Захранване на малкото куче

кученца Снимка: iStock

Е дин от основните и най-често задавани въпроси от собствениците на малки кучета, е свързан с начина по който те трябва да се захранят. Информацията по темата е доста обширна, а на пазара се предлага голямо разнообразие от храни, подходящи за току що отбити кученца.

Kакто при всеки процес, свързан с любимите ни домашни любимци, важно е да сме добре информирани, за да можем да преценим как най-добре да подходим и дозираме храната на малкото животинче. Защото, макар то в момента да е много нежно и сладко – необходими са му само около 12 месеца (при някои породи – 24), за да се превърне в зрял индивид.

Непосредствено след отбиването 

Това е един от ключовите моменти при малките кученца. Защото ако до този момент те са получавали от майка си идеалната храна – кърмата, естествено богата на всички им необходими хранителни вещества, витамини и минерали, то от тук нататък от вас, техните стопани, зависи да им ги набавяте. 

Кученцата са готови за отбиване между 6-8 седмица от живота си, като това е и периодът, през който започват да проявяват интерес към храната на майката. Това е подходящ момент да започнете внимателно да им предлагате и храна за кутрета като ключово е да не бъдете твърде настоятелни. Оставете ги, водени от миризмата те сами да полюбопитстват какво има в купичката пред тях. 

Dogsandcats.bg

кученцаСнимка: iStock

Можете да заложите на пастети и паучове, а ако сте решили захранването директно да премине с твърда храна – накиснете гранулите за няколко минути във вода, а след това ги намачкайте, за да придобият вид на каша с нещо като бульон. Така ще са по-лесни за поглъщане от кученцата. С течение на времето просто намалявайте количеството добавена вода, докато накрая останат само гранулите. 

В никакъв случай не отбивайте кученцето, ако то още иска да суче, а междувременно – да хапва и друга храна, преминаването от едната към другата трябва да е максимално плавно! В противен случай рискувате да се появи неразположение, съпътствано с диария или повръщане.

След като са отбити веднъж, кутретата имат нужда от храна... почти постоянно! До 4-6 пъти на ден (желателно е - на приблизително еднакви интервали) трябва да им давате равно количество ядене. Важно е храненето да трае не повече от 5 до 10 минути, а след това – паничката да се прибира. Това е много важен момент, свързан с ранно възпитаване на хранителните навици на кученцето – то не трябва да свиква от малко, че има постоянен достъп до храна.

След навършване на 4-месечна възраст, редуцирайте храненията до максимум 3 на ден, а след 7-8 месец – до две. 

Някои кученца от малки категорично отказват да хапват гранули, докато други ги предпочитат пред пастетите. Всяка порода има различно отношение към храната и нейното количество. Важно е да съблюдавате винаги менюто на вашия любимец да е максимално разнообразно, богато на различни хранителни вещества като – белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерали. Целта ви е да помогнете на животното да изгради здрави кости и мускули, необходими за поддържане на физическата сила на организма му в бъдеще.

Винаги четете внимателно и спазвайте указанията на опаковката на храната, която давате на кутрето. Дори и да смятате, че количеството е малко и „може още малко, няма какво да му стане“. Редовно претегляйте (или помолете ветеринаря си) домашния си любимец, за да следите дали килограмите му са в съответствие с неговата възраст, порода и размери. 

Можете да добавяте и витамини към храната на любимеца си – по 1-2 капки течен витамин D2 или витамин D3 ще помогнат за заздравяване на костната система на кутрето.

Ограничете физическите упражнения след хранене

Макар да е характерно за по-едрите и зрели кучета, превъртането на стомаха, причинено от физическа активност и упражнения след хранене, може да е фатално за животното и е добре от малко да свикнете своето да почива, след като е хапнало. Помнете – без тичане и разходки поне 2-3 часа след вечеря ви гарантира снижаване до минимум на вероятността от стомашно подуване и сплитане на червата.

кученцаСнимка: iStock

Преминаване към храна за възрастни кучета

Постепенно ще усетите, че с порастването на кутрето ви, пропорционално се повишава и апетита му. Това е съвсем нормално – енергията и активността се увеличават и то има нужда от повече калории, за да компенсира изразходваните. Мускулната му маса, бързото израстване и развитие на костната система също предполагат увеличаване количеството на приеманата храна.

Преди да преминете към храна за възрастни кучета започнете плавно да увеличавате обема на порциите на любимеца си в периода от 6-тия месец до първата година. По-дребните породи, които се развиват по-бързо,преминават към храна за зрели кучета по-рано – след 12-тия месец, докато по-едрите, които достигат по-късна зрялост – между 12-24 месец.

Макар кученцето да ви изглежда вече пораснало (външният вид често лъже!) още между 6-8 месеца при дребните, и 12-18 месеца при по-едрите, не бързайте да го карате да преминава към храна за възрастни кучета. 

кученцаСнимка: iStock

През този период стомахът на животинчето е много чувствителен и лесно се разстройва, за това трябва да се премине много плавно към смяната на една храна, с друга. Това правило важи с пълна сила през целия живот на кучето – никога не променяйте внезапно менюто му. Независимо дали се касае за смяна на суха с мокра храна, различни марки или такава за кутрета и зрели кучета. 

Винаги смесвайте малки количества от новата със старата храна, за да има време организмът на животното да свикне и да не я отхвърли. Процедурата следва да продължи от 7 до 10 дни, като постепенно увеличавате количеството на новата хранителна формула.

кученцаСнимка: iStock

Ако сменяте суха с мокра храна не се учудвайте, че кученцето ще започне да пие по-малко вода. Ако пък е обратното – от мокра към суха, то животното ще започне да се храни малко по-бавно, защото дъвченето ще му отнема повече време, ще пие и повече вода. Не забравяйте, че сухата храна изглежда по-малка като количество в сравнение със същата като грамаж, но под формата на пастет или пауч. Гранулите са и по-калорични, за това - не се увличайте в количеството!

куче яде оризСнимка: iStock

С плавното преминаване от формула за кутрета към такава за зрели кучета, можете да добавяте и някои натурални продукти към менюто на любимеца си. Добре е да избягвайте мляко и млечни храни, защото те не се преработват добре и могат да причинят диария на кученцето. Варени ориз или елда, в малки количества, твърдо сварени яйца или попарени, оставени да изстинат овесени ядки са добро допълнение, което няма да подразни чувствителния стомах на домашния ви любимец.

Правилното хранене до 6-ия месец, а след това – плавното захранване - гарантират добро физическо развитие и състояние на четириногия ви приятел до края на живота му. Важно е да отделяте време в подготовка на менюто му, то да е максимално балансирано и пълноценно, защото докато кученцето расте то има нужда от много витамини, минерали и хранителни вещества. Давайки му добър старт, вие си осигурявайте здраво, жизнерадостно и енергично приятелче за цял живот!

 

Вижте още:

Как да изберем подходяща храна за кучето ни

10 най-вредни храни за кучето ни

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Виж още