Първи месеци с малко куче вкъщи

кученце Снимка: iStock

П ървите месеци от живота на кученцето в дома ни са вълнуващо и изпълнено с емоции време не само за нас, но и за домашния ни любимец. Това е времето, когато животното е най-чувствително и податливо на различни външни фактори и дразнения, учи се и свиква с нас, опознава и изучава новата среда, в която е попаднало. 

Предлагаме ви 10 тайни за успех, с които тези първи дни на новия ви космат приятел в дома ви ще станат по-спокойни и интересни както за него, така и за вас.

кученцеСнимка: pixabay.com

  • Подгответе се колко време ще ви е нужно

Един от сравнително често срещаните пропуски при много стопани на домашни любимци, най-вече при тези без опит, е че не успяват добре да планират колко време ще им отнеме да са около кученцето си през тези първи месеци от живота му. Добре е да прецените предварително, че докато все още не е преминало пълния курс на ваксинация, тоест 14 дни след поставяне на третата ваксина, животното не трябва да излиза навън. Ще е необходимо вие да го забавлявате и учите на различни неща у дома. Помнете – колкото повече време и усилия инвестирате в началото, толкова по-бързо и лесно ще ви е да продължите с по-сложните команди в последствие.

Dogsandcats.bg
  • Определете основни правила

Това, че кученцето е сладко и миличко не значи, че трябва да му прощавате всичко или да гледате в захлас резултатите от поредната му беля. Ако искате да отгледате едно добре възпитано животно, то трябва да започнете още през първите месеци от живота му. Последователността е от ключово значение. Определете правила и използвайте най-вече позитивен подход при кутретата – основно с похвали и награди за добре свършената работа. 

Вижте още: Как да привикнем малкото кученце към пелени

  • Насърчавайте любопитството, а не страха

За някои кученца всичко ново и непознато може да е плашещо, като това включва различни звуци, преживявания и ситуации. Добре е да насърчите кутрето да бъде любознателно, смело да опознава света около себе си, за да не порасне като плахо и неуверено куче. Обръщайте му внимание – ако плаче или хленчи, вдигайте го, но не се опитвайте да го успокоявате, а по-скоро го накарайте да осъзнае, че няма нищо страшно. Поощрявайте домашния си любимец да бъде любопитен, а не нерешителен и плах.

кученцеСнимка: iStock

  • Изберете правилната диета

След отбиването от майката храносмилателната система на малкото кученце е много чувствителна. За това е важно да преценим добре каква храна да му даваме – най-добре е след консултация с ветеринарния ни лекар. Вариант е да се свържете с развъдника/приюта, откъдето сте го взели, за да разберете с каква храна са го хранили до сега и да продължите известно време на нея, преди да я смените с друга. Често стресът от новия дом и среда може да причини липса на апетит или да разстрои стомаха на кученцето.

Вижте още: Защо кученцето не иска да се храни

  • Социализирайте кученцето от малко

Както споменахме, през първите месеци от живота си кученцето все още не може да излиза навън. За да не бъде след това светът извън пределите на апартамента ви голям шок за него, добре е да го социализирате от малко. Можете да направите това, като каните различни хора в дома си – нека всеки прекара малко време с животното. Така то ще свикне с нови лица, миризми и гласове. Можете да „разходите“ на ръце и животинчето с градския транспорт, във влака или на друго оживено място.

кученцеСнимка: iStock

  • Пазете се от токсични храни

Някои от най-често срещаните в дома ни храни могат да са опасни, дори токсични за малкото кученце. Погрижете се да ги държите на места, до които домашният ви любимец няма достъп. Сред тях са: кафе, шоколад, чесън, стафиди, гъби, алкохол, грозде, семки на ябълки или ягоди и др.

  • Изградете независимостта на кучето си

Няма спор, че е трудно да оставим кучето си само. За да не развие то деструктивно поведение или тревожност като зрял индивид обаче, е важно да тренирате увереността му във ваше отсъствие. Постепенно увеличавайте времето, през което оставяте любимеца си сам вкъщи всеки ден. Опитайте се да игнорирате хленченето и плача му и ако е възможно – върнете се в стаята чак, след като се успокои. Ако излизате от къщата, опитайте се да не вдигате шум нито при напускането си, нито при връщането обратно. Нека е сякаш в реда на нещата и не е голяма работа.

  • Без зъби!

Играта на хапане е нещо нормално, ако кучето е било в развъдник, заедно с братчетата и сестричетата си, но щом пристъпи прага на дома ви това не е поведение, което трябва да насърчавате. Купете на кутрето различни играчки за дъвчене и винаги, когато се опита да захапе пръста или дрехата ви, стопирайте поведението му с категорично „Не!“.

  • Научете кученцето да ходи на пелени

Колкото по-рано започнете да създавате хигиенни навици на кучето си, толкова по-добре. Да се изхожда на пелени е едно от нещата, към които е важно да го приучите докато все още не може да излиза навън. 

кучешки пелениСнимка: iStock

  • Направете посещенията при ветеринаря положително преживяване

Ако не искате цял живот да се борите с тревожността и безпокойството на кучето си, които съпътстват всяко посещение при ветеринаря, то е добре от малко да свикнете животното че посещенията при лекаря не са непременно нещо лошо. Опитайте се да изградите положителна асоциация, награждавайте и хвалете кученцето щом прояви смелост и не се дърпа.

Преди всичко –

наслаждавайте се с пълна сила на тези първи месеци от съжителството си с новия космат член на семейството!

Кученцата растат толкова бързо, че тези дни ще изминат по-бързо, отколкото си мислите!

 

Вижте още:

5 грешки при отглеждането на малко куче

Да се подготвим за пристигането на кученцето

Виж още