Колко козина е нормално да губи кучето ни

куче Снимка: iStock

С кубането и загубата на козина са естествени процеси при много животни, като кучетата ни не правят изключение. Въпреки че добре знаем това, някои стопани се притесняват, че сякаш домашният им любимец отделя твърде много косми. Може ли прекомерното скубане да е знак за нещо по-притеснително и кога имаме причини за безпокойство?

кучеСнимка: iStock

Защо кучето сменя козината си?

Повечето кучета се сменят козината си два пъти годишно, като най-забележимо – на снопове, тя пада през пролетта. Четириногият ни приятел има по-дебело зимно кожухче и се налага да се освободи от него щом времето навън се затопли. Това е естествен процес, който цели охлаждане през лятото. През есента работи обратно и по-тънката лятна козина се заменя от по-дебела и плътна.

При някои кучета по-дебелото кожухче се запазва за по-дълъг период от време (най-често това е при четириноги с по-плътен подкосъм). Те се нуждаят от повече грижи, свързани с козината им, защото се скубят целогодишно, вместо сезонно .

Dogsandcats.bg

Такива са представителите на породите:

  • Коли
  • Лабрадор ретривъри
  • Коргита
  • Шпаньоли
  • Териери

При изброените домашни любимци има външен и вътрешен слой козина, но само подкосъмът служи за изолация и предпазване от ниските/високите температури. Следователно – те отделят повече косми при смяна на сезоните. 

козинаСнимка: iStock

Как да разберете дали кучето ви се скубе прекомерно?

Важно е да правите разлика между естественото, нормално сезонно сменяне на козината при кучето ви и прекомерната загуба на косми. Само така ще можете да установите дали на лице са симптоми за по-сериозен проблем с домашния ви любимец.

При здраво куче сезонното скубане се познава само по снопчетата косми по пода, а не при поглед на самото животно. Ако забележите големи плешиви петна по гърба или лапите на домашния ви любимец, това може да признак на загуба на козина в следствие на медицински проблем. Симптомите на загуба на козина включват освен засилено падане косми на някои места по цялото тяло, суха и груба на допир кожа

Най-честите причини за загуба на козина при кучетата

  • Алергии (например от шампоани или почистващи препарати)
  • Кожни инфекции
  • Бълхи, акари или други паразити
  • Неправилно хранене и небалансирана диета
  • По-сериозни състояния като тумори или рак

кучеСнимка: iStock

Заразяването с паразити като бълхи, въшки или акари е една от най-честите причини за прекомерно скубане при кучетата. Специфичното в този случай е, че животното губи козина най-вече в областите около врата и опашката. Ще познаете и по езика на тялото на четириногото – то най-вероятно ще изпитва цялостен дискомфорт, а паразитите неминуемо ще предизвикват интензивен сърбеж или драскане. 

Недобре балансираната диета, която не е богата на различни хранителни вещества и витамини, също може да доведе до загуба на козина при домашните ни любимци. Ако в менюто на животното има недостиг на кератин, който е основният съставен елемент на косъма, това може да причини освен загуба, и изтъняване, както и липса на блясък при козината на кучето. Биотинът също е важно хранително вещество, „отговорно“ за здравата кожа и косми, не само при кучетата, но и при хората.  

Прекомерно скубане може да се получи и при домашни любимци, които се чувстват стресирани и понякога дъвчат различни части от тялото си като опашката и лапите поради тревожност. 

Болестта на Кушинг също може да предизвика плешиви петна по кожухчето на любимото ви приятелче. При нея, в следствие на туморни образувания, се получава свръхпроизводство на кортизол от надбъбречната жлеза на кучето. Това води до загуба на козина, наддаване на тегло и тъмни петна. Прекомерното скубане може да е и в следствие на нелекуван хипотиреодизъм. 

кучеСнимка: iStock

Ако имате съмнения или се притеснявате, че домашният ви любимец губи твърде много козина или това се случва неравномерно, консултирайте се с ветеринарния ви лекар. Специалистът ще ви даде експертни съвети спрямо конкретната ситуация при вашия любимец. 

Винаги е добре да наблюдавате четириногия си приятел през периодите на „линеене“ (смяна на козината). Така ще можете да знаете дали количеството косми, които животното губи е нормално, специфично за породата и да идентифицирате всякакви по-тревожни промени в поведението му. 

Грижи за козината на кучето през периодите на смяна

При сезонното линеене най-важно е да разресвате козината на домашния си любимец поне веднъж дневно (ако се налага – и по-често). Така ще помогнете на кучето да се освободи от излишните косми, както и ще предотвратите образуването на снопчета мъртва козина.  

Не се препоръчва да бръснете представителите на породите, които имат двойна козина. Това може да повлияе на способността на животното да се стопли или – дори да не ви се вярва, да се охлади. 

Уверете се, че всички продукти, с които влиза в контакт домашния ви любимец, са безопасни, следете за ухапвания от вредители и алергии – особено през пролетта. И не забравяйте – ако се притеснявате, че кучето ви се скубе твърде много, направете посещение до ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Пуска ли кучето ви много косми? Какви са вашите проверени съвети за грижа? Споделете ни в коментар!

 

Вижте още:

Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

 

Виж още