Какъв език на тялото има щастливото куче

куче парк Снимка: iStock

В секи отговорен стопанин на четириного несъмнено вижда щастието като основна цел в грижите за кучето си. За това и осигуряваме на домашните си любимци храна, подслон, разходки, играем и ги тренираме – всичко, подчинено на идеята да им осигурим максимално радостен и щастлив живот. 

куче играСнимка: iStock

Въпреки това, тъй като кучешката и човешката комуникация са твърде различни, необходимо е да се научим да разпознаваме знаците, които косматият ни другар ни дава относно емоционалното си състояние. Да, лесно е да приемем, че щом кучето ни маха ентусиазирано с опашка, то значи, че е весело и доволно. Има обаче и други начини как да разберем, че животното е щастливо. И всички те са свързани с езика на тялото му, пишат от AnimalWised.

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 от знаците на езика на тялото, които има едно щастливо куче. Ако домашният ви любимец не показва нито един от тях, то може би трябва да се замислите дали се чувства добре и е щастлив у дома. 

Dogsandcats.bg
  • Покана за игра (поза „лък“)

Може би най-искрената и естествена радост, която едно куче може да изпита, е в моментите, когато играе. Поведението на четириногите през това време несъмнено е демонстрация на щастие. Те използват различни пози в зависимост от вида на играта, като скокове във въздуха, докато играят на фризби или бягат възбудено, когато се състезавате.

куче играСнимка: iStock

Когато едно куче иска да започне игра, то прави много специфична покана, заемайки известната поза тип „лък“. Тя се състои в повдигане на задните части нагоре и протягане на предните лапи напред. Главата му е насочена към човека или животното, с което се опитва да се заиграе. 

  • Опира се на вас

Случвало ли ви се е кучето ви да се облегне на вас или върху вас? Е, ако това е редовно, то трябва да знаете, че така домашният ви любимец показва, че не е само физически, но и емоционално се чувства свързан с вас. 

Въпреки че най-често е сигнал, че се чувства щастлив, облягането върху стопанина може да има различни значения спрямо специфичния контекст. Възможно е питомецът ви да се чувства несигурен и да има нужда от повече внимание от ваша страна. 

куче спиСнимка: iStock

  • Търкаля се в тревата

Освен една от най-комичните ситуации, в които можем да видим едно куче, обикновено търкалянето в тревата е израз на чисто щастие и удоволствие! Сред другите причини за това поведение при четириногите, са охлаждане в горещо време, а често те го използват и като начин да привлекат вниманието на стопанина си. Работи, поне при нас!

куче по гръбСнимка: iStock

  • Дрямка на една страна

Когато едно куче лежи на страни, езикът на тялото му сочи, че то се чувства спокойно и отпуснато. Как това е свързано с щастието? Четириного, което се усеща комфортно в присъствието на стопанина си или има като цяло положително усещане за живота си с него, на практика е едно щастливо куче. 

куче спи леглоСнимка: iStock

  • Възбудено треперене

Има редица психологически и физически проблеми, които могат да обяснят защо едно куче трепери. Нервната или тревожната енергия обаче, невинаги са признак на отрицателни емоции. Точно както ние не можем да се контролираме понякога, когато силно се развълнуваме за нещо, което очакваме с нетърпение, нещо подобно се случва и при домашните ни любимци.

Често треперенето от вълнение предхожда излизането на разходка. И бъдете абсолютно сигурни – в тези моменти животното трепери от щастие!

  • Лежане по гръб

Друг ясен сигнал за щастие и задоволство е куче, което лежи по гръб. Ако домашният ви любимец често дремва в тази позиция, той знае, че дори и докато спи ще бъде в безопасност. Оставяйки се да е максимално уязвимо за атака – с незащитен корем и гениталии, животното ви казва по свой начин, че ви има пълно доверие. Едно куче ще заспи в подобна поза само, когато е в състояние на абсолютен комфорт и спокойствие.

куче спиСнимка: iStock

  • Усмихва се

Въпреки че това е по-скоро лицев жест, отколкото поза на тялото, той все пак е важна част от езика на тялото на животното. Както и при хората, усмивката е действие, което предава настроението ни. Много четириноги също се усмихват, макар и степента, в която са способни да го правят, да зависи от тяхната генетика.

Ето защо освен усмивката, необходимо е да погледнем цялостното изражение на кучето, за да преценим дали действително се усмихва. Ще ви подскажем: уши в покой, присвити очи и леко отворена уста без зъби – това са все знаци за едно щастливо куче. 

куче спиСнимка: iStock

  • Търси близост с вас

Ако кучето ви предпочита да дремва до вас, независимо дали е опряло тялото си, главата или просто се намира в стаята, то значи, че животното се чувства доволно във ваше присъствие. Силната връзка и желанието за компания са все индикации, че косматият ви другар е доволен и щастлив от живота с вас. 

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Спира по пътя и ви търси с очи

Със сигурност има ситуации, при които внезапното спиране на едно куче по средата на пътя му, е знак за изненада или страх. Това обаче може и да е ясна индикация за щастие! Когато едно четириного е добре социализирано и възпитано, то търси с очи одобрението на стопанина си. А щом го получи – е готово да продължи доволно напред!

  • Дебнеща поза

Дебнещата поза е част от езика на тялото на кучето, свързан с лова. Това е нещо, характерно за работните кучета, които го използват, за да дебнат предполагаемата плячка. Също така е и част от играта им. Можете да забележите подобна поза, когато две четириноги играят заедно, въпреки че понякога могат да я демонстрират и при забавления с човешките си другари. 

В какво се състои тя? Кучето може да се скрие в храстите или някъде, където мисли, че не го виждате, да изчака да дойдете към него, а след това – да изскочи развълнувано! Бъдете сигурни, че четириногото прави всичко това в състояние на пълно щастие!

куче човек кракаСнимка: iStock

Вижте още: 

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

Виж още