Колко дълго да разхождаме кучето си през лятото

куче лято Снимка: iStock

М алко са нещата, които предизвикват такъв ентусиазъм и неподправен блясък в очите на домашните ни любимци, както моментът, в който посегнете към каишката им. Това е така, защото животното знае, че предстои разходка – възможност да се наслади на чист въздух и слънчева светлина! Когато са навън, четириногите ни другари разполагат с безкраен запас от интересни миризми за проследяване, катерици за преследване, приятна трева за излежаване (и търкаляне!) и, разбира се, вонящи кални локви, в които да се търкалят!

кучеСнимка: iStock

И докато нямаме абсолютно никакво съмнение, че кучетата обичат да прекарват време на открито, няма как да не се запитаме: Колко дълго е добре да държим косматия си другар на открито през деня, когато навън е горещо. Отговорът е малко по-сложен, отколкото очаквате. Защото той варира в зависимост от нуждите, здравословното състояние и породата на питомеца ви, пишат от Американския киноложки клуб.

Колко дълго е добре домашният ни любимец да прекарва навън през лятото?

Летните месеци могат да са доста горещи – до точка, която всъщност може да бъде опасна за кучетата ни.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Като основно правило, „Ако навън е твърде горещо за вас, то със сигурност това важи и за домашния ви любимец“, коментира д-р Патриша Скилас, главен медицински директор Veterinary Care Group, пред The Dodo. Колко дълго да продължи самата разходка, ще трябва да прецените вие. Винаги обаче следете тя да се случва в по-хладните часове на деня. 

Важно е да отчитаме и факта, че всяко куче има малко по-различна толерантност към топлината. Макар че е невъзможно да се даде конкретна цифра, смята се, че температура над 32,2 градуса по Целзий може да бъде рискова за четириногите ни другари. Така че, най-добре избягвайте да излизате на открито, ако живакът показва подобни стойности. Водете се по себе си – вие бихте ли се разхождали под жаркото слънце дълго, при това доброволно?  

Освен да не стоите твърде дълго навън, при температури между 29 до 32 градуса по Целзий, уверете се и, че домашният ви любимец разполага с достъп до вода и сянка, особено в най-горещите часове от деня. Следете и за ранни признаци на топлинно изтощение и прегряване.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

Oпасности, свързани с високите температури при кучетата

Кучетата не са потят така, както хората. Въпреки че домашните ни любимци имат малки потни жлези, разположени в подложките на лапите им, основният им метод на термична регулация е чрез задъхването. Така че, ако температурата стане твърде висока, четириногите не могат да се охладят ефективно. 

Вижте още: Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Топлинното изтощение (прегряване), което води до потенциален топлинен удар започва имено с повишаване на телесната температура. 

кучеСнимка: iStock

Признаци на топлинно изтощение (прегряване) при кучетата

Обърнете специално внимание на домашния си любимец, когато се разхождате навън през горещите летни дни. Следете за някой от следните признаци:

  • Гореща при допир кожа
  • Прекомерно задъхване
  • Дезориентация
  • Ярко червени венци
  • Повръщане или диария

Ако домашният ви любимец показва един или няколко от тези признаци, когато сте навън, приберете го на закрито или под някаква сянка възможно най-бързо. Осигурете му вода за пиене, а ако можете да го намокрите с маркуч или мокра кърпа, това определено би било от полза. 

куче лятоСнимка: iStock

Вижте още:

6 хака за охлаждане на кучетo в летните жеги

 

Виж още