Основните причини защо хората се разделят с кучетата си

куче приют Снимка: iStock

К учетата са обичани домашни любимци и неразделни членове на безброй семейства. Тъжната реалност обаче е, че невинаги връзката между четириногото и неговият човек продължава цял живот. И

въпреки че би било най-лесно да обявим хората в коравосърдечност и липса на емпатия, понякога обстоятелствата също могат да допринесат за раздялата с животното. 

От Dogtime са проучили най-честите причини, поради които хората изоставят кучетата си. Защо е полезно да ги знаем? Чрез разбирането на тези фактори, надяваме се, ще насърчим всеки, който е решил да си вземе домашен любимец, да осъзнае, че това е ангажимент за цял живот. И така, в по-мащабен план, да работим за минимализиране на броя на животните, останали без дом. 

Dogsandcats.bg

куче от приютСнимка: iStock

  • Промени в начина на живот

Една от преобладаващите причини защо хората изоставят кучетата си, са значителни промени в начина им на живот. Независимо дали става дума за нова работа, раждане на бебе, развод или преместване в нов дом, неподходящ или (ако е под наем) – където не се допускат четириноги, тези сътресения могат да нарушат съществуващата динамика и на наложат принудителна раздяла с домашния любимец. 

кучеСнимка: iStock

  • Алергии и здравословни проблеми

Алергиите или непредвидените здравословни проблеми, засягащи членовете на семейството, са сред най-честите причини защо много кучета остават без дом. За съжаление, в някои случаи дадени медицински състояния могат да превърнат в истинско предизвикателство адекватната грижа за животното. 

  • Финансови ограничения

Финансовите затруднения могат да повлияят на способността на стопаните да осигурят нуждите на кучето си. Храна, ветеринарни грижи и разходи за груминг – това са все харчове, които могат да се окажат непосилни за човек, изправен пред финансово напрежение. 

куче от приютСнимка: iStock

  • Липса на време

Кучетата изискват постоянно внимание, упражнения и компания. Някои собственици на четириноги признават, че поради голямата си работна натовареност, често изпитват вина, че не отделят достатъчно време на домашния си любимец. Независимо с какво сте заети – ангажименти, училище или работа, ако няма как да покривате физическите и емоционалните нужди на питомеца си, раздялата е неизбежна. 

  • Поведенчески проблеми

Поведенчески предизвикателства като агресия, безпокойство при раздяла, прекомерен лай или разрушителни тенденции – всичко това може да изтласка собствениците до предела на възможностите им. За съжаление, разочарованието и неспособността за ефективно справяне с тези проблеми, могат да доведат до изоставяне на животното. 

куче приютСнимка: iStock

Според ASPCA много поведенчески проблеми могат да бъдат управлявани и дори – коригирани своевременно, но собствениците често не знаят как да се справят с тях. Липсата на осведоменост най-често е причината много четириноги да се озовават в приюти, лишени от любящ дом и семейство, посочват още от организацията.

  • Неадекватно обучение и социализация

Липсата на подходящо обучение и социализация могат да доведат до поява на поведенчески проблеми. Без необходимите умения и знания, някои собственици могат да се почувстват претоварени и да изберат да се разделят с домашния любимец – като последна мярка. 

  • Лични трагедии

Смърт на любим човек, внезапно заболяване или друг вид лична трагедия, може да доведе до ситуация, при която собствениците на домашни любимци да не са в състояние да осигурят необходимите грижи и внимание, от които се нуждаят косматите им другари. 

кучеСнимка: iStock

  • Липса на съвместимост

Понякога, въпреки доброто желание и намерения, връзката между кучето и собственикът му може да е неустойчива. Най-често този сценарий се случва тогава, когато липсва съвместимост. Могат да възникнат различия по отношение на енергийните нива, личностни разминавания или нереалистични очаквания, което води то трудния избор за раздяла с животното.

  • Сблъсък с деца или други домашни любимци

За съжаление, често срещана ситуация: кучето и семейството му живеят в мир и хармония, до момента, в който на хоризонта се появява бебе. Или настоящият домашен любимец (независимо дали е котка или куче), не се спогажда с новия четириног член на домакинството. Докато в някои случаи това е по-скоро въпрос на търпение и напасване, в други раздялата е наложителна. 

кучеСнимка: iStock

Решението да се разделите с кучето си никога не е лесно, а причините за него могат да бъдат по-сложни и комплексни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Ако обмисляте подобна възможност, бъдете сигурни, че сте изчерпали всички ресурси и варианти как да запазите вашия кучешки спътник. 

Вижте още: 

Готови ли сте да осиновите куче

5 най-популярни мита за кучетата от приют

 

Виж още