Кога хъркането на кучето ви е знак за здравословен проблем

куче хърка Снимка: iStock

А ко хъркането на домашния ви любимец напомня преминаващ в близост товарен влак и ви държи будни през нощта, може би се питате дали не е време да уговорите среща с ветеринарния си лекар. Необичайно силното хъркане понякога е знак, че четириногият ви другар може да има проблем с дихателните пътища. Често може да се касае за нещо съвсем просто като настинка, алергия или генетично предразположение, но в някои случаи може да е и нещо много по-сериозно. 

куче хъркаСнимка: iStock

Инфекции и дразнители

Инфекции като кучешка кашлица и грип могат да причинят кашлица и хрема. С наличието на назален секрет идва и запушването на носа на животното, което от своя страна води до хъркане. Гъбични инфекции (като аспергилоза) или симптоми на алергия, могат да причинят назални симптоми и частично да блокират дихателните пътища, което също води до настинка. 

Ако домашният ви любимец изпитва симптоми, подобни на настинка, свържете се с ветеринарния си лекар, за да изключите всякакви основни инфекции, които биха могли да допринесат за нощната вокализация на питомеца ви. 

Dogsandcats.bg

куче хъркаСнимка: iStock

Чуждо тяло, тумор или затлъстяване

Кучетата имат лошия навик да завират носа си в неща, които не трябва. Ако домашният ви любимец е вдишал или погълнал чужд предмет, този обект може частично да блокира дихателните пътища, което да доведе до проблеми с дишането и хъркане. 

Туморите, разположени в носната кухина, също могат да допринесат за шумното дишане. И накрая, ако четириногият ви другар е с наднормено тегло, килограмите в повече може да са причината за хъркането му. Затлъстелите четириноги често имат излишна тъкан в гърлото си, която частично блокира дихателните пътища.

Проблеми със зъбите

Проблемите със зъбите (зъбни инфекции или абсцеси) също могат да допринесат за хъркането на кучето ви. Следете за денталната хигиена на питомеца си и се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите червени или подути венци, лош дъх или счупени или заразени зъби.

куче хъркаСнимка: iStock

Брахицефален синдром на дихателните пътища

Брахицефалният синдром на дихателните пътища е състояние, което се среща (както подсказва и името му) при брахицефалните кучета като Английски и Френски булдог, Боксер, Бостън териер, Пекинез и Ши Тцу. Този синдром е резултат от генетични аномалии като стенотични (малки или стеснени) ноздри, удължено меко небце, хипопластична трахея и извърнати ларингеални торбички.  Кучетата могат да страдат от едно от тези състояния или комбинация от тях. 

Упражненията, горещото време или прегряването могат да увеличат хъркането при брахицефалните четириноги. В някои случаи може да е необходима и операция.

куче хъркаСнимка: iStock

В заключение, хъркането при кучетата възниква, когато тъканите в носа, устата или гърлото на животното вибрират, докато въздухът преминава през тях. По-вероятно е тези звуци да се появят, ако дихателните пътища на кучето ви са стеснени поради възпаление, обструкция, запушване или други проблеми. Със сигурност, ако домашният ви любимец не спада към брахицефалните породи и хъркането се появи внезапно, добре е да посетите ветеринарен лекар. 

Вижте още: 

Защо кучетата хъркат

5 начина да намалите хъркането на кучето си

 

Виж още