Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

кучешка козина Снимка: iStock

С мяната на козината на кучетата, известна с термина „линеене“ е нещо нормално и се случва за първи път още между 4 до 6-ия месец от живота на домашния ви любимец. Има кученца, които изобщо не се скубят, както и такива – които отделят много излишна козина, всичко зависи от породата и космената покривка на животното. Още при първото линеене можете да установите към кой от двата вида спада вашето четириного.

Всички кучета ли сменят козината си?

Понякога може дори да не забележите, че при вашия домашен любимец се случва процес на смяна на козината. Друг път – дори при леко погалване по гърба на кучето ви - и в ръката ви остават шепа косми. Това е така, защото линеенето е свързано пряко с вида на козината на домашния ви любимец. Много породи имат така наречената единична козина (еднопластова). Сред най-популярните от тях са Джак Ръсел териер, Бостън Териер и Грейхаунд. Това значи, че при смяната на козината тези кучета губят по-малка част от космите си, като сменят външните - къси и твърди. 

Повечето породи кучета имат два вида космена покривка. Едната е външна, която се нарича още предпазна, основна или външна, и вътрешна – по-мека, разположена по-близо до кожата, наречена подкосъм. По време не линеенето животите губят значителни количества козина именно от по-долния слой. 

Dogsandcats.bg

Типичното време за смяна на козината при кучетата е в началото на пролетта и през есента. Разбира се, това общовалидно правило има своите изключения, обуславящи се главно от възрастта, здравословното състояние и смяната на сезоните на мястото, където живее кучето.

кучеСнимка: iStock

Много хора вярват, че колкото по-дългокосместо е кучето им, толкова повече козина ще отделя то. Факт е, че по-дългата козина е по-забележима по дивана или на седалката на колата. Но един представител на породата Коли отделя доста по-малко косми от Лабрадор или Немска овчарка, например. При някои кучета пък, космите може да са по-малко като количество, но да са по-твърди и набиващи се в мебелите – следователно по-трудоемки за почистване. Тоест - всичко зависи от породата, а не от дължината на космената покривка.

Кога количеството паднали косми е твърде много? 

Ако забележите, че кучето ви губи твърде много козина до степен, в която по тялото му остават големи голи петна, през които прозира кожа, задължително говорете с ветеринарния си лекар. Прекомерната загуба на козина е симптом на състоянието, наречено алопеция. 

Най-често това заболяване се причинява от ухапвания от кърлежи, бълхи, акари, както и е знак за наличие на бактериална или гъбична инфекции, възпаление на червата, болест на Кушлинг, хормонален дисбаланс, стрес или неправилно хранене.

козинаСнимка: iStock

Посещение при ветеринарния ви лекар трябва да направите и ако забележите, че кожата на домашния ви любимец е зачервена или на люспи, а самото животно дъвче лапите и опашката си.

Как да се справим с всички тези косми…

Здравото куче трябва да има лъскава, чиста козина, без значение какъв тип е тя. Редовното разресване с подходяща за домашния ви любимец четка, ще стимулира подкожните мазнини, които помагат за поддържане красивия и здрав вид на козината.

Колко често трябва да разресвате любимеца си зависи от породата му.Във всички случаи не бива да е по-малко от веднъж седмично (главно при кучетата с по-твърда козина). В началото домашният ви любимец може да се дърпа или да не се наслаждава особено на процедурата – дайте му време да свикне, бъдете нежни и търпеливи. 

По време на линеенето е добре да минавате с подходяща четка козината на любимеца си поне по два пъти седмично. Това ще помогне на косъмчетата да се отделят сами, както и ще предотврати заплитане, характерно за породите с мек и дебел подкосъм като Чау Чау, Коли, Шелти, Немска овчарка или Австралийска овчарка.

При разресването гребенът/четката трябва да преминава плавно през козината и леко да докосва кожата. Животното не бива да изпитва дискомфорт или болка – ако забележите, че се дърпа, значи може би не сте избрали подходящ инструмент за разресване.

кучеСнимка: iStock

Балансираната, богата на различни витамини, минерали и хранителни вещества диета, е много важна за външния вид на козината на домашния ви любимец. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно избор на най-доброто меню спрямо характеристиките на вашето куче.

Прахосмукачката е ваш приятел

Инвестицията в качествена прахосмукачка, за предпочитане – по-безшумна, е сред основните, които всеки стопанин на куче трябва да има предвид. Най-полезно би ви било да се спрете на модел, за когото изрично е упоменато, че е подходящ за кучешки косми (на пазара има голямо разнообразие). Важно е да научите домашния си любимец да не лае и да не се опитва да нападне уреда.

А ето и кои породи кучета се скубят най-много по време на смяната на козината си:

  • Немска овчарка
  • Уелско Корги Пембрук
  • Уелско Корги Кардиган
  • Чау Чау
  • Пиренейско Планинско куче
  • Американско Ескимоско куче
  • Аляски Маламут
  • Сибирско Хъски
  • Лабрадор Ретривър
  • Акита Ину

 

Вижте още:

Защо кучетата лаят по прахосмукачката

Основни грижи за външния вид на кучето

Виж още