Кога е най-добре да даваме лакомства на кучето си

куче Снимка: iStock

В сяко куче обича лакомствата и едва ли има стопанин, който да не изпитва радост от ентусиазма, с който домашният му любимец реагира всеки път, когато получи от любимите си бисквитки или кокалчета. Да, ние обичаме да глезим косматите си другари, да им показваме колко много значат за нас и да ги правим щастливи. И в това, разбира се, няма нищо лошо -  всяко приятелство има нужда от почерпки, нали?

кучеСнимка: iStock

Защо лакомствата са важни за домашния ни любимец?

Даването на лакомства е важна част от изграждането на връзка между кучето и неговия човек.

Тъй като четириногите ни спътници са социален вид, точно като хората, те оценяват черпенето като вид споделяне, проява на привързаност и обич от наша страна. За това е важно и да преценим кога е точният момент от деня, когато да дадем лакомство на кучето си – за да може косматото ни приятелче да оцени жеста и да му се порадва истински!

Как да използвате лакомствата за кучета най-ефективно

Лакомствата са ваши приятели в моментите, когато искате да подсилите едно спокойно състояние на домашния ви любимец. Не използвайте наградите, за да поощрите възбудено, свръхстимулирано или развълнувано животно, чиито ум очевидно е някъде другаде. 

Кога е най-добре да даваме лакомства на кучето си? 

  • Като награда и подсилване на желано поведение 

Обикновено собствениците на домашни любимци използват лакомствата като част от обучението, основано на положително подсилване. Дресурата чрез поощрения е предпочитан метод от специалисти по кучешко поведение и професионални треньори, като се смята, че е много по-полезно да се практикува в дългосрочен план за гарантирано по-устойчиви във времето резултати. 

кучеСнимка: iStock

Доказано е, че ако вашето куче очаква лакомство за доброто си поведение, то е доста по-вероятно да иска да ви угоди, отколкото обратното – ако мисли единствено как да се предпази от неприятности и наказание. Положителното подсилване помага и за формирането на по-добра връзка с вашия космат спътник. 

По време на тренировките давайте лакомствата веднага, непосредствено след като кучето ви е направило нещо добре и по желан от вас начин. Без значение дали сте у дома, в кучешкия парк или на оживена улица в центъра на града. Важно е да научите животното, че ще бъде възнаградено за правилното поведение винаги, когато го демонстрира – без значение околната среда. 

Най-подходящи за обучение са ароматните лакомства, които ухаят апетитно на животното. Привлекателният аромат бързо ще бъде положително свързан с новите умения, помагащи за надграждане на резултатите от тренировките.

  • Между храненията 

Лакомствата могат да бъдат доста засищащи. За това не е добра идея да ги давате на домашния си любимец заедно с основните хранения. В добре балансираната диета съдържат всички  хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, от които кучето ви се нуждае. 

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че давате лакомствата на вашето куче няколко часа след закуска, обяд или вечеря. В тези моменти от деня стомасите на животните са усвоили храната си и могат да се почерпят с нещо допълнително. 

  • За успокоение и изграждане на положителни асоциации

Предстои ви посещение при ветеринарния лекар? Или тръгвате на по-дълъг път, съчетан с нощувки в хотели? Може би търсите начин да предразположите домашния си любимец да хареса ново място? Или от скоро излизате с нов човек, който търси начин да спечели не само вашето, но и сърцето на домашния ви любимец? 

Даването на лакомства, съчетано с похвали и внимание може да помогне за изграждане на положителни асоциации, да успокои кучето ви и да го накара да се усети сигурно, спокойно и комфортно- както в стресова за него среда, така и в компанията на непознат човек. 

кучеСнимка: iStock

Как да изберем подходящи лакомства за кучето си

Изборът на подходящи лакомства е не по-малко важен, отколкото моментът, когато ще ги дадем на косматия си другар. Избягвайте да черпите кучето си с човешка храна и остатъци от масата, както и с нискокачествени продукти за домашни любимци, тъй като това ще донесе повече вреди, отколкото ползи. Съдържащите се в тях нездравословни мазнини, захари, допълнителни овкусители и излишна сол могат лесно да причинят хранителни разстройства. 

кучеСнимка: iStock

Твърде калоричните бисквитки могат да повлияят значително на теглото и на цялостното здравословно състояние на кучето ви. За това е важно да се уверите, че четириногият ви спътник получава здравословни лакомства, които няма да му причинят наддаване на излишно тегло. 

За тази цел ви препоръчваме лакомствата на Pedigree. Можете да избирате от разнообразните видове като: бисквити Biscrock, Rodeo sticks и Dentastix лакомства, поддържащи и оралната хигиена.

Успяхте ли да дадете на своя домашен любимец от най-новият вид продукт Pedigree Dentastix - Chewy Chunx. 

pedigree dentastixСнимка: Pedigree

Подходящи за ежедневна консумация, тези апетитни, ароматни и нискокалорични хапки (едва 25 калории всяка) са една изключително здравословна алтернатива на стандартните лакомства. А специалната им, дъвчаща структура почиства зъбите, намалява натрупването на плака и зъбен камък. Което значи – по-добро здраве за венците на косматия ви другар. 

Споделянето на лакомства е жест на внимание и обич – осигурете на кучето си най-доброто, то би го направило за вас!

 

Виж още