Кое кара кучето да „копае“ в килима

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да заведете домашния си любимец на гости при приятели и да останете изненадани, че малко след влизането си на новото място, кучето започва неистово да „рови“ в средата на килима в дневната? Задавали ли сте си въпроса какво подтиква четириногия ви приятел към това странно поведение?

Кое кара кучето да копае в килима?

Възможните причини, поради които домашният ви любимец с видима съсредоточеност сякаш се опитва да изрови дупка в любимия ви килим, са няколко. Най-често срещаните от тях са:

  • Кучето се опитва да докопа „невидими“ за вашето око трохички или остатъци от храна, попаднали между нишките на килима;
  • Интересна миризма. В този случай след като „копае“ известно време, животното ще полегне на килима. Така, както би направило и навън, само че – в мръсотията;
  • Някои кучета „копаят“ и се завъртат няколко пъти – отново водени от естествен инстинкт на вродено поведение, каращо ги да направят „по-удобна“ постелката, на която след това ще починат;

Докато изброените причини, каращи някои домашни любимци да „ровят“ в килима са по-скоро безобидни, има и такива възможности, които могат да бъдат сигнал за нещо по-сериозно.

Някои кучета „копаят“ в постелки и черги, когато са развълнувани или притеснени. В този случай се касае за „поведение на изместване“ – вашето куче не може да направи нещо, което иска и за това прави нещо друго. Това може да е израз на вълнение или излишък на енергия. 

Dogsandcats.bg

И накрая – за някои кучета това може би е „заучено поведение“. Те са запомнили, че когато копаят в килима, получават внимание от собственика си. Независимо дали става въпрос за награда или вид поощрение – те са склонни да го повтарят всеки път, за да бъдат забелязани отново.

Какво можете да направите?

Ако се притеснявате, че килимът в дома ви няма да издържи цялото „внимание“ на кучето ви, можете да се опитате да поработите над стопиране на този навик на косматия ви приятел. 

кучеСнимка: iStock

Сред възможните начини е да привлечете вниманието на животното в момента, в който се готви да започне да „копае“. Можете да направите това с помощта на по-силен шум – постарайте се обаче да не го уплашите. След като прекъснете цикъла на поведение, извикайте кучето при вас и му дайте друга команда, като например – да седне. След това – задължително го похвалете и наградете за добре свършената работа.

Уверете се, че осигурявате на домашния си любимец достатъчно възможности да изразходва енергията си. Ако се налага – направете разходките по-дълги, купете му интересни и ангажиращи вниманието играчки, с които да се занимава, докато ви няма. 

И не на последно място – почиствайте редовно килимите в дома си, за да няма „интересни аромати“ или трохи от храна, които да привлекат вниманието на четириногия ви приятел. 

кучеСнимка: iStock

Ако конкретни зони на вашия килим са повредени, можете да опитате стратегическо поставяне на секции или тежки постелки, за да ги предпазите от пълно унищожение.

 

Вижте още:

Защо кучето ми пие вода от тоалетната

Защо кучето ви гледа, докато се изхожда

Виж още