Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

куче дехидратация Снимка: iStock

Л етните горещини са в пълната си сила и ако сте стопанин на домашен любимец, то със сигурност често се замисляте как да поддържате кучето си здраво и щастливо, докато температурите навън се повишават. Дехидратацията при четириногите е една от най-често срещаните спешни ситуации през най-горещия годишен сезон, за това е важно всеки собственик да е наясно какви са предупредителните знаци и предпазните мерки, които да вземем, за да избегнем този неприятен сценарий.

куче дехидратацияСнимка: iStock

Може да ви изглежда очевидно, но често, когато се обсъжда храненето при кучетата, хидратацията бива пренебрегната и на нея не се набляга достатъчно. Важно е да запомните, че водата позволява на телата ни да функционират, независимо дали абсорбира хранителни вещества, регулира телесната ни температура или осигурява смазване за нормалните функции на нашите органи. 

Какво представлява дехидратацията?

Дехидратацията настъпва, когато кучето ви стигне до точка, в която не разполага с достатъчно вода и електролити в организма си. Ако живеете на място, където горещото време е нещо обичайно, или ако питомецът ви обича да спортува и изразходва тонове енергия, особено важно е да внимавате за често срещаните признаци на дехидратация, за да можете да осигурите на животното подходящата грижа, от която се нуждае.

Dogsandcats.bg

куче дехидратацияСнимка: iStock

И така, какви действия можем да предприемем, за да сме сигурни, че кучето ни няма да се дехидратира? Като начало, потърсете общи признаци и симптоми на дехидратация, които може да забележите и сами. Това най-често включва:

  • Тежко задъхване
  • Летаргия
  • Сух и/или топъл нос
  • Загуба на апетит
  • Сухи венци
  • Повръщане

Това са само няколко индикатора за потенциална дехидратация. Препоръчваме ви никога да не си правите прибързани заключения и да останете спокойни, ако забележите някое от тях и незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар. 

куче дехидратацияСнимка: iStock

Превенция и мониторинг на дехидратацията при кучетата

Ако се притеснявате, че кучето ви може би е дехидратирано, необходимо е незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар. 

  • Проверете еластичността на кожата

Тестването на еластичността на кожата е лесен начин да проверите как върви приема на вода. Опитайте внимателно да издърпате отпуснатата кожа в зоната зад врата, като наблюдавате как тя пада обратно надолу. Ако това се случи бързо, то косматият ви другар явно е добре хидратиран. В случай, че кожата му се връща към нормалното си състояние бавно, това е предупредителен знак за дехидратация.

куче дехидратацияСнимка: iStock

  • Проверете венците на кучето си

Когато венците на кучето ви са сухи и има лепкава слюнка, това може да е признак на дехидратация. Нормално венците при четириногите са розови и леко влажни. Ако те са тъмночервени и изглеждат сухи, обадете се на ветеринарния си лекар и го уведомете за симптомите, които наблюдавате.

  • Не му давайте твърде много вода прекалено бързо

Понякога пиенето на твърде много вода може да доведе до неконтролируемо повръщане. Ако е възможно, дайте на кучето си да пие вода на малки глътки. Това ще го хидратира далеч по-добре.

  • Бъдете проактивни 

Важно е да сте проактивни относно осигуряването на достъп до вода за домашния си любимец. Дръжте множество купички около къщата и двора си. 

куче дехидратацияСнимка: iStock

Вземете предпазни мерки, като не ходите на разходки в обедната жега. Опитайте се да поддържате дейностите, които обичайно правите с косматия си другар, по-ниско енергийни, носете вода за него навсякъде, където отидете. Сгъваемите купички за домашни любимци са идеални за целта! 

Стопаните на домашни любимци трябва да бъдат тези, които внимават за предпазните мерки, свързани с горещото лятно време. Домашните ни любимци могат да се увлекат в забавленията си, без дори да осъзнават, че се излагат на риск. А някои кучета дори не се сещат да пият вода и го правят само, когато купичката се изпречи пред погледа им. Въпреки че видимо са уморени и жадни, те сякаш не се сещат сами, че им е необходима хидратация.

куче дехидратацияСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

Въпреки че се надяваме, че никога няма да ви се наложи да се тревожите за това, не забравяйте да следите за симптомите за дехидратация и при най-малкото съмнение – да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

Става все по-горещо: Съвети за разходка на кучетата през лятото

6 хака за охлаждане на кучетo в летните жеги

От колко вода има нужда кучето дневно

 

 

 

Виж още