Какъв цвят трябва да са изпражненията на кучето ми

куче Снимка: iStock

З наем добре, че събирането на изпражненията на кучето ви може да не е най-приятната част от деня ви, нито любимото занимание, свързано с отглеждането на домашния си любимец. Това обаче може да бъде много полезно, защото ако знаете какво да търсите и за какво да внимавате, екскрементите на косматия ви другар могат да бъдат полезен индикатор за здравето на червата му. 

Използвайки диаграмата, която съставихме за вас, включваща най-често срещаните цветове на кучешки изпражнения, се надяваме да сме ви в помощ, за да идентифицирате потенциалните здравословни проблеми, с които може би се сблъсква домашният ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Зелени, жълти, черни или червени – това са цветове, които индикират за определено медицинско или здравословно състояние. Защото: 

Dogsandcats.bg

Изпражненията на кучето трябва да са кафяви.

Като цяло изпражненията на домашния ви любимец трябва да са кафяви, въпреки че цветът варира в зависимост от това с какво се храни животното. Като консистенция следва да са твърди, но не прекалено, а в идеалният вариант кучето трябва да се изхожда редовно, по няколко пъти на ден по време на разходка. 

кучеСнимка: iStock

Жълти изпражнения

Жълтите до оранжеви изпражнения не са нещо нормално при никакви обстоятелства и най-вероятно са индикация за проблем с жлъчния мехур, черния дроб или панкреаса на животното. Ако забележите, че екскрементите на косматия си другар имат жълтеникав цвят, тогава свържете се с ветеринарния си лекар за съвет. 

кучеСнимка: iStock

Черни или червени изпражнения

Червените ивици в изпражненията на кучето представляват съсирена кръв и много неща могат да ги причинят. Всъщност, практически всичко – от стрес до паразити, може да допринесе за пръски кръв в изпражненията на животните.

Ако екскрементите са с преобладаващо черен цвят, това също е кръв, но такава, която е била усвоена. Това обикновено означава, че има проблем, свързан с язва или паразити, но може да е индикация и за други здравословни проблеми.

кучеСнимка: iStock

Бели петна в изпражненията

Няма много неща, освен тении, които да се появяват под формата на бели петна в изпражненията на кучето ви. Това, на практика, са пакетчета с яйцата на паразита, които наподобяват зърна от ориз или сусам. В тези случаи обезпаразитяването на кучето ви вътрешно би трябвало да свърши работа. Често бълхите пренасят тении, така че проверката на вашия домашен любимец и превенция би трябвало да предотвратят повторната поява на тения.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Какво показва вида на екскрементите на кучето

Защо кучето яде котешки изпражнения

 

 

Виж още