Кога можем да пуснем кучето да се разхожда без повод

кучета Снимка: iStock

А ко отглеждате домашен любимец, то със сигурност познавате погледа на кучето си, когато го пуснете да тича свободно без повод. Да видим как лицето на косматия ни приятел светва, докато прави няколко бързи обиколки и най-накрая може да спре, за да подуши навсякъде, където иска – това е достатъчно, за да умили всеки собственик на четириного!

Много хора, с надеждата да зарадват косматия си приятел, да му дадат малко повече свобода и възможност за обогатяване на разходката му, правят грешката да пуснат от повод кучето си на обществени места.

За да ви бъдем от полза в правилната преценка относно това къде е добре и къде никога не бива да оставяте домашния си любимец без каишка – консултирахме се с професионален треньор. Следвайки неговите съвети ще ви бъде по-лесно да вземете решение, за което след това да не съжалявате.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо да не мога да пусна кучето си без каишка?        

Първият и най-очевиден отговор е – заради безопасността на самото животно. Кучетата, които се разхождат без каишка или повод на обществени места са много по-склонни да си навлекат неприятности, дори и да не се отдалечават от стопаните си

Вашият домашен любимец лесно може да попадне на нещо опасно, изхвърлено на улицата или в близкия храст и да го изяде, без дори да имате време за реакция или възможност да кажете „пусни го“. Ако живеете в градска среда, колите, велосипедите и целия останал трафик представляват сериозен риск за любимеца ви. Ако пък сте на село – местната дива природа също крие своите тайни и опасности. 

Треньорът е категоричен, че има дълъг списък от различни начини, по които кучетата се разболяват, нараняват или губят, защото им е било разрешено да се разхождат без каишка. В крайна сметка, понякога просто не си струва риска!

кучетаСнимка: iStock

Но кучето ми е дружелюбно!

Домашният ви любимец може да бъде приятелски настроен с всяко четириного или човек, който се изпречи на пътя му. Това е чудесно и говори, че сте се справили добре със социализацията му! Но няма как да сте сигурни дали отсрещната страна се чувства по-същия начин. Някои хора просто не обичат кучета, а други се страхуват от тях - те не заслужават ли да се чувстват в безопасност, когато се разхождат в парка, как мислите? 

Винаги съществува и вероятността да се получи и конфликт между домашен любимец, когото разхождат вързан и вашия четириног приятел, който щастливо отива да го поздрави и е без повод. В този случай – вината пада върху вас, независимо, че сте абсолютно уверени, че кучето ви е подходило с добри намерения.

кучетаСнимка: iStock

Среща на две кучета по време на разходка

Дори дружелюбните кучета могат да възприемат приближаването на друго четириного без каишка към тях за стресиращо. Самите те са ограничени физически и могат да се почувстват като в капан.

Всеки собственик на реактивно куче се страхува (или му е досадно) да чуе фразата „не се притеснявайте, кучето ми е приятелски настроено“, когато неизвестно четириного се приближава към него, защото знае, че срещата ще бъде проблемна. И е възможно да върне назад месеци, дори години упорита работа и тренировки само за миг. За съжаление, това е много често срещана причина за възникване на конфликти и битки между две кучета. И много четириноги развиват поведение на реактивност именно, поради случка, включваща атака от куче, оставено да се разхожда без каишка. 

Знайте, че правите на всеки друг собственик на домашен любимец огромна услуга, когато държите питомеца си на повод на обществени места. Дори и животното да обича и да се радва на всички!

кучетаСнимка: iStock

Но кучето ми е много добре обучено!

Използването на каишка на обществени места не значи, че нямате доверие на домашния си любимец. Нито, че се налага, защото животното не е добре обучено. Това по-скоро е обичайна учтивост и допълнителна предпазна мярка за всеки случай. Дори и най-възпитаните и добре дресирани четириноги все пак са животни, подвластни на определени инстинкти. Което значи, че те все още са способни да правят грешки (точно като стопаните си). 

Професионалните треньори съветват всеки собственик на домашен любимец да се опита да осъзнае, че когато става въпрос за кучешко поведение, то няма начин да се каже със 100% сигурност, че обучението ще издържи на огромно смущение (да речем, земетресение или ураганна гръмотевична буря). Злополуки се случват, така че е по-добре да изградите тази линия на безопасност с вашия домашен любимец. 

кучетаСнимка: iStock

Кога мога да пусна кучето ми без повод?

Ако все пак смятате, че домашният ви любимец заслужава да има своето време, което да прекарва навън без каишка, имате някои възможности. 

В по-големите паркове и кучешки градинки има зони и алеи, където е разрешено (или по-скоро – не е забранено) да пуснете косматия си другар да потича и поиграе свободно. Не забравяйте винаги да следите къде се намира четириногото, за да сте готови да го вържете при потенциална опасна ситуация.

кучетаСнимка: iStock

Ако близо до вас няма такива опции, можете да използвате прибираща се каишка, за да дадете на животното усещане за повече пространство и място за бягане, като същевременно спазвате закона и пазите всички около себе си.

Разходките с кола извън града или в планината също са чудесен начин домашният ви любимец да опознае нови места, като същевременно изразходва енергията си качествено.

 

Вижте още:

На планина с куче - за какво да внимаваме 

Защо кучетата обичат да се търкалят в тревата

Виж още