Кои кости и кокалчета са опасни за кучето ни

куче Снимка: iStock

Н ай-накрая успяхте да научите домашния си любимец да не проси от масата. Вечерята вече е приятен и спокоен момент за вас и вашето семейство. Като награда смятате, че можете да зарадвате кучето си с някои остатъци от яденето, сред които има кости. В края на краищата – нали неговият далечен братовчед вълкът непрекъснато дъвче кокалчета и се чувства съвсем добре. А освен това сте прочели и знаете, че костите са полезни за зъбите и венците на косматия ви приятел – с какво може това да му навреди?

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

Ако тази ситуация ви се вижда позната, то трябва да ви кажем, че всъщност костите далеч не са толкова полезни и препоръчителни за кучетата, колкото си мислите. Да, някои четириноги може би никога не биха развили някои от потенциалните проблеми, свързани с редовното дъвчене на кокали. При други животни обаче нещата могат да ескалират много бързо и да станат много сериозни, а в някои случаи – дори животозастрашаващи. 

Dogsandcats.bg

Потенциални усложнения

За съжаление, ако решите да дадете кост на домашния си любимец или той намери кокалче с остатъци от месо по него в кошчето, това далеч не е поредното безопасно за него лакомство. Костите не се разграждат лесно. Това значи, че кучето ви най-вероятно ще се наложи да ги изкара чрез изпражненията си, което често води до запек и/или подуване на стомаха. А това неминуемо налага посещение при ветеринарен лекар. Освен това, често костите могат да представляват опасност и причина за задавяне. Те могат да причинят и евентуално чревно кървене – ако костните парченца се отчупят и разкъсат чревната лигавица. 

кучеСнимка: iStock

Кои кости и кокали са опасни за домашния ни любимец

Тънките кости като ребрата, могат да попаднат в гърлото или да се заклещят/забият в устната кухина на кучето. По този начин те могат да причинят значително увреждане на тъканите на устата и венците на животното. 

Кръглите кокали от пържола също представляват заплаха, защото могат да се вклинят около долната челюст на косматия ви приятел. Това налага след това ветеринарния лекар да използва болторез и дори ножовка, за да ги премахне. Което, както се досещате – е изключително дискомфортно и болезнено за животното, а в някои случаи налага и седация (използване на специфичен вид анестезия).

Пилешките и пуешките кости са особено опасни. Те са по-крехки и се раздробяват много лесно. Попаднали веднъж в устата на кучето ви, те могат да причинят перфорация на небцето, гърлото, червата – най-вече дебелото черво, причинявайки вътрешни кръвоизливи и травми. За това и е желателно никога да не давате на домашния си любимец от тях. 

кучеСнимка: iStock

Ако случайно кучето ви е успяло да се докопа до някои от гореизброените видове опасни за него кости – следете за признаци като:

  • Затруднено дишане
  • Невъзможност да отиде до тоалетната нормално
  • Кървава диария
  • Липса на апетит
  • Повръщане
  • Завиране на едната или двете лапи в устата

Алтернативи на костите за дъвчене

Факт е, че за някои породи е препоръчително да дъвчат от време на време кокали. Има обаче далеч по-безопасни алтернативи, чрез които можете да осигурите на домашния си любимец само ползите от този процес, без да се притеснявате от потенциални опасности. Такива са различните лакомства за кучета от сурова кожа. 

кучеСнимка: iStock

Те са забавни за дъвчене и ангажират вниманието на животното за определен период от време. Както с всички лакомства за кучета обаче – и с тях не бива да се прекалява, защото малките парченца, които кучето може да отчупи и погълне, могат да причинят запек. 

Вижте още: Как да накараме кучето да спре да моли за храна

Виж още