Какво представлява добре балансираната диета за кучето

куче Снимка: iStock

Б алансът е важен във всяка област на живота. Що се отнася до храненето на домашните ни любимци обаче, това е сред най-важните неща, които всеки отговорен стопанин трябва да има предвид. Защото, ако диетата на кучето ни небалансирана и не съдържа всички основни хранителни вещества, от които животното се нуждае, това вероятно ще му причини някои здравословни проблеми в бъдеще. И неминуемо четириногият ни спътник ще живее по-кратък и по-малко щастлив живот. 

Как да разберем дали диетата на кучето ни е добре балансирана?

Балансираната диета на домашния ви любимец трябва да съдържа: протеин (от животински произход), зеленчуци, пълнозърнести храни, мазнини и микроелементи (омега-3 мастни киселини за кожата и мозъчната функция; и за четириноги от по-големи породи и по-възрастни животни – глюкозамин и хондроитен сулфат). 

кучешка хранаСнимка: iStock

Кучетата се нуждаят от повече от 50 ключови хранителни вещества, най-важните от които са витамин С и минералите магнезий, калций и фосфор. Балансът между тях е в основата на качественото меню за четириногия ви спътник.  

Dogsandcats.bg

Трябва ли да променя храната според жизнения етап, в който се намира моето куче?

Краткият отговор на този въпрос е ДА! Подобно на хората, кучетата имат различни хранителни нужди – в зависимост от етапа на живота, в който се намират. Кутретата, бременните и кърмещи домашни любимци, например, имат потребност от много калций и магнезий в менюто си, който им е необходим за здравето и растежа на костите. А по-възрастните кучета обикновено имат дефицит на някои минерали, които трябва да им се набавят, за да се избегнат увреждания на бъбреците.

кучеСнимка: iStock

За това е важно да купувате винаги храна за домашни любимци, която е специално предназначена за етапа от живота на вашето куче. Само така можете да сте сигурни, че му давате точната, добре балансирана според неговите настоящи нужди формула. 

Ако четириногият ви другар страда от артрит или бъбречно заболяване, то проблемите му могат да се влошат, ако го храните с неправилно балансирана диета. Има специално разработени за тези медицински състояния храни, които домашните любимци могат да консумират за неопределено време.

На пазара можете да откриете и марки, които предлагат храни, специално балансирани за краткосрочни медицински проблеми като затлъстяване, инфекции на пикочния мехур, повръщане, камъни в бъбреците и анемия. Не забравяйте – ако домашният ви любимец е на специална диета за подобен проблем, да преминете към новата храна или да се върнете към старата – постепенно. Рязката й смяна може да причини на животното диария и повръщане. За това преходът трябва да отнеме поне седмица.

храна за кучеСнимка: iStock

Винаги проверявайте опаковката на храната за домашни любимци

Друг аспект за гаранция, че купувате качествена и балансирана храна за домашния си любимец, е да проверявате съставките в нея. Търсете знак, че те са бионалични – лесно се абсорбират и използват от тялото.

Първият елемент, посочен в списъка на съставките на добра балансираната храна за домашни любимци, трябва да бъде висококачествен протеин. Най-често заедно с него върви и естествен зеленчук. Винаги проверявайте дали няма включени и допълнителни багрила – те се добавят в някои храни, за да ги направят по-привлекателни и апетитни. 

Храната, която купувате на кучето си, трябва да съдържа и мастни киселини (Омега-3 и Омега-6). Тук следва да сте особено внимателни, защото някои търговски марки, които се предлагат в супермаркета съдържат твърде много мазнини, което от своя страна може да доведе до затлъстяване и диабет. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още за Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар

Ако не сте сигурни какво представлява дадена съставка, която откривате в съдържанието на храната на кучето си – не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви насочи коя храна най-добре отговаря на нуждите на вашия домашен любимец. Той ще знае на кои марки може да се разчита да покрият максимално нуждите на възрастта и здравословното състояние на косматия ви приятел. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Помнете – вие и ветеринаря ви сте екип, чиято цел е обща – да осигури максимално пълноценен и качествен живот на най-добрия ви четириног приятел!

 

Вижте още:

Важни витамини и минерали за вашето куче

 

 

Виж още