌Черешовочервени венци

‌Най-честите причини за яркочервените венци при кучетата са поглъщане на нещо токсично, високо кръвно налягане и топлинен удар

  • Жълти венци

Жълтеницата кара кожната тъкан, включително венците, да изглеждат леко жълти. Причината за появата й включва хемолитична анемия, чернодробно заболяване и запушване на жлъчните пътища. Жълтите венци могат да бъдат и нормален страничен ефект от кръвопреливане.

куче венциСнимка: iStock

  • ‌Сиви, лилави или сини венци

‌Сърдечни заболявания, ниско кръвно налягане, хипотермия и респираторни заболявания могат да доведат до лошо кръвообращение и ниска оксигенация, което може да причини обезцветяване от този вид на венците на кучето.

  • Кафяви или черни петна по венците

Кафявите или черни петна по венците могат да бъдат нормални при определени породи кучета. Сред тях са: Чау-Чау, Шар Пей, Далматинец, Голдън ретривър, Лабрадор ретривър, Доберман, Австралийска овчарка, Акита, Мастиф, Нюфаундленд, Ирландски сетер, Еърдейл и други териери. Ако това са нови петна, които не са нормални за вашия домашен любимец, или ако са свързани с израстъци по венците, то може би са признаци на ракови или вирусни проблеми.

Признаци, че кучето ви има проблем с венците

Ако изглежда, сякаш кучето ви дъвче една определена страна от устата си или изобщо не дъвче, а сякаш директно поглъща храната си, възможно е да има болезнена инфекция на венците или зъбите. При гингивит, в допълнение към светлочервените венци, може да има и кафяв зъбен камък по линията на венците. 

куче зъбиСнимка: iStock

Инфекции на венците, останали нелекувани, могат да се разпространят в тялото и да доведат до поява на други здравословни проблеми. Следователно, важно е да се грижите за здравето на венците и зъбите на домашния си любимец на превантивна основа. 

Често лошият или необичаен дъх също може да е индикация, че има проблем с венците на кучето ви. Цветът обаче е най-забележимият признак за по-сериозен проблем, така че най-добре да ви стане практика да проверявате за наличие на пигментация, различна от розовата (или наричана още „цвят на дъвка).

Как да предотвратим проблеми с венците при кучета

Заболяванията на венците при кучетата могат да бъдат избегнати с добра орална хигиена. Можете да миете зъбите на домашния си любимец поне веднъж седмично, за да предотвратите образуването на зъбен камък и плака, като използвате специална четка и паста за четириноги. Редовното четкане ще ви даде възможност да наблюдавате регулярно цвета на венците на домашния си любимец. 

куче зъбиСнимка: iStock

Важно: Никога не използвайте своите вода за уста или паста за зъби и за кучето си, тъй като те съдържат съставки, които не бива да се поглъщат от четириногите. 

Друга полезна практика за превенция е да давате на питомеца си дентални лакомства за дъвчене, които помагат за масажа на венците и премахват зъбния камък. 

Състоянието на венците при четириногия ни другар може да бъде добър индикатор за цялостното здраве на животното. Всички промени в структурата или цвета на венците могат да бъдат признак на пародонтоза или редица други състояния – от нарушения на съсирването на кръвта и анемия, до отравяне и сърдечни заболявания. 

Здравите и нормални венци на кучетата са розови като дъвка. Ако забележите, че цветът им се променя или има необичайни петна, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

5 начина да почистите естествено зъбите на кучето си

10 съвета за поддържане на зъбите на вашето куче здрави

Виж още