Какво сънуват кучетата, когато лаят, потрепват или скимтят?

куче спи Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да забележите, че докато спи кучето ви скимти леко? Или лапите му потрепват? А дали не сте чували лек лай, докато питомецът ви кротко си дремва на дивана до вас? Да, сякаш животното има доста ярък и интензивен сън, или поне така изглежда. Но какво всъщност се случва? 

куче спиСнимка: iStock

Какво сънуват кучетата?

Според изследване, проведено от Харвардското медицинско училище, кучетата възпроизвеждат ежедневни преживявания в сънищата си. Освен това, подозираме, че ще ви е приятно да го прочетете, но вие вероятно сте главен герой в тези сънища! 

Д-р Дейрдри Барет, клиничен и еволюционен психолог в  Харвардското медицинско училище, отбелязва през сайта PetMD, че четириногите ни другари вероятно сънуват подобно на хората. Техните сънища са концентрирани около ежедневни преживявания и могат да бъдат дори по-креативни от това, което се е случило в действителност. Учените смятат, че кучетата се връщат визуално в сънищата си към емоционално значими събития. Освен това, д-р Барет коментира, че тъй като нашите питомци са дълбоко привързани към нас, то вероятно ние сме с тях и в сънищата им. А те, от своя страна, могат да включват лица, миризми и взаимодействия със собствениците им.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Кучетата, подобно на хората, преживяват различни фази на сън, включително дълбок и REM етап. Именно при последния, включващ и бързото движение на очите, са и сънищата.

Любопитен факт е, че подобно на хората, четириногите ни другари имат механизъм, който обикновено предотвратява движението на мускулите по време на сън, което понякога може да се забави. Това кара леките потрепвания на лапите и останалите движения да се съгласуват със сънищата. Следователно, може би наблюдавате вашия космат другар да прави забавни неща по време на сън, докато в сънищата си той всъщност играе на топка с вас!  

куче спиСнимка: iStock

Могат ли кучетата да сънуват кошмари?

Изследователите са открили доказателства, че да, кучетата могат да сънуват кошмари. Когато едно четириного има страшен или неприятен сън, то може да ръмжи, лае или скимти. В този момент стопаните на четириноги трябва да се въздържат от рязко събуждане. Уплашените четириноги може да не разпознаят веднага заобикалящата ги среда и да реагират агресивно.

Важно е да отбележим, че няма вероятност кучешките ни другари да виждат въображаеми чудовища насън. Техните кошмари вероятно произтичат от минали травми. 

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата ни будят сутрин, още преди алармата да е звъннала

Как да разберем, че кучето ни сънува кошмар

Виж още