Могат ли кучетата внезапно да развият алергии

куче алергия Снимка: iStock

К раткият отговор: да, могат! Нека обаче да се задълбочим и да разгледаме какво казва науката по въпроса как и защо домашните ни любимци развиват алергии в различните етапи от живота си. 

Има ли кучето ви симптоми на алергия?

Алергията при кучетата не се диагностицира лесно. Това е така най-вече, защото по-голямата част от симптомите могат да бъдат свързани с други състояния и заболявания. 

куче алергияСнимка: iStock

Забележка: Ако поведението на кучето ви се е променило или то внезапно е развило някой от изброените по-долу симптоми, важно е да го заведете на преглед при ветеринарен лекар. Специалистът ще извърши необходимите тестове, за да изключи потенциално тежки медицински проблеми. 

Dogsandcats.bg

Всеки собственик на четириного трябва да знае, че питомецът му може да отключи нова алергия по всяко време и на всяка възраст. Това означава, че е полезно да сте бдителни и да наблюдавате животното за ключовите индикатори, като:

  • Сърбеж по кожата (навсякъде или предимно лапите, особено при кучета с хранителна непоносимост);
  • Подуто лице или уши (прекомерно производство на хистамин);
  • Хрема и кихане;
  • Диария, повръщане и летаргия (често свързани с хранителна непоносимост);
  • Анафилактичен шок (рядък, но опасен – с учестен пулс и затруднено дишане).

куче алергияСнимка: iStock

Най-често срещаните алергии при кучетата

Алергията се развива, когато имунната система реагира прекалено силно на даден алерген. Може да бъде наследствено или да се отключи след години излагане. Кучешките алергии са доста често срещани, особено тези, свързани с околната среда. Обикновено се групират в три основни категории:

  • Алергии към околната среда

Тук попадат всички алергени, към които и хората имаме към прахови акари, мухъл и полени. Често този тип алергии са сезонни и е по-вероятно да бъдат наследени. Което означава, че ще се проявят докато животното навърши три години. Но симптомите могат да се влошат с течение на времето. 

куче алергияСнимка: iStock

  • Алергия към бълхи

Ако кучето ви има алергичен дерматит от бълхи, то знаете, че само едно ухапване е достатъчно, за да се появят симптомите. Бълхите инжектират слюнка, когато се захванат за кожата на животните, в която се съдържат антигени, причиняващи сърбеж и дразнение. Кучетата могат да бъдат алергични и към ухапвания от други насекоми като паяци или пчели, например. 

куче алергияСнимка: iStock

Алергията към бълхи може да започне по всяко време от живота на вашето куче. Четириногите, вече диагностицирани с друг вид алергия, са по-склонни към алергичен дерматит от бълхи.

  • Хранителни алергии

Хранителната непоносимост не е строго алергия, но включва биологична реакция към задействащата храна. Най-често срещаните хранителни „алергии“ при кучетата са от говеждо, пилешко, млечни продукти, соя и яйца. Храната за домашни любимци, обозначена като „хипоалергенна“, обикновено е изчистена от всяка една от тези съставки. 

Макар всяко куче да може внезапно да развие хранителна алергия, появата на симптомите далеч не е толкова изненадваща, колкото изглежда. Домашният ви любимец е изграждал имунен отговор в продължение на определен период от време към алергена и сега антителата са достигнали прекалено високо ниво. Всъщност, симптомите (диария, повръщане и общ дискомфорт) се появяват, защото тялото на животното се опитва да отблъсне алергена. 

куче алергияСнимка: iStock

Лечение на алергии при кучетата

Като начало, уговорете среща с ветеринарния си лекар. Важно е да получите експертно мнение в случай, че симптомите са причинени от нещо съвсем различно. Сред тестовете, които специалистът може би ще препоръча, са: проба с храна, кръвни изследвания, кожни тестове (за кучета с дерматит) и др. 

Щом кучето ви бъде диагностицирано, възможностите за лечение включват медикаментозна терапия, антибиотичен курс – при необходимост (ако има наличие на вторична инфекция) и естествени средства като употреба на медицински шампоан.

След като знаете какво причинява алергията на домашния ви любимец, ваша задача е да избягвате всички алергени и отключващи я фактори и места. Можете да помислите и за добавки, които да подсилят имунната система на питомеца ви.

куче алергияСнимка: iStock

Вижте още: 

10 причини защо кучето ви се облизва

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

6 знака, че е време да смените храната на кучето си

 

 

 

Виж още