Колко време след хранене кучето има нужда да отиде до тоалетна

куче разходка Снимка: iStock

Е дна от недотам приятните части, свързани с отглеждането на домашен любимец, е почистването след него. От друга страна, познаването на тоалетните навици на кучето ви е полезно, тъй като промените в рутината могат да ви предупредят за възможни здравословни проблеми, засягащи храносмилателната му система.

Създаването на постоянен график е основна част от това да имате куче. А ежедневната рутина на четириногите ни другари е организирана около няколко основни „събития“ за тях: хранене, разходка и тоалетна, както и време за игри.

куче разходкаСнимка: iStock

Как работи храносмилането при кучетата

Времето за храносмилане от стомашно-чревния тракт на кучетата обикновено отнема между 6 до 8 часа, но понякога и до 12 часа в зависимост от качеството на храната, количеството й, размера на животното и физиологията му. 

Dogsandcats.bg

Фактори, влияещи върху храносмилането на кучетата

Едно от основните неща, които влияят на времето, което е необходимо на едно куче да преработи храната си, е вида й. Или още по-точно казано – химичния й състав. Колкото по-сложни са съединенията, толкова повече време отнема. Консервираната вода, например, е предимно вода, тя е и предварително смляна, което я прави лесна за усвояване. Това означава, че на кучето ви ще са му необходими едва няколко часа, за да я преработи. Обратно, гранулите отнемат повече време – както за разграждане, така и за смилане. 

куче хранаСнимка: iStock

Трябва да се вземе предвид и съдържанието на хранителните вещества. Простите въглехидрати изискват най-малко енергия за преработване, докато при по-сложните като мазнини и протеини е необходимо повече време, за да се разрушат химичните връзки. 

Графици за тоалетна на домашния ни любимец: Колко дълго време трябва да изчакаме?

Кучетата са като хората – всички те са различни и имат своите индивидуални тоалетни навици. Някои четириноги могат да отидат по голяма нужда буквално минути, след като приключат с яденето си, докато при други това отнема известно време (поне половин час). Някои домашни любимци пък са „тренирали“ организма си да следва графика на стопанина си и се нагаждат по него. 

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

Някои кучета се изхождат след всяко хранене (ако им се даде възможност), други ходят по голяма нужда два-три пъти на ден, в зависимост от графика си за излизане. Ако храната на животното е с по-ниско качество, то вероятно ще се изхожда по-често, тъй като има по-малко усвояване на хранителни вещества за сметка на повече за елиминиране. 

Колко дълго е твърде дълго, когато говорим за изхождането при кучетата?

Когато кучето ви отиде по голяма нужда, вие не виждате храната, която току що е изяло. Изпражненията на животното са съдържанието на паничката му, което е погълнало предишния ден или по-рано сутринта (в зависимост от интервалите на часовете за хранене). В повечето случаи кучешката храна ще остане в стомаха на питомеца ви по-дълго, отколкото би се задържала в човешкия и това се счита за нормално. Въпреки това, ако по време на две последователни разходки, включително и след хранене, животното не отиде до тоалетна, то може би има запек. 

куче запекСнимка: iStock

Признаците на констипация включват твърди изпражнения, напрежение при изхождане, коремни спазми или хленчене.

Вижте още: Как да се погрижим за куче със запек

Да имаш куче несъмнено е възнаграждаващо преживяване. Има основателна причина, защо наричаме четириногите „най-добър приятел на човека“. Разбирането на биологията и как действа храносмилането на вашето куче е съществена част от грижите за него. Това е освен ваше задължение като собственик на домашен любимец, така и отличен начин да наблюдавате здравето на животното. Може би, ако мислите за това по този начин, то ще ви изглежда по-малко неприятно и повече – като жест на грижа.

Вижте още:

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Виж още