Колко дълго може да лае едно куче, преди да се умори

куче лае Снимка: iStock

М оже би имате усещането (и далеч не сте единствени!), че привидно кучето ви сякаш може да лае вечно. Но дали действително това е така? 

Времето, през което едно куче може да лае, преди да се умори, зависи от неговия размер, силата на лая и причините, поради които го прави. Повечето експерти са съгласни, че технически погледнато, четириногите могат да издържат да лаят с дни с кратки почивки, разбира се! 

куче съсед лаеСнимка: iStock

Кои са определящите фактори относно това колко дълго може да лае едно куче?

Лаенето при кучетата е форма на комуникация. За това и е важно да отчитаме, че домашният ни любимец никога не лае без причина. Различните фактори, които трябва да се имат предвид, включват:

Dogsandcats.bg
  • Размер/порода

Размерът и породата на домашния ви любимец определят колко дълго може да лае. Колкото по-голямо и по-силно е кучето, толкова по-дълго може да продължи да джафка. По-малките и по-млади четириноги ще се изморят по-бързо и ще имат нужда от почивка по-скоро.

куче лаеСнимка: iStock

  • Силата на лая му

Ако кучето ви лае с пълно гърло, то ще се умори по-бързо отколкото ако го прави упорито, но не много силно. Подобно на викането при хората, силата на лаенето определя колко ще издържи животното и колко време ще мине, преди да пресипне. 

  • Причините за неговия лай

Причините, поради които кучетата лаят, също имат своето значение. В крайна сметка, ако домашният ви любимец не изпитва нужда да лае интензивно с часове, той просто няма да го направи! Основните фактори, влияещи върху вокализацията при повечето четириноги, включват:

  • Териториално поведение
  • Безпокойство
  • Скука
  • Самотата
  • Нужда от помощ
  • Териториално поведение

куче лаеСнимка: iStock

Колко дълго може да лае едно куче?

Както споменахме по-горе, много кучета са физически способни да лаят с дни само с няколко прекъсвания. Понякога домашните любимци могат да продължат да джафкат дори и след като гласът им стане дрезгав. 

Хората често спираме да викаме, когато пресипнем, защото разбираме, че няма смисъл да продължаваме. Четириногите обикновено могат да продължат да лаят, докато нуждата им не бъде задоволена. Причините за лая определят колко дълго ще продължи, както и колко силно животното е мотивирано от тях. Каквато и да е ситуацията, винаги приемайте кучешкия лай на сериозно и не разчитайте, че ще спре от само себе си.

куче лайСнимка: iStock

Уморяват ли се кучетата да лаят?

Въпреки че може да изглежда, сякаш не изисква особени усилия, лаят действително уморява кучетата. Както споменахме, това е същото, което хората чувстваме, когато крещим с пълно гърло. След известно време животите също се уморяват от самия лай.

Това обаче не винаги означава, че животните ще спрат да лаят. Те просто ще си вземат почивка и след това ще се върнат към заниманието си, когато се почувстват по-отпочинали.

куче лайСнимка: iStock

Нормален срещу прекомерен лай: каква е разликата?

Това е страхотен въпрос! „Нормален лай“ би било, когато кучето лае поради някоя от гореизброените причини, а след това спира, когато ситуацията приключи. Доста ясно. От друга страна, прекомерният лай е, когато ситуацията приключи, но домашният ви любимец продължава да лае въпреки това. 

Или казано по-просто, нормалният лай е стандартна реакция за четириногите ни другари. Прекомерният е мотивиран от причини, които не са съвсем ясни, а понякога – може да е израз на излишен драматизъм. 

В заключение, кучетата могат да лаят с дни и често продължават да джафкат дори и след като вече са пресипнали. Причините за лая могат да варират от скука до болка, така че правилното разбиране на причината е от съществено значение. 

куче лайСнимка: iStock

Вижте още:

Лаят ли глухите кучета?

5 възможни причини защо кучето ви не лае

 

Виж още