Защо кучетата обичат да се търкалят в тревата

куче Снимка: iStock

А ко едно от любимите занимания на кучето ви по време на разходка е да се отъркаля добре в тревата, то знаете отлично за какво говорим. Собствениците на четириноги по целия свят, без съмнение, са се чувстват едновременно развеселени и уплашени от желанието на домашния им любимец да се търкаля… понякога в чиста, прясно окосена трева, а друг път – в нещо далеч не толкова приятно като вид и мирис. 

Знаем, че кучешкото обоняние е много по-силно от нашето, за това и косматите ни спътници обичат да оставят своя собствен отпечатък под формата на миризма, където и да отидат. И макар желанието им да се търкалят в тревата вероятно да е свързано с този обичаен аспект от поведението им, дали има още нещо, което да ги подтиква да го правят? За да отговорим на този въпрос, трябва да разберем първо:

Защо кучетата обичат да се търкалят?

Прикриването на естествената миризма е ключово за дивите вълци, койоти и лисици. Изследователят Саймън Гадбоа от университета в Халифакс, Нова Скотия, направил интересен експеримент, косвено свързан с темата. Той наблюдавал поведението на дивите кучета, като го сравнил с това на собственото си куче – следотърсач. Пред очите му добре дресираното животно демонстративно се отъркаляло в миризливи изпражнения с явната цел да прикрие собствената си миризма. Идентично – дивото куче направило същото, само че в участък с трева, покрит със заешки изпражнения. Това, което ги обединява е желанието на двете четириноги да замаскират аромата си, доближавайки се максимално до този на потенциалната си плячка.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо кучетата се търкалят в тревата?

Според статия от 2018 година, публикувана във Frontiers of Veterinary Science, обонянието на кучето е между 10 000 до 100 000 пъти по-силно и чувствително от нашето. Четириногите ни спътници имат приблизително 300 милиона обонятелни рецептори в носа си, което – ще се съгласите, е впечатляващо. Особено, предвид че ние хората можем да се похвалим с едва приблизително шест милиона. Освен това, частта от мозъка на кучето, която е посветена на интерпретацията а аромати, е 40 пъти по-голяма от тази на хората. 

На практика, тези цифри означават, че

при перфектни условия, домашният ви любимец може да засече предмет или човек на разстояние от 12,43 мили (около 20 км). Така че, не би било необосновано да предположим, че когато животното се търкаля в тревата, тя вероятно му мирише на нещо, което собственикът му няма как да усети.

Трудно е да се каже дали това е аромат, който му допада или целта е да прикрие собствения си мирис. 

кучеСнимка: iStock

Поведение на кучето

Понякога търкалянето в тревата е част от начина, по който четириногото се забавлява навън в слънчев ден. Кучето ви може да го прави, защото му е приятно топлата трева да гали гърба му. Или иска да се почеше там, където иначе не може да достигне. А може би е и начин да ви насърчи да го погалите по коремчето!

Вижте още: Защо кучетата толкова обичат да ги галим по корема

Докато щом ние докоснем тревата я усещаме по-скоро мека, всъщност тя е леко абразивна. Така че – търкалянето в нея може да помогне за почистване на козината, да премахне насекомите и нечистотиите, които може би са се закрепили по гърба на животното. 

Друга популярна теория за това защо кучетата обичат да се търкалят в тревата (и като цяло – по земята) свързва това поведение с опит от страна на четириногото да премахне „човешките“ миризми по себе си. Например, ако къпете често домашния си любимец, на него може би не му допада съвсем неестествения аромат на шампоана – въпреки че според вас той ухае приятно и свежо. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да обобщим, че има няколко основни причини, които обуславят видимото удоволствие, с което косматият ви приятел се търкаля в тревата. Доста е вероятно това да кара кучето ви да се чувства добре. А може би, воден от силното си обоняние, домашният ви любимец усеща неща, които са невидими за вас и това е опит да прикрие собствения си аромат. 

Каквато и да е причината, то със сигурност можем да кажем, че куче, което се търкаля в тревата е нещо съвсем естествено и това поведение не бива да буди безпокойство у стопанина му. Въпреки това добре е да имате предвид къде го прави животното – дали тревата в близкия парк наскоро е била пръската с пестициди или други опасни химикали. И не на последно място – погрижете се за външното обезпаразитяване на любимеца си, за да не се сдобие с „нови приятели“, които да донесе у дома. 

А защо не погледнем нещата и от друга перспектива – може би в съзнанието на вашия домашен любимец той все още е едно диво куче, живеещо в равнините, което се връща към естествените си навици. Звучи някак романтично нали?

 

Вижте още:

Сънуват ли кучетата

Колко думи може да научи едно куче

Виж още