Кое прави Лабрадорите толкова добри кучета-водачи?

Лабрадор Снимка: iStock

К огато се замислим за куче-водач, вероятно в ума на повечето от нас изниква образа на Лабрадор ретривър. Не е нужно да търсите дълго – в мрежата можете да откриете изобилие от снимки на тези усмихнати четириноги, носещи специални каишки и колани на водачи, които доволно и непоколебимо водят своите слепи собственици безопасно през света. Но какво прави тези сладки животни толкова подходящи за подобна взискателна и отговорна позиция?

Широката популярност на представителите на породата като кучета-водачи се дължи отчасти на темперамент и отчасти на интелигентност, коментират специалисти. Лабрадорите са не само любящи и лоялни спътници, но също се учат бързо и са проактивни. Тези им качества, съчетани със силната физика, предразполагат тези кучета към успех в работата със слепи хора.

ЛабрадорСнимка: iStock

Какво отличава Лабрадорите?

Лабрадор ретривърът винаги е бил работно куче. Отглеждани, за да носят неща на своите собственици в миналото, с течение на времето тези четириноги са преминали през различни „работни направления“. Породата за първи път намира своя път към службата в помощ на незрящи хора в началото на 20 век, малко след като се появяват първите училища за кучета-водачи. Тогава в тях се обучават главно Немски овчарки. Лабрадорите бързо започват да следват техния пример на поведение и към днешна дата представителите й съставляват значителен процент от кучетата-водачи в световен мащаб.

Dogsandcats.bg

ЛабрадорСнимка: iStock

Известни с това, че са в състояние да постигнат почти всичко, което собственикът или дресьорът поиска, с достатъчно време и насоки, Лабрадорите бързо се учат да прилагат високото си ниво на интелигентност и силна работна етика. И двете са важни качества за едно куче-водач, тъй като служебните животни не само, че трябва да научат множество команди, но и е необходимо да знаят кога да не им се подчиняват. Например, едно куче-водач трябва да знае какво означава „давай напред“, но понякога може да е още по-важно то да разбере, че не бива да се подчинява, ако това би отвело собственика му директно в насрещния трафик. 

Личностната характеристика също предразполага Лабрадорите към работата като водачи на незрящи хора. Тези четириноги обичат да придружават стопаните си из града, независимо къде отиват, но също така реагират на всеки сензорен сигнал, който се изпречи на пътя им. Те не само забелязват всички препятствия и потенциални опасности, но и се стремят да бъдат особено предпазливи, докато рискът премине. Лоялни докрай, те са известни и с това, че физически са готови да защитят стопанина си при опасност. В някои случаи дори могат да използват тежестта на собственото си тяло, за да предпазят човек при ходене по оживена улица, например. 

ЛабрадорСнимка: iStock

И накрая – Лабрадорите имат гъста козина и силна мускулатура, благодарение на корените на породата, свързани с родното й място – Нюфаундленд. По този начин животното може да се справи да навигира човек, независимо къде по света живее той и какви са атмосферните условия навън.

Насърчаване на поведението

Разбира се, дори Лабрадор ретривърите не се раждат, знаейки как да водят стопаните си пред минното поле на ежедневието. Необходимо им е обучение от малки, така че техните заложени и естествени тенденции към обслужване и защита да могат да бъдат култивирани и канализирани. Процесът изисква човешко внимание и умения във всяка стъпка от пътя – като се започне с ранното отглеждане на кутрето в любящ дом. Най-често това се прави от доброволци, които са и първите треньори на кученцето-водач. 

ЛабрадорСнимка: iStock

Възпитателите социализират четириногите, водят ги на курсове по послушания и им помагат да свикнат да запазват спокойствие на обществени места. След това, когато животното е готово, то се прехвърля на дресьор, който го учи на основните команди, които то ще прилага като водач. 

Треньорът учи кучето как да навигира с неща от ежедневието като врати, бордюри, стълби и дори – седалки в метрото. Когато обучението приключи, в училището за водачи го свързват с нов собственик, който има нужда от него. 

Винаги има изключения от правилото

Въпреки че повечето Лабрадори са предразположени от породата си да бъдат добри кучета-водачи, някои имат характеристики, които ги правят по-малко подходящи за тази отговорна позиция. Възможно е определено животно да е предразположено към тазобедрена или лакетна дисплазия, което би направило трудно изпълнението на задълженията му като куче-водач.

ЛабрадорСнимка: iStock

 

 

Виж още