Кога мъжките кучета достигат полова зрялост

женско куче разгонено Снимка: iStock

К ученцата действително растат толкова бързо! Всъщност, преди да се усетите, домашният ви любимец вече е на 6 месеца, а това означава, че ще е достигнал полова зрялост. Ето защо е важно да кастрирате питомеца си в случай, че нямате намерение да го пускате на женска с цел чифтосване. Защото, след като кучето достигне възрастта на репродуктивна зрялост, то може да започне чифтосване по всяко време, а това да доведе до котила от нежелани кученца и разстроени съседи.

куче разгоненоСнимка: iStock

Кога мъжките кучета достигат полова зрялост?

Повечето мъжки кучета достигат репродуктивна зрялост, когато са на възраст приблизително от 6 до 9 месеца. Въпреки това, големите и гигантски породи обикновено съзряват по-бавно от по-малките породи кучета. Това означава, че ако имате Санбернар, например, той може да стане сексуално активен при навършване на около 12 до 18 месеца. От друга страна, вашата мъжка Чихуахуа може да забремени женско разгонено куче, когато е на възраст от 5 месеца.

Повечето мъжки кучета се считат за най-плодовити на възраст между 12 и 15 месеца. През това време те са и най-агресивни, особено спрямо други мъжки. Това може да доведе до неудобни и потенциално опасни срещи в кучешките паркове и по време на разходки. 

Dogsandcats.bg

куче разгоненоСнимка: iStock

Поведение при чифтосване на зрелите кучета

Веднага щом мъжкото куче стане полово зряло, то по същество е готово за процеса на чифтосване и сексуална активност. Няма нужда от чакане. Когато мъжкият е физически зрял, голяма част от поведенческите му модели внезапно започват да се управляват от сексуалните хормони, дори ако наблизо няма женска. 

За разлика от женските кучета, които са готови да се чифтосват само по време на цикъла на разгонване, мъжките са на разположение по всяко време. Това също означава, че те са не само по-агресивни, но и инстинктивно се стремят да се скитат през цялата година, което ги превръща в космати артисти с поведенчески проблеми, които търсят женска, с която да се чифтосат. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Признаци на полова зрялост при кучетата

Когато настъпи моментът и кучето ви стане сексуално активно… е, вероятно ще разберете! Защото косматият ви другар ще го направи очевидно за вас, както и за всички в квартала ви с прекомерния си лай. Някои ключови признаци на хормонално повлияното поведение при мъжките кучета включват:

  • Маркиране с урина у дома
  • Повишена вокализация
  • Опити за качване
  • Агресия и раздразнителност
  • Непрестанни опити за бягство

Докато женските кучета също проявяват някои от тези поведения, когато са в разгара на цикъла на разгонване (известен още като еструс), мъжките го демонстрират през цялата година. 

куче разгоненоСнимка: iStock

И ако некастрирано мъжко куче има близък достъп до нестерилизирана разгонена женска, тогава шансовете за чифтосване са много, много високи. Така че, бъдете внимателни и дръжте кучето си на закрито или в защитен, ограден двор.

Защо да кастрирате кучето си

Кастрацията на мъжкото куче в ранна възраст може да бъде от полза, тъй като може да стопира всяко неприятно поведение при чифтосване и всяка сексуална активност, която произтича от него. Докато някои ветеринарни лекари препоръчват мъжките четириноги да бъдат кастрирани преди достигане на полова зрялост, други смятат, че е по-добре да се изчака, докато животното навърши 7 до 15 месеца.

куче разгоненоСнимка: iStock

Обсъдете възможностите с ветеринарния си лекар, специалистът ще ви насочи относно най-безопасното и подходящо време за кастриране на вашия домашен любимец. Понякога твърде ранната кастрация може да причини ортопедични проблеми, особено при някои по-големи и гигантски породи. Но най-важното е, че кастрираните кучета не могат да се възпроизвеждат и да допринасят за проблемите с наличието на бездомни кучета в квартала ви.

Виж още