Колко точно са умни кучетата

куче човек релакс Снимка: iStock

В секи стопанин на куче е склонен да се хвали колко умен е домашният му любимец. Всъщност, учените предполагат, че четириногите ни другари са приблизително толкова интелигентни, колкото двегодишно дете, а изследванията по темата сочат, че питомците ни могат да научат доста повече неща, отколкото се смяташе до момента. Но какво точно означава това? Колко точно са умни кучетата всъщност? И как можем да разберем (обективно!), че домашният ни любимец действително е умен?

куче човек релаксСнимка: iStock

Признаците на умното куче

Кучетата си набавят информация, свързана с околната среда, чрез сетивата си, главно – чрез обонянието. Използвайки я, те могат да взимат информирани решения или да съхраняват наученото за по-късно. Ето някои признаци, че вашето куче е умно:

 • Научава трикове и команди бързо

Обучението на едно куче на различни команди и трикове е жизненоважно за поддържане стимулирането на мозъка му. Домашните ни любимци се учат най-добре чрез положително подсилване и класическо обуславяне. Например, когато обучавате домашния си любимец да сяда по сигнал, възнаградете го с вкусно лакомство и похвала/внимание. Ако то действително е умно, то бързо ще разбере: „Ако седна, когато моят човек ми каже, получавам награда!“

Dogsandcats.bg

куче човек паркСнимка: iStock

 • То (сладко) ви манипулира

Кучетата могат да се научат да използват някои сигнали и поведения в своя полза. Например, домашният ви любимец може да се опита да ви убеди, че все още не е получил вечерята си, въпреки че партньорът ви вече го е нахранил. Не се поддавайте на този вечно гладен и жален поглед!

 • Има някои езикови умения

Кучетата могат да научат имената на обектите около себе си, а често – да донесат на стопанина си определен предмет, който е посочил. Средното куче може да научи около 165 думи, докато някои умници – над 200!

куче човек релаксСнимка: iStock

 • Разбира човешките жестове и социалните знаци

Кученцата научават различни поведение, следвайки примерите, дадени им от по-възрастните им събратя. Още по-забележителното е, че домашните любимци могат да се учат и от наблюдение на хората. 

Вероятно поради факта, че са прекарали хиляди години, взаимодействайки си с хората (всъщност, приблизително около 15 хиляди), четириногите са станали доста умели в разбирането на човешките послания, при това дори без обучение. Има някои научно доказани начина, по които косматите ни другари разчитат езика на тялото ни, включително: 

Кучетата реагират на посочване и жестове. Още на 8-седмична възраст някои кутрета са в състояние да определят къде е скрито лакомството въз основа на посочването на локацията му от страна на стопанина. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

В повечето случаи кучетата реагират повече на жестове, отколкото на вербални команди, което е важно за обучението. Домашните любимци дори могат да следват погледа на човек. Когато домашният ви любимец не знае къде да отидат или какво да правят, те често гледат към стопаните си, за да видят накъде ги гледат или сочат.

 • Лесно открива пространствени проблеми

Кучетата лесно да се ориентират във физическата среда и да използват това знание, за да адаптират към света около себе си по-ефективно. Например, домашните ни любимци могат да научат местоположението на ценен (за тях) предмет, като играчка или лакомство. И бъдете сигурни – те ще го запомнят за продължителен период от време. И още нещо: тяхното пространствено възприятие им позволява да намерят най-добрия маршрут до желано място, като любимо легло или станция за хранене, допълват от PetMD.

 • Тo изпитва емоции

Кучетата и хората имат подобни мозъчни структури и хормони (като епинефрин и окситоцин). Следователно, логично е да се предположи, че изпитваме едни и същи емоции. Обхватът им при четириногите обаче, вероятно няма да надхвърли тези на 2-годишно дете. Което означава, че питомецът ви със сигурност може да изпита радост, отвращение, страх или гняв.

куче човек стресСнимка: iStock

Кои са най-умните породи кучета?

Някои кучета имат репутацията на особени умници. Въпреки че винаги има изключения от правилото, някои от доказалите се като най-интелигентни породи са:

 • Бордър коли
 • Пудел
 • Немска овчарка
 • Голдън ретривър
 • Доберман
 • Шетландска овчарка (Шелти)
 • Лабрадор ретривър

Как да тествате IQ-то на вашето куче

Много хора се чудят колко точно е умно кучето им. Въпреки че учените невинаги са съгласни относно най-добрия начин за оценка на интелигентността на четириногите, има няколко теста, които можете да приложите у дома, за да определите доколко остър е умът на косматия ви спътник.

куче човекСнимка: iStock

 • Пъзели

Предложете на домашния си любимец играчка, с която трябва да се борави по определен начин, за да се освободи скритото вътре лакомство. Кучетата, на които не им отнема много време, за да се ориентират как да се доберат до наградата, обикновено са умните.

 • Бягство от одеяло

Тествайте колко време отнема на вашето куче да се измъкне от одеяло, хвърлено върху главата му. Колкото по-бързо животното подаде глава изпод одеялото, толкова по-умно е.

 • Научете нов трик

Колко бързо домашният ви любимец се научава да следва нова команда? Точно както с одеялото - колкото по-бързо се учи, толкова по-умен е той.

 • Извадете куфара си

Променя ли се поведението или настроението на вашето куче? Това може да означава, че то разбира значението на този обект: Неговият човек си отива!

 • Трик с лакомство

Скрийте лакомство под чаша, докато кучето ви гледа. Знае ли, че е там, или мисли, че е изчезнало?

куче човек щастиеСнимка: iStock

 • Познаване на имена

Кажете произволни думи, които нямат особено значение за кучето ви като „хладилник“ или „паста за зъби“ със същия тон, с който произнасяте името му. Ако игнорира непознатите думи, но отговаря на името си, то е умно. 

Независимо от това как вашето куче се справя с някой от тези тестове, ние знаем, че е то е най-доброто момче, нали!

Виж още