Кои породи кучета са с най-лоши зъби

куче Снимка: iStock

Г рижата за оралното здраве на домашните ни любимци е необходима и всеки стопанин на четириного трябва да е наясно, че проблемът не се изчерпва само с лошия дъх на кучето. Зъбните заболявания могат да доведат до други, по-сериозни здравословни проблеми като инфекция на синусите, рак, диабет и др. За съжаление, лошата дентална хигиена е сред най-често срещаните проблеми, които налагат посещение при ветеринарен лекар. 

Вижте още: Февруари е Национален месец на денталното здраве на домашните любимци

Макар грижите за доброто състояние на зъбите и венците да е важна за всички четириноги, има някои породи, които са известни с по-честите здравословни проблеми, свързани със състоянието на зъбите си.

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от тях.

  • Чихуахуа

Макар че са едни от най-дълголетните породи кучета, малките муцуни и – съответно усти, създават проблеми на кученцата почти през целия им живот. Често представителите на породата имат повече зъби, отколкото място за тях, а това води до болка и подуване на устата.

кучеСнимка: iStock

  • Йоркширкски териер

Тези малки и сладки кученца са предразположени към развитие на кариеси, натрупване на плака и зъбен камък. За да не се стигне до инфекции – ако имате кученце от тази порода, може би е разумно да започнете да миете зъбите на любимеца си по-често.

кучеСнимка: iStock

  • Шетландска овчарка (Шелти)

Дългата и тънка муцунка на тези активни кучета ги прави по-предразположени към множество генетично наследени стоматологични проблеми. При някои представители на породата вродено липсват по няколко зъба.

  • Брахицефални кучета

Тук попадат всички кучета с къси муцуни като Английски и Френски булдог, Мопс, Боксер, Ши Тцу и Пекинез. Макар че са изключително очарователни, тези четириноги са по-предразположени към пародонтоза. Това заболяване на венците може да доведе до сериозна болка и лош дъх.

кучеСнимка: iStock

  • По-малки породи като цяло

Много ветеринарни лекари са на мнение, че по-дребните и/или мини кучетата са по-често срещани клиенти, когато стават въпрос за хронично лош дъх, кариеси и заболявания на венците. Плаката и зъбният камък също се натрупват по-бързо в по-малките усти, като „шампиони“ по неприятен дъх са:

  • Мини и Той пудел
  • Померан
  • Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
  • Малтийска болонка
  • Италианска хрътка

Независимо каква е породата на косматия ви приятел – не подценявайте важността на грижите за денталната хигиена на любимеца си.

 

Вижте още: Какво ни казва цветът на венците на кучето 

Виж още