Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

куче Снимка: iStock

М оже да е изкушаващо да оставите кучето да дояде остатъците от вечерята ви – особено, когато животното се е взирало във вас през цялото време, докато сте се хранили. За много стопани това е съвсем нормално – всички сме чували максимата, че не бива да се изхвърля храна, нали?

Въпреки че косматият ви приятел никога няма да откаже нещо допълнително за хапване или неочаквано лакомство,

висококалоричните или мазни храни, са сред най-лошите и непрепоръчителни добавки към менюто на домашните ни любимци. Дори наглед невинните остатъци в чинията ви, могат да имат силно негативно въздействие върху здравето на вашето куче.

Dogsandcats.bg

Какво може да се случи с кучето му, ако му давам остатъците от масата?

Домашни любимци, които редовно „споделят“ вечерята на стопаните си и ядат остатъци от масата, са изложени на по-висок риск от различни здравословни проблеми. Някои от тях включват:

 • Панкреатит

Панкреатитът е състояние, което се причинява от ядене на мазни храни. Това е сериозно заболяване, което може да бъде фатално за домашния ви любимец. 

Обикновено, при поглъщане на храна панкреасът освобождава ензими в храносмилателния тракт, чиято цел е да помогнат за разграждането й. По този начин организмът на животното усвоява полезните вещества от яденето. 

Пакреатитът възниква тогава, когато тези ензими се освобождават преждевременно – преди храната да достигне храносмилателния тракт. Това кара панкреаса да се „саморазяжда“ и предизвиква възпаление. Ензимите могат да изтекат и в коремната кухина, причинявайки увреждане на съседни структури и други органи като черен дроб, жлъчни пътища, жлъчен мехур и черва. 

кучеСнимка: iStock

Храните с високо съдържание на мазнини, макар да не са единствената, се смятат за една от основните причини за по-острите прояви на заболяването. Клиничните признаци, които ще забележите, зависят от тежестта и степента на развитие на панкреатита. Най-често те включват:

 • Тежка коремна болка
 • Повръщане
 • Диария

В много тежки случаи панкреатитът може да бъде фатален, а лечението понякога може да изисква хоспитализация. 

 • Стомашно-чревни разстройства

Дори и самото животно да няма против да опита всичко, което му предлагате, нямате гаранция, че стомашно-чревният му тракт е в състояние да поеме и усвои нови за него храни правилно. Особено ако сте наясно, че домашният ви любимец е има чувствителен стомах или страда от някакъв вид непоносимост, по-добре е да избягвате да въвеждате нови неща в менюто му, особено човешка храна. 

Новите храни и продукти имат потенциал да нарушат баланса на стомашно-чревната обвивка и флора на домашния ви любимец. А това лесно може да причини възпаление, което от своя страна да доведе до симптоми като:

 • Летаргия
 • Стомашни болки
 • Повръщане
 • Диария
 • Липса на координация

Ако забележите някой от тези признаци, незабавно заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар. Специалистът ще помогне на кучето ви да се възстанови и ще гарантира, че няма други продължаващи проблеми. 

 • Излагане на токсини

Макар че даването на остатъци от масата винаги е съпътствано от най-добри намерение, понякога това може да доведе до поглъщане на някои токсични храни за кучето ни.

Препоръчително е да избягвате човешки храни, които съдържат стафиди, грозде, шоколад, лук или ксилитол (заместител на захарта, често срещан в лакомствата, дъвките и бонбоните), тъй като са токсични за косматите ни другари. 

кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че понякога тези продукти могат да присъстват в рецептите на някои храни (в почти незабележими количества) като хляб със стафиди, крем супа (в 90% от случаите за основа се ползва лук), здравословни овесени сладки (има подсладител) и всякакви други комбинации, които често присъстват на трапезата ни.

Много от тези токсини могат да имат сериозни последици върху здравето на домашния ни любимец. Например, стафидите и гроздето са свързани с проблеми с бъбреците, докато ксилитолът води до понижаване на кръвната захар, което може да доведе до и до фатален край. 

 • Чужди тела

Друга опасност, свързана с даването на остатъци от масата на домашния любимец, е потенциалното попадане на чужди тела в стомашно-чревния тракт на животното. Това може да включва парчета от кости, костилки от праскови, царевични кочани, недобре почистени зеленчуци и плодове. Чуждите тела могат да причинят запушвания и вътрешни разкъсвания, които могат да бъдат фатални. Често те са в основата и на появата на обструкция на стомашно-чревния тракт. Симптомите на това заболяване включват:

 • Повръщане
 • Диария
 • Летаргия
 • Липса на координация

Ако подозирате, че вашият домашен любимец е погълнал чуждо тяло, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар. Често бързите реакции в подобни случаи могат да бъдат животоспасяващи. 

Да поговорим за кокалите и костите

Ако сте поканили гости на вечеря и в менюто ви присъства месо, то със сигурност в даден момент ще чуете въпроса „Мога ли да дам на кучето това кокалче, то е съвсем малко – едва ли ще му стане нещо?“. Истината е, че големината не е определяща за потенциалните опасности, които костите крият за домашните ни любимци. 

С повишено внимание трябва да се отнасяте към кокалите от свинско месо, както и тези от пържоли. Най-добре е да се въздържате да давате на косматия си приятел кости от птици (пуешки или пилешки), тъй като те се смятат за потенциално най-опасни. Процесът на готвене изсушава костите, което улеснява тяхното раздробяване и засядане в каналите на храносмилателния тракт. 

кучеСнимка: iStock

Раздробените парченца могат да попаднат навсякъде - от устата до гърлото (хранопровода) или стомаха, като дори могат да се забият в чревните стени. По-големите късове могат да заседнат в тънките черва, причинявайки болка и дистрес на животното. При някои случаи вътрешните костни фрагменти могат да изискват хирургическо отстраняване. 

Винаги обсъждайте с ветеринарния си лекар въвеждането на нови храни в диетата на домашния си любимец. Въпреки че може да се изкушите да дадете остатъците от вечерята си на животното, важно е да сте наясно с потенциалните опасности, които съпътстват този избор.

 

Вижте още: 

10 най-вредни храни за кучето ни

Виж още