Какво се случва, ако кучето изяде пчела

куче пчела Снимка: iStock

О ткрили сте, че вашето любопитно и изследователски настроено куче е изяло пчела, смятайки я, може би, за своенравно кучешко лакомство? Като отговорен стопанин на домашен любимец, важно е да знаете какво да очаквате при симптоми на ужилване от пчела, какви са възможните усложнения и колко време ще му отнеме на питомеца ви да се възстанови.

Какво се случва, ако кучето ни изяде пчела?

Ако кучето ви изяде пчела, обикновено това е просто по-различен тип закуска, която може да погъделичка устата на животното. В някои случаи обаче, изяждането на пчела може да доведе до ужилване. Което, от своя страна, да причини проблеми като подуване и зачервяване, съпътствани от объркване и страх. В редки случаи четириногите може да са алергични към пчели и да се получи анафилактична реакция спрямо самото ужилване.

куче пчелаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всъщност е доста обичайно за кучето да изяде пчела или друго насекомо поне веднъж в живота си. 

Опасно ли е за кучето да изяде пчела?

Като се имат предвид всичко, които кучетата ни слагат в уста, изяждането на пчела далеч не е най-опасното нещо, което животното може да погълне. В много случаи това се случва дори и без стопаните да разберат!

куче пчелаСнимка: iStock

Сама по себе си пчелата е безвредна. Ужилването на вътрешната част на устата, гърлото или езика е това, което представлява потенциално опасната част, свързана с изяждането й. Защото, ако ужилената зона се подуе твърде много, това може да причини прекомерна болка или затруднено дишане.

Какво да направите, ако кучето ви изяде пчела

Първо, не се паникьосвайте. Кучетата са интелигентни същества, които ще уловят енергията ви и ще реагират по сходен начин. Ако видите, че домашният ви любимец е изял пчела, опитайте се да сте максимално спокойни. Оттам нататък, следва контролен списък, който да следвате. Той включва:

  • Проверете за евентуално ужилване

Докато галите кучето си и му обръщате внимание (с цел да го успокоите и разсеете), направете каквото можете, за да проверите устата му отвътре и отвън за признаци на ужилване. В повечето случаи това може и да не е необходимо – голяма част от четириногите ще изскимтят, ако ги заболи. 

куче пчелаСнимка: iStock

Ако изглежда, че няма ужилване от пчелата и по всичко личи, че домашният ви любимец се чувства добре, то нямате причини за тревога. От друга страна, ако кучето ви е дало знак, че го боли, но не можете да намерите мястото на ужилването, то може да е навътре в устата или дори в гърлото му. Това налага да сте по-наблюдателни, тъй като това са ужилванията, които са най-опасни за четириногите ни другари. 

  • Следете отблизо домашния си любимец

Независимо дали виждате жилото или не, даже и да не сте напълно сигурни дали животното е било ужилено като цяло, следете отблизо поведението му през целия ден. Тъй като усложненията не винаги са налице в началото, уверете се, че наблюдавате питомеца си през следващите 24 часа, за да сте спокойни, че всичко с него е наред. 

куче пчелаСнимка: iStock

  • Бъдете готови да го заведете при ветеринарния си лекар

В случай, че кучето ви има сериозно подуване (алергично или друго) и виждате, че не се чувства добре, то трябва да се подготвите да посетите ветеринарния си лекар. Добре е да му позвъните и да го предупредите какво се случва, а той ще ви каже за кои признаци да следите. 

  • Покажете му колко го обичате!

Точно като децата (а и някои възрастни), ужилването от пчела може да се стори страшно на домашния ви любимец. Това се дължи главно на факта, че четириногите обикновено не разбират откъде идва жилото и болката, тъй като не виждат пчелите като нещо по-различно от домашните мухи, например. Между болката и страха, които тази случка носи, домашният ви любимец ще се нуждае от много обич и утеха. И той ще потърси вас за това!

куче сух носСнимка: iStock

Колко време отнема на кучето да се възстанови от ужилване от пчела?

Ако приемем, че това е обикновено ужилване от пчела със среден оток, домашният ви любимец би трябвало да се чувства по-добре след 48 до 72 часа. След като подуването спадне и болката изчезне, четириногият ви другар ще бъде готов да се върне към обичайното си настроение. 

Едно от хубавите неща при ужилването от пчела е, че кучето ви вероятно ще научи урока си и едва ли ще се опита да хване с уста пчела отново! А това е едно нещо по-малко, за което да се тревожите, нали?

Вижте още:

Могат ли кучетата внезапно да развият алергии

Как да предпазим кучето си от ухапвания от пчели

 

Виж още