Какво значи цветът на урината на вашето куче

куче Снимка: iStock

П ри хората промяната в цвета на урината често е индикация за определен здравословен проблем, медицинско състояние или недостиг на определени вещества в организма. Знаем, например, че ако вместо бледожълта тя е по-тъмна или мътна, вместо бистра – значи нещо с тялото ни не е наред. 

кучеСнимка: iStock

Замисляли ли сте се, че ситуацията е същата и при домашните ни любимци? И че по цветът на урината на косматия ви приятел може да научите много за неговото здравословно състояние?

Какъв е нормалният цвят на урината за кучетата?

Нормалният цвят на урината на едно здраво куче (или котка) е почти прозрачно жълт. Ветеринарните лекари понякога наричат този нюанс „сламено жълт“, „бледо златист“, „кехлибарен“ или „чисто жълт“.

Dogsandcats.bg

Най-точният начин за оценка на цвета на урината на кучето ви е да поставите проба в прозрачен пластмасов или стъклен съд. Използвайте бял фон.

кучеСнимка: iStock
 

В основната си урината се произвежда като нормален резултат от добрия метаболизъм и е естествен начин за отстраняване на клетъчните отпадъци. Нормално тя е стерилна, а цветът й варира от това какво животното е яло или пило наскоро. Жълтият нюанс се дължи на наличието на вещество, наречено урохром, което се екскретира от бъбреците.

Какво означават различните нюанси на жълтото?

Интензивността на жълтия цвят при нормална, бистра урина показва концентрацията или липсата й. Най-просто казано – разредената урина се свързва с повишеното отделяне на вода, а концентрираната – с по-малко. 

Разредената урина е почти прозрачна, докато силно концентрираната е ярко жълта, кехлибарена или медена. Незначителните дневни промени в жълтия цвят не бива да ви тревожат. В случай, че те продължат повече от няколко дни обаче, трябва да им обърнете внимание и да се консултирате с ветеринарния си лекар. Безцветната или ярко жълта урина може да бъде свързана с определени медицински състояния, докато за нормален цвят се приема леко жълтеникавият. 

кучеСнимка: iStock

Какво значи ако урината на кучето ми е тъмно жълта?

Макар да е малко стряскащо, всъщност не е необичайно цветът на урината на домашния ви любимец да е по-тъмна.

Ако забележите промени в цвета – по-тъмно или ярко жълта урина, особено след дълъг ден, прекаран на открито, това може да сигнализира за дехидратация и необходимост от консумация на повече вода. 

Тъмно жълтата урина не се смята за нещо необичайно и е по-скоро нормална при повечето домашни любимци. Ако обаче забележите оранжеви нюанси, това може да е свързано със състояние, известно като жълтеница.

кучеСнимка: iStock

Оранжевата урина може да бъде резултат от:

  • Чернодробно заболяване
  • Увредени червени кръвни клетки
  • Тежка дехидратация
  • Проблеми с жлъчните канали
  • Проблеми с жлъчния мехур
  • Проблеми с панкреаса

Ако забележите оранжеви оттенъци в урината на кучето ви, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

Какво значат различните цветове на урината на кучето

  • Червената или розова урина често се причинява от инфекции на пикочните пътища. Тогава освен различна на цвят, ще забележите, че тя е и мътна. 

Червената урина ясно показва, че вашето куче се нуждае от допълнителни диагностични тестове, за да определи причината за промяната на цвета й.

  • Кафява до черна урина може да сигнализира за нещо наистина сериозно. 

Тъмният цвят може да се дължи на увреждане на кръвните клетки, поради което се отделя хемоглобин или мускулно увреждане в следствие на травма. Не е изключено и натравяне с токсини като лук, чесън, цинк или ацетаминофен (Tylenol®).

кучеСнимка: iStock

Независимо какъв е, ако забележите, че урината на вашето куче е променила цвета си, не се колебайте да потърсите ветеринарна помощ. Анализът на течността е проста и бърза процедура, която ще определи дали домашният ви любимец се нуждае от допълнителни тестове. Помнете – колкото по-рано установите даден здравословен проблем и започнете подходящо лечение, толкова по-малко дискомфорт ще изпитва любимият ви четириног другар!

 

Вижте още: По колко пъти е нормално да уринира кучето

Виж още