Какво правят кучетата, когато са сами вкъщи

куче лошо Снимка: iStock

К акво правят кучетата, когато са сами вкъщи? Това е въпрос, който всеки стопанин на домашен любимец си задава, ако не всеки ден, то най-малкото всеки път, когато излиза сутрин за работа, до магазина или на среща с приятели в петък вечер. 

Според скорошно проучване, проведено от Ring, повече от една трета (или около 38%) от собствениците на домашни любимци твърдят, че използват камери на закрито, за да наблюдават своите питомци, докато са далеч от дома. От тях почти две трети (65%) споделят, че са в състояние да успокоят животното и да спрат разрушителното му поведение, като комуникират с него чрез въпросните устройства. 

куче лошоСнимка: iStock

Проучването разкрива още, че мнозинството от собствениците на четириноги (82%) са имали сериозни проблеми с домашните си любимци, когато животните свикнат да остават сами. Което потвърждава, че пакостите на кучетата в отъствието на стопаните им, за съжаление, не са рядкост.

Dogsandcats.bg

Какво правят кучетата, когато са сами вкъщи

Краткият отговор е: бели! Проучването на Ring е установило, че около 37% от собствениците на кучета са хванали косматите си другари да ровят в кофата за боклук, други 32% пък са видели, как кучетата им се изпускат у дома, макар да имат изградени хигиенни навици, щом останат без човешка компания. 30% от участниците в проучването пък споделят, че косматите им приятели дъвчат обувки, чанти и всичко, което е пропито с аромата им, щом останат сами. И ако това не е достатъчно, то 28% от кучетата лаят почти нон-стоп, докато 25% от тях не могат да устоят на едно любимо на четириногите занимание: раздробяване на салфетки и тоалетна хартия навсякъде. Ех...

куче лошоСнимка: iStock

Какво най-често унищожават кучетата

Домашните ни любимци са известни като любопитни същества, но понякога прекомерната им любознателност може да ги накара да поемат по грешен път. Обувките и чорапите са основата им цел, като 24% от собствениците на домашни любимци, участвали в горецитираното проучване, споделят, че връщайки се у дома намират унищожени обувки и нагризани чорапи, разнесени из различни ъгли на стаите. 

Други поразии, които кучетата правят, за да уплътнят времето си през деня, включват превръщане на всекидневната ви в детска площадка, като 20% от собствениците съобщават, че четириногите им другари използват мебели като дивана, например, за да упражнят силата на захапката си или като играчка за дъвчене. Около 20% от анкетираните споделят, че са намирали килима събран, разкъсан или покрит с пръст от стайните растения, оставени в близост. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Ако оставим телевизора или радиото включени, това ще предотврати ли лошото поведение на кучето ни?

Повече от половината от собствениците на домашни любимци (около 56%) вярват, че оставянето на телевизора или радиото включени, когато не са у дома, може да помогне на косматите им другари да се чувстват по-малко самотни. А оттам – с комфорта да дойде и спокойствието. Някои стопани подхождат още по-креативно, като оставят предавания за животни или домашни любимци по телевизията (20%), пускат музикална телевизия (10%) или сериали (7%). За съжаление обаче, тези тактики не работят безотказно при всички домашни любимци, като около 20% от тях все пак успяват да свършат белите, които са си наумили. 

куче лошоСнимка: iStock

Как наблюдението може да помогне

Да държите под око косматия си другар, докато не сте у дома, може да бъде известно предизвикателство. Освен това, трябва да се подготвите психически, че може да видите неща, които няма да ви харесат. Защото, бъдете сигурни – едно е да си мислите за това какво прави косматия ви другар, а съвсем друго е с очите си да се уверите, че най-мрачните си прогнози се сбъдват.

На пазара има голямо разнообразие от устройства, включително камери, видео звънци и алармени системи, които могат да ви помогнат да поддържате връзка с домашния си любимец, когато не сте у дома. 

куче лошоСнимка: iStock

Вижте още: 

Първи месеци с малко куче вкъщи

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

 

 

Виж още