Колко дълго кучетата скърбят за смъртта на собственика си?

куче депресия Снимка: iStock

З агубата на любим човек може да бъде изключително труден момент, както за вас и останалите членове на семейството, така и за домашния ви любимец. И това е съвсем нормално – кучетата са в хармония с нашите емоции, те буквално попиват енергията ни. Те неслучайно носят титлата „най-добър приятел на човека“, защото са склонни да създават силна връзка с хората около себе си и със стопаните си. 

Скръбта на кучето по собственика му може да продължи седмици или месеци. В някои случаи – дори години. 

Защо кучетата тъгуват

Кучетата са емоционално интелигентни животни, които създават близки връзки с хората и с други животни. Те силно се влияят от емоциите на стопаните си и обикновено се привързват силно към тях. Когато едно четириного загуби своя човек, в началото то вероятно ще бъде объркано. След време, когато разбере, че собственикът му няма да се върне при него, то вероятно ще започне да скърби.

Dogsandcats.bg

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Няма начин, по който да можем да разберем какво точно мислят или чувстват домашните любимци, когато загубят стопанина си, но много кучета показват признаци на скръб, стрес и депресия. 

Признаци на кучешката скръб

Точно както при хората, начинът, по който едно куче скърби, е строго индивидуален и личен, така че признаците варират и се различават. Често четириногите, които изпитват скръб, имат стресирано поведение, включващо прекомерно задъхване, лай, крачене напред-назад, хленчене и цялостна нервност.

Други животни могат да изпаднат в по-летаргично и депресивно състояние и да откажат да се хранят (което да доведе до загуба на тегло).

куче депресияСнимка: iStock

Изключително важно е, ако вие сте поели грижите за куче, което наскоро е загубило стопанина си, да следите за промени в поведението му и ако имате притеснения – да направите посещение при ветеринарен лекар. Въпреки че изброените признаци са знак, че животното явно скърби, понякога те могат да бъдат и индикация за сериозен медицински проблем. Посещението при специалист ще ви помогне да се уверите, че всичко със здравето на животното е наред и ще ви позволи да се насочите към най-добрите начини да го подкрепите в този труден етап.

Как да помогнем на скърбящо куче да се почувства по-добре?

Въпреки че няма как да отнемете скръбта на кучето, можете да се постараете да му осигурите утеха и емоционална подкрепа по време на процеса. Ето няколко начина как деликатно можете да направите това:

  • Придържайте се към обичайната рутина

Колкото по-близо съумеете да се придържате към установения график, толкова по-комфортно ще се чувства вашето куче. Рутината осигурява спокойствие и усещане за нормалност по време на объркващи периоди за четириногите.

куче депресияСнимка: iStock

  • Прекарвайте повече време с кучето

Опитайте се да прекарвате максимално много време с кучето, за да му помогнете да се приспособи към новия си живот. Усещането, че наоколо има човек, когото познава, ще направи прехода по-лек. Отделно, допълнителното галене, обич и внимание винаги са от полза! Играйте с любимата топка или въже на кучето и му осигурете лакомствата, които обича. Всичко, което оставя у животното познато чувство ще му осигури малко емоционален тласък, като същевременно ще му даде загубеното чувство на нормалност.

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

В заключение, процесът на скръб при кучетата е също толкова променлив, колкото е и при хората. Така че реакцията на едно животно, което наскоро е загубило своя любим човек, може да ви изненада. Трябва да се подготвите, че ви предстои период на скръб, който може да продължи седмици или месеци. Не забравяйте да заведете четириногото на ветеринарен лекар, за да изключите медицински проблем, като същевременно бъдете готови да му осигурите много обич и подкрепа по време на този труден момент.

Вижте още: 

Основните причини защо хората се разделят с кучетата си

Разбират ли кучетата кога човек скърби

 

 

Виж още