Лаят ли глухите кучета?

куче глухо Снимка: iStock

Д а отглеждате глухо куче идва с някои предизвикателства, но също така може да бъде изключително възнаграждаващо преживяване за вас. Има много неща, които трябва да имате предвид, като специализирано обучение и допълнителни мерки за безопасност. Едно от нещата, които много хора пропускат обаче, е да се подготвят – дали кучето ви, което не чува, ще лае или не. В крайна сметка, ако животното не може да се чуе, защото е глухо, тогава защо ще лае? Отговорът на този въпрос обаче, може да ви изненада. 

Лаят ли глухите кучета?

Да, глухите кучета абсолютно могат и ще лаят. Всъщност, не е необичайно глухите кучета да джафкат дори по-силно от останалите четириноги. Тъй като не могат да се чуят как лаят, домашните любимци, които нямат слух, може да изпитват трудности при регулирането на нивото и тона на лая си. Което води и до излишен шум. 

Тъй като често не съумяват да регулират по подходящ начин количеството шум, което издават, глухите кучета може и да не са подходящ избор за апартамент или друга жилищна сграда със съседи. Това е особено вярно и в случаите, когато породата на животното също е вокална, като гончета, Дакел, Немска овчарка и много от териерите.

куче лайСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо глухите кучета лаят?

Тъй като кучето не може да чуе какво се случва около него, възможно е лаят му да не се появи по същото време, когато има друг шум, който иначе би го предизвикал. Например, ако един домашен любимец, който няма проблеми със слуха, лае, когато навън има заря или щом се почука на входната врата, глухото куче може да не реагира, тъй като тези ситуации изискват слухови стимули. 

От друга срана, четириногите, които не чуват, разчитат на другите си сетива, за да се ориентират какво се случва в света около себе си. Те са по-склонни да лаят при визуални стимули, но очаквайте това да се случи в необичайни моменти. Просто, защото куче, което не чува, обработва света около себе си по съвършено различен начин от чуващите си събратя.

Глухите кучета често лаят и при обонятелни стимули. За разлика от хората, четириногите интерпретират околната среда предимно чрез миризмата. За това и животно, което не чува, може да разпознава определени аромати, приятни или не и да лае, щом ги усети.

куче лаеСнимка: iStock

Могат ли глухите кучета да издават други звуци?

Освен лай, глухите кучета могат да издават всички звуци, характерни за четириногите, сред които: скимтене, хленчене, ръмжене, вой, мърморене и тн. 

Видове глухота при кучетата

Що се отнася до самата глухота, при четириногите тя бива няколко вида и те са категоризирани, както следва:

  • Едностранна или двустранна

Едностранната глухота засяга само едното ухо, докато двустранната – и двете уши.

  • Частична или пълна

Частичната глухота е непълна загуба на слуха, докато пълната, както подсказва името й означава, че животното не чува нищо.

куче глухоСнимка: iStock

  • Периферна или централна

Глухотата може да бъде причинена от проблеми, свързани с периферната слухова система (външно или средно ухо, както и кохлеята на кучето) или от проблеми с централната нервна система (слуховите нерви и мозъчните структури).

  • Наследствена, вродена или придобита

Някои кучета могат да наследят глухотата от родителите си генетично, докато други се раждат с този дефицит. Глухотата може да е и придобита на по-късен етап от живота. 

куче глухоСнимка: iStock

В заключение

Вярването, че глухите кучета не лаят, е често срещано, но напълно погрешно схващане. В действителност няма причина едно четириного, което не чува, да не лае. Всъщност, домашните любимци, които имат загуба на слуха, усещат вибрациите на звуците, които издават. Те контролират напълно тялото си, така че дори да не чува, кучето винаги знае кога лае.

Глухите четириноги може да лаят по-силно и в изненадващи, неподходящи моменти, така че може да е необходимо специализирано обучение, което да им помогне да се научат как да реагират на определени стимули. 

куче глухоСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да тренираме глухо куче

Колко действително е добър слухът на кучетата

 

Виж още