Как да защитим кучето си от бълхи

куче с бълхи Снимка: iStock

Д а си го признаем – бълхите са нещо отвратително! Те изключително много измъчват четириногия ни приятел, причиняват му сърбеж, карат го да се чеша и хапе постоянно, което от своя страна води до кожни проблеми в последствие. Ако не се вземат мерки бързо, понякога може да се окаже, че се налага да избръснете кучето си, за да се отървете от досадните гадинки. 

Задължително е да реагирате бързо, защото понякога дори и 2-3 бълхи могат да причинят невероятен дискомфорт на косматия ни приятел. 

Предлагаме ви 6 изпитани средства срещу бълхи, с чиято помощ ще защитите домашния си любимец. Напомняме ви, че превенцията е най-добрият подход – можете да използвате комбинация от различни методи – важното е да предотвратите нахапването да се случи изобщо.

Dogsandcats.bg
  • Капки или хапчета за външно обезпаразитяване

Независимо по какъв начин ви е посъветвал вашия ветеринар да приложите различните препарати и медикаменти: върху козината на вашето куче или да му ги дадете под формата на хапче, този вид тактика обикновено е ефективна почти на 100%. Въпреки това някои стопани са загрижени за страничните ефекти, които силните лекарства имат върху самите животни. Този начин на защита обикновено трае по месец, след което трябва да се поднови. Обмислете всички опции и направете консултация с лекаря си, преди да вземете решение.

куче с бълхиСнимка: iStock

  • Ябълков оцет

Той може да се използва по няколко начина и макар че не убива бълхите, той ги отблъсква при това – доста качествено. Един от начините, по които можете да използвате ябълковия оцет е като го добавите в малко количество към водата на кучето си – задължително след като сте се консултирали с ветеринарния си лекар. Точната дозировка е: една чаена лъжичка на литър вода. Имайте предвид, че е възможно четириногият ви приятел да не хареса вкуса и да откаже да пие. 

Можете и да направите разтвор, използвайки за основа ябълков оцет в съотношение 2:1 – две части оцет, една – вода. Впръсквайте го в козината на вашето куче или намокрете гребен и го прокарайте по гърба му. Избягвайте контакт с очите.

куче с бълхиСнимка: iStock

  •  Чесън

Да, чесънът не се препоръчва за консумация от кучета, тъй като е силно токсичен. За да отблъснете бълхите от домашния си любимец обаче, не ви трябва да му давате да го консумира. Имайте предвид, че дори и да направите подходяща смес, с която да напръскате козината на четириногия си приятел, той може и да се изкуши да я оближе – за това, преди да използвате този метод задължително се консултирайте с ветеринаря си.

  • Ниймово масло

Сравнително рядък, но доста ефективен метод за отблъскване на бълхите от козината на вашето куче, е да я обтриете в масло от Нимево дърво. Това масло идва по нашите ширини от далечна Индия, извлича се от семената и кората на дървото и е екологичен, нетоксичен природен инсектицид.

Има много лечебни свойства, макар да е по-слабо познато у нас. Можете да разредите маслото със зехтин или масло от гроздови семки и да го нанесете върху козината и меките части на тялото – където има риск да го нападнат досадните гадинки, вкл. опашката, ушите, главата, раменете и хълбоците.

  • Нашийник против бълхи

Специалните нашийници против бълхи се продават в зоомагазина, а начина им на действие е чрез отделяне на специфична миризма да гонят бълхите далеч от вашия домашен любимец. Обикновено са ефективни до осем месеца, но имат някои недостатъци. Единият от тях е, че се носят на врата – тоест концентрацията им на ефективност е в тази област. Главата, ушите и шията обикновено са местата, където паразитите се появяват най-често – факт, но пък други меки части на тялото на кучето остават незащитени. Другият аспект, който притеснява някои стопани е, че те, подобно на хапчетата за външно обезпаразитяване, и те могат да са токсични. 

куче с бълхиСнимка: iStock

  • Домашен нашийник против бълхи

За тези, които искат да избегнат химикалите и потенциалните странични ефекти, които вървят със закупените от магазина каишки против бълхи, възможен вариант е сами да си направят такъв нашийник. Можете да използвате етерични масла и бандана, която да накиснете в сместа и след това да поставите на врата на кучето. 

Сред безопасните и ефективни масла, които можете да използвате са: лавандула, розмарин, мащерка и кедрово дърво. Чесновото масло също може да бъде ефективно. Недостатъците на тази каишка са, че не издържа особено дълго и отново – подобно на тази от зоомагазина, миризмата е концентрирана в областта на шията. 

куче с бълхиСнимка: iStock

Не на последно място – не забравяйте, че един от най-простите начини, чрез които да прогоните бълхите и да засилите превенцията срещу появата им, е да поддържате чистотата в дома си. Особено на местата, където вашият домашен любимец обича да ходи. Това включва пране не само на вашите чаршафи (ако кучето обича да дремва при вас), но и на неговото легло, възглавници, кърпи, килими, черги…навсякъде, където животното прекарва времето си. 

 

 

 

 

 

Виж още