Какво представлява подкосъмът при кучетата

сибирско хъски Снимка: iStock

П одкосъмът при кучетата е точно това, което си мислите, когато чуете тази дума – второ палто, намиращо се „отдолу“ на външното. Допълнителна козина, която се среща при някои четириноги и която налага малко по-специфични груминг грижи поради по-обилното линеене. 

куче козинаСнимка: iStock

За да прецените дали куче с двойна козина е подходящо допълнение към вашето домакинство, ето какво е добре да знаете за подкосъма при четириногите ни другари. 

Подкосъм – какво е това и защо е необходимо?

Породите с подкосъм имат дълга и груба външна (защитна) козина, която покрива подкосъма. 

Dogsandcats.bg

Подкосъмът е мек, пухкав слой козина, по-светъл на цвят (при голяма част от кучетата – светлосив). Когато настъпи период на линеене и четириногите започнат да сменят външната си козина, те се освобождават и от подкосъма сезонно, през пролетта и есента. 

куче козинаСнимка: iStock

Значение

Подкосъмът е важен поради две основни причини. От една страна, наличието му налага редовна поддръжка през цялата година. Стопаните на четириноги с двойна козина трябва да са подготвени, че когато настъпи сезонното „издухване“, то ще откриват много топки с козина навсякъде из дома си. За това и специалистите съветват, ако не разполагате с време да четкате питомеца си поне два-три пъти седмично, то по-добре е да се спрете на куче без подкосъм. 

Породи

Не всички породи имат подкосъм (за щастие, биха добавили някои собственици!). Много от четириногите имат само един слой козина, който е идентичен отвътре и отвън. 

куче козинаСнимка: iStock

По-популярните породи, които имат двойна козина, включват: Немска овчарка, Померан, Чау Чау, Сибирско хъски, Аляски маламут и Самоед. Като цяло, кучетата, отглеждани за издръжливост при зимни условия, обикновено имат подкосъм. От друга страна, Пуделите, хрътките и повечето териери нямат. 

Грижа

За да предотвратите сплъстяване и да помогнете на питомеца си да се освободи по-лесно от излишната козина по време на сезона на линеене, редовното четкане е задължително. Добре е то да се случва поне 2-3 пъти седмично. 

И един съвет от нас: Ако забележите силни сплъстявания, по-добре е да насрочите част за посещение в близкия груминг салон. Не се опитвайте сами да подстригвате или бръснете козината на животното. 

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още:

Защо малките кученца са толкова пухкави

 

Виж още