Кога трябва (или не трябва) да вдигате малкото си куче

кученце Снимка: iStock

З а много собственици на дребни породи кучета е нещо като инстинкт да ги вдигат в различни ситуации, най-вече по време на разходка. Често, когато минават покрай по-големи четириноги, например. Естествено е да искате да защитите малкия си другар, разбира се. Но вдигането на ръце има своите плюсове и минуси. 

Обучение на малките кучета и защо е важно

Проучванията показват, че има някои поведенчески разлики между малките и големите кучета. Различни изследвания по темата се обединяват около тезата, че по-дребните домашни любимци са по-склонни да бъдат по-тревожни, отколкото кучетата от по-големите породи. 

кученцеСнимка: iStock

„По-дребните кучета обикновено получават по-малко обучение, по-малко социализация и участват в по-малко дейности от големите си събратя. А това се отразява на цялостното им поведение“, обяснява д-р Зази Тод, експерт по поведението на кучетата пред PetMD.

Dogsandcats.bg

Д-р Тод отбелязва, че малките домашни любимци са абсолютно способни и се поддават на обучение точно толкова, колкото и големите породи. Но собствениците им трябва да положат повече усилия, да бъдат търпеливи и последователни. Гарантирането, че вашият малък четириног другар ще получи подходящо обучение, може да му помогне да се чувства по-сигурен в света около себе си и да се предотвратят потенциални поведенчески проблеми.

кученце паркСнимка: iStock

Кога трябва да вземем малкото куче на ръце?

Когато разхождат малкото си куче, много собственици инстинктивно го вдигат, ако видят, че се приближава голямо куче, особено ако е без повод или изглежда развълнувано. Да вземете на ръце питомеца си е естествен импулс поради разликата в размера.

По-голямо, развълнувано или възбудено куче може случайно да нарани по-малкото. Вдигайки го от земята, вие можете да попречите на приближаващото се животно да стигне до домашния ви любимец. Този ви жест може да накара четириногия ви другар да се почувства по-сигурен, особено ако е нервен около други себеподобни. Като вдигнете малкото си куче, можете да намалите напрежението от преминаването на по-голямо, докато се разхождате. Това ще направи взаимодействието по-лесно за всички участващи кучета.

кученцеСнимка: iStock

Кога вдигането на кучето ви не е добра идея?

Вдигането на малкото ви куче може да бъде вашият начин да го предпазите от приближаването на по-големи четириноги. Но може и да създаде някои потенциални проблеми и предизвикателства. За съжаление, ако друго куче е фиксирано върху домашния ви любимец, движението при вдигането може да увеличи възбудата му.  

Уважаване на границите на кучето ви

Въпреки че да вдигнете кученцето си може да е лесно, не всички домашни любимци се радват, когато собствениците им го правят. За някои четириноги да бъдат взети от земята може да бъде дезориентиращо, плашещо, неудобно или дори – болезнено преживяване.

Специалистите съветват, особено ако вдигате често кучето си по време на разходка, да научите домашния си любимец на определена команда, която предшества жеста ви. Правейки това, ще тренирате питомеца си да свързва вдигането с нещо положително. 

кученцеСнимка: iStock

Един от начините да помогнете на домашния си любимец да приеме да бъде вдиган, е да му дадете словесен знак, преди да го вземете в ръце, за да знае какво да очаква. Устната реплика може да попречи на малките четириноги да се стресират, докато ги вдигате и така да направите изживяването по-положително.

В заключение, може и да има ползи да вдигате малкото си куче от земята, докато други четириноги минават покрай него. Това обаче не винаги е практично. Ако имате по-дребен домашен любимец, който предпочита и четирите му крака да са на земята или ако ви е трудно да се навеждате, то можете да заложите на обучение, което ще помогне на питомеца ви да се чувства по-спокойно в близост до други четириноги.

Вижте още:

5 най-разпространени мита за малките породи кучета

 

Виж още