Вредна ли е кучешката урина за цветята и растенията?

куче трева Снимка: iStock

И ма различни теории относно това дали кучешката урина е токсична за растенията или не. Една от най-популярните от тях се позовава на по-високите стойности на pH-то й. Именно поради киселата консистенция на урината някои хора смятат, че тя изгаря растенията и цветята. 

куче треваСнимка: iStock

Вредна ли е кучешката урина за растенията?

С една дума да.

Вашето куче може да е една от причините за вашата някога зелена, но сега покрита с кафяви петна морава. Или защо листата на някога ярко цъфтящите ви растения и храсти вече не изглеждат толкова свежи.

Dogsandcats.bg

Защо това е така? Е, тук отговорът е малко по-дълъг.

Какво има в урината на кучетата?

Кучешката урина съдържа урея, отпадъчен продукт с високи концентрации на азот, създаден от разграждането на протеините и белтъците, вода, сол и глюкоза. Комбинацията от тези вещества създава силен и в същото време – смъртоносен коктейл, когато става дума за растенията. И да, при контакт те изгарят. Звучи грозно и брутално, но се случва.

куче треваСнимка: iStock

Въпреки това, преди да обвините домашния си любимец за недотам перфектния или свеж вид на моравата си, необходимо е да се уверите, че той наистина е причината. Вгледайте се в местата, където тревата или листата на растенията ви изглеждат болни или увредени. Дали са изолирани, а всичко останало е пищно и жизнено зелено?

Важно е да знаете, че докато азотът и солите в директната струя урина са вредни, те се разреждат, когато тя попие в по-отдалечените зони. За това, вярвате или не, в по-малки количества урината на кучето ви действително може да подхрани вашите растения и да им помогне да растат. Всъщност, ако се зачетете върху съдържанието на торбата си с растителна тор, ще видите, че азотът е основна съставка в него. Така че, кафявите петна, заобиколени от зеленина, са знак, че проблемът действително идва от домашния ви любимец. 

куче треваСнимка: iStock

И още един тест – за допълнителна сигурност!

Ако искате да сте абсолютно сигурни относно източника на вашите проблеми, можете да опитате да издърпате изсъхналата трева от земята. Ако растението излезе лесно, това показва, че корените му са компрометирани, което е знак за болест. В случай, че коренът остане в земята обаче, или се появи само с интензивни усилия от ваша страна, това отново поставя вината върху кучето ви.

Причината е, че кучешката урина обикновено не разрушава структурата на кореновата мрежа, която се простира дълбоко под повърхността. Болестта, от друга страна, уврежда цялото растение. 

Не всички са равни...

Както споменахме по-горе, кучешката урина действително може да навреди на състоянието на тревата и други растения. В някои случаи обаче, тя е по-смъртоносна. Това се свежда до четири фактора: 

  • Възраст
  • Пол
  • Диета
  • Лични предпочитания

Възрастта има значение, тъй като когато са малки, както мъжките, така и женските кучета приклякат, за да пикаят. Обикновено мъжките започват да вдигат крака си, когато навършат от 6 до 12 месеца – това е периодът, в който полът става значим. И да, правилно се досетихте, поради позата, в която уринират, женските четириноги убиват повече растения.

куче градинаСнимка: iStock

Действително ли женските кучета причиняват повече щети?

Това се дължи на естеството на клякането, което им позволява да депозират цялата си урина близо до земята, концентрирайки я в една конкретна зона. За разлика от женските, практикуваната от мъжките „трикрака аеробика“ има тенденция да създава пътуващ поток, който обхваща по-голям периметър. И съответно – е по-разреден. В допълнение, мъжете често уринират на няколко алтернативни места.

Уреята е отпадъчен продукт на протеина

Тъй като уреята е отпадъчен продукт от поетия протеин, колкото по-богата на протеини е диетата на кучето, толкова по-висока ще е концентрацията на урея в урината му. Както виждате, в крайна сметка, всичко се свежда до вашия домашен любимец и избора на диета, който сте направили за него. 

куче градинаСнимка: iStock

Най-важният фактор за това дали цветята и растенията ви градината ви ще бъдат значително увредени, зависи от това колко животното уринира на едно и също място. 

Как да спасим растенията си?

След като вече имате идея как и защо растенията ви умират, може би се чудите какво можете да направите, за да ги спасите. Най-очевидният отговор е – да накарате кучето си да ходи до тоалетна на друго място. Ако обаче домашният ви любимец има любими места из двора ви, където е свикнало да върши нуждите си, то задачата малко се усложнява. Ето някои идеи как да подходите в такива случаи: 

  • Определете места за пикаене на кучето ви

Фокусирането на цялата кучешка урина на едно конкретно място в двора ви може да реши проблема… ако се откажете да поставяте каквито и да е било растения в тази зона. Изберете по-отдалечен ъгъл на градината си и винаги награждавайте четириногото, когато отиде да се изходи там. 

куче градинаСнимка: iStock

  • Разредете кучешката урина чрез поливане

Ако имате възможност, незабавното поливане на зоната, където кучето ви е уринирало, може да помогне за разреждане на урината и да минимализира увреждането на растенията. Същото се отнася и, ако домашният ви любимец е добре хидратиран – по-разредената урина причинява по-малко щети. 

Да постигнем баланс между общността в града и необходимостта на кучето ни да се изходи в близката зелена площ, понякога може да бъде сложна задача. За това и не бива да се сърдим на съседите ни, които смятат, че урината на домашния ни любимец ще увреди градинката пред сградата, в която живеят. Те просто искат средата да изглежда добре, и макар че стопаните на кучета не правят нищо умишлено, важно е да имаме предвид, че редовното уриниране на четириногия ни другар на конкретно място... е, просто погледнете състоянието на тревата там.

куче градинаСнимка: iStock

Вижте още: 

По колко пъти е нормално да уринира кучето

Защо кучето ни спира рязко по време на разходка

Защо кучетата обичат да маркират автомобилни гуми

 

 

Виж още