Кое е най-доброто време от годината да си вземем куче

куче през есента Снимка: iStock

А ко сте взели решението да присъедините още един, малко по-космат член към семейството си – поздравяваме ви! Има много фактори, които да вземете предвид преди да доведете новия си любимец вкъщи – от това дали ще го вземете от развъдник или приют, до това на каква порода и възраст сте се спрели. 

Съществува един въпрос, който често ни убягва, а всъщност не осъзнаваме, че е от особено значение. А именно – по кое време на годината е най-подходящо да си вземем куче?

Краткият отговор е: Зависи. Преди да разгледаме плюсовете и минусите на различните сезони, през които е по-подходящо да доведете новия си космат приятел вкъщи, следва да отбележим, че във всички случаи трябва да предвидите в графика си, че през първите няколко седмици от живота на кученцето в дома ви ще сте по-ангажирани. Погрижете се за това преди да вземете животинчето вкъщи, за да не се окаже, че няма как да го вместите и да се налага да мислите за други варианти. 

За да свикне максимално бързо с вас четириногото, да се почувства уютно и у дома си – постарайте се да сте около него колкото се може повече време.

Dogsandcats.bg

А ето плюсовете и минусите, свързани с всеки сезон от годината, които ще ви помогнат да прецените кога за вас е най-удачно да си вземете куче.

  • Пролет

Пролетта е чудесно време да си вземете кученце! Възраждането на природата, ароматът на цветята и дърветата, които се събуждат за нов живот няма как да не ни вдъхнови, нали? С настъпването на по-топлите месеци и денят става по-дълъг, има повече светли часове и можете да прекарвате повече време с любимеца си на открито. Ще ви е далеч по-лесно да създадете навици, свързани с разходки и ежедневната рутина на кучето си, когато навън температурите са приятни. Важно е да се погрижите внимателно за обезпаразитяването на животното през пролетта, защото това е и сезонът, когато различните паразити като кърлежи и бълхи са най-активни. 

куче пролетСнимка: iStock

  • Лято

През любимото на всички ни лято дните са още по-дълги, а слънцето ни гали с топлите си лъчи все повече. За много хора това е време на релакс и заслужена почивка, така чаканата отпуска е тук и може би – чудесен момент да добавят още един член към семейството си! Лятото е добър избор за всички, които са по-заети и трудно биха намерили пролука в графика си, за да отделят достатъчно време в грижи за малко кученце.

Имате деца? Те ще са в лятна ваканция, а това ги прави ваши първи помощници в отглеждането на кутрето. Ако прецените, че слънчевите летни месеци за точното време за осиновяване на куче, то постарайте се да го извеждате в по-хладните часове на деня и се погрижете да е добре хидатирано по време на горещите дни. А и нека не забравяме – няма по-добро време за лежерна разходка с домашния ни любимец от красивите, приятно хладни летни вечери!

куче лятоСнимка: iStock

  • Есен

При някои хора есента е по-спокоен и не толкова натоварен сезон, каквито са зимата или пролетта. Ако смятате, че ще имате повече свободно време, което да посветите на отглеждането и дресурата на новия си четириног приятел през есента – то не сте единствени

Защото според специалистите това е може би най-доброто време да си вземете куче! От една страна, в парковете е приказно красиво, температурите са приятни (особено през септември, когато често лятото ни дарява с още слънчеви дни), а игрите в падналите листа са любими на малките кученца! 

  • Зима

Зимните месеци у нас, макар през последните години да не са чак толкова снежни, както ги помнят нашите баби, се отличават с ниски температури. А това неминуемо ще повлияе както на времето за разходки, така и на това, посветено на тренировките на новия ви домашен любимец. Зимата носи със себе си настинки, лед и други потенциални опасности за малкото кученце, които не бива да пренебрегвате. Освен това – в началото на празничния сезон всички ние сме по-заети от обичайното, за това едва ли ще ви остане толкова време, колкото ви се иска, за да обърнете внимание на новото си приятелче.

куче зимаСнимка: iStock

Тенденцията да се подаряват кученца по Коледа като подарък на близки до сърцето ни хора, е нещо чудесно.

Но ако сте избрали да направите празниците по-специални по този начин, то уверете се, че подарявате животното на човек, който иска да има куче, готов е за ангажиментите и отговорностите, с които върви това да си стопанин на домашен любимец. В противен случай не правите услуга нито на него, нито на горкото животинче!

Няма еднозначен отговор кое е най-доброто време от годината, което да изберете, за да си вземете куче. Важно е да обмислите добре всички аспекти и промени в начина ви на живот, до които това ще доведе. 

 

 

 

Виж още