Кога кученцата започват да ядат мокра храна?

кученце храна Снимка: iStock

В ъзрастта, на която можете да започнете да захранвате кученцето си с мокра храна (пастети, паучове, консерви), зависи от редица фактори. Опитните собственици на четириноги и развъдчици препоръчват това да се случи още около 4-тата седмица или в момента, в който вземете кутрето у дома (обикновено това се случва около 8-мата седмица). 

кученце ядеСнимка: iStock

3-те етапа при захранване с мокра храна при кученцата

  • Най-рано: на 4 седмици

Ако имате женско куче и се грижите за нея и новородените й кученца, то трябва да знаете, че те могат да започнат да хапват мокра храна някъде около 4-тата седмица. Макар че мъниците все още сучат, но вие можете постепенно да смесвате храната с вода или млечен заместител, които да им предлагате. Да, чрез разреждането й кутретата поемат повече вода, но това е важно за тях през този период. 

Можете да закупите мокра храна, която е специално формулирана за кученца и е с високо съдържание на вода. Помнете – отбиването е постепенен процес, който включва преминаване от майчино мляко към суха храна в продължение на няколко седмици. 

Dogsandcats.bg

кученцаСнимка: iStock

Как да храним кученцето с мокра храна на 4 седмици

Когато се опитвате да отбиете кученцето, някъде около 4-тата седмица, трябва да сте внимателни и търпеливи. Идеята не е да купите един пауч и директно да го дадете на животното. Вместо това, трябва да направите специална смес, която включва малко мокра храна, заместител на млякото и вода. Поставете получената рядка смес върху плоска чиния и оставете кутрето да я оближе.

  • Среден етап: на 6 седмици

Възрастта, на която кученцата могат да ядат сами мокра храна, често е около 6-тата седмица. В зависимост от индивидуалните характеристики на животното – развитието, размера и породата му, тази времева рамка може леко да се измести. На тази възраст повечето кутрета сучат много по-малко от майка си и са повече от любопитни да изследват новата храна, която им се предлага. 

кученце ядеСнимка: iStock

Как да храним кученцето с мокра храна на 6 седмици

Процесът на отбиване продължава, като постепенно трябва да намалявате количеството добавена течност, като започнете от 4-тата и стигнете до 6-тата седмица. Ако сте започнали да отбивате кученцето на 4 седмици, с мокра храна, смесена с течност, количеството добавена течност трябва да бъде почти нула, когато животното е на 6 седмици. Но всяко куче е различно.

  • Просто за безопасност: 8 седмици

Ако се притеснявате от храненето с мокра храна и не искате да започвате твърде рано, най-безопасният момент, когато можете да започнете, е около 8-мата седмица. След този момент кутрето вече може да яде както суха, така и мокра храна без проблеми и без да е необходимо добавянето на допълнителни течности (разбира се, можете да накиснете гранулите в малко вода, ако животното има проблем с хрускането).

Как да храним кученцето си с мокра храна на 8 седмици

Всичко, което трябва да направите, е просто да поставите необходимото количество храна в стандартна купичка или плоска чиния. Не се тревожете, повечето четириноги се ориентират доста добре и нямат нужда от допълнителни насоки.

кученце ядеСнимка: iStock

В заключение, захранването на кученцата с мокра храна може да започне между 4-тата и 8-мата седмица. Точната възраст, на която определено четириного ще започне да яде пастети или консерви, зависи от времевата рамка за отбиване. 

Вижте още: 

Захранване на малкото куче

Един идеален ден от живота на малкото куче

Виж още