Как да се погрижим за куче със запек

куче Снимка: iStock

К учешкият запек (или констипация) се определя като невъзможност за нормална дефекация. Подобно на хората, по-възрастните домашни любимци са по-податливи на това състояние, въпреки че то може да се случи на всяко четириного – независимо от породата или възрастта му. 

Не бива да пренебрегвате появата на запек при косматия си приятел, тъй като това състояние при домашните любимци далеч не е толкова обичайно, както при хората. Продъжлителните период на дистрес могат да причинят сериозни здравословни проблеми при косматите ни спътници.

За какво да следим и внимаваме

Куче, което има запек, ще изпитва трудност да се изходи и видим физически стрес, когато дойде време да го направи. Ако домашният ви любимец е добре обучен да върши нуждите си на равни интервали всеки ден, няма да ви бъде трудно да забележите, че нещо с него не е наред. 

Dogsandcats.bg

Частици от трева, сплъстени изпражнения, връв или други предмети в или около ануса на животното също са показателни за наличие на констипация. 

Размерът на изпражненията на кучето ще бъде необичайно малък, а след като състоянието прогресира – може да забележите признаци като летаргия, повръщане и загуба на апетит.

кучеСнимка: iStock

Основна причина за запек при кучетата

Най-честата причина за поява на запек при кучетата е поглъщане на предмети, които не се усвояват лесно от организма на животното. Ако изобщо се усвоят – като парче суха кост, хартия или влакна от топка, например. Освен това, констипацията може да бъде причинена и от:

 • По-бавни чревни процеси
 • Увеличаване на простатата
 • Съпътстващо бъбречно заболяване
 • Херния
 • Поглъщане на трева или косми

Важно: Ако видите нишка или връв в ануса на домашния си любимец – не я дърпайте. Това може да причини вътрешни травми на кучето. Други важни неща, които трябва да отбележим са:

 • Винаги носете гумени ръкавици, когато докосвате изпражненията или свързаните с тях проблеми с ануса на кучето.
 • Ако можете да видите трева в ануса на животното – внимателно я отстранете.
 • Ако изпражненията са сплъстени около ануса – използвайте ножица и внимателно ги отрежете.
 • Ако се налага – измийте аналната област с топла (не гореща) сапунена вода. Не търкайте или натискайте възпалената област.
 • Измерете температурата на кучето. Ако тя е по-висока от обичайното (над 39 градуса по Целзий) или забележите кръв по термометъра, съпроводена със съпротивление при поставянето му, незабавно потърсете ветеринарния си лекар (в рамките на 24 часа).
 • При дългокосместите кучета – особено малките като Йоркширкски териер или Лахса Апсо, може да се окаже по-сложно да почистите сплъстените изпражнения около ануса. Можете да опитате леко да накиснете задната част на животното в топла вода, преди да подстрижете леко на места, за да ви бъде по-удобно на почистите зоната. 

кучеСнимка: iStock

Ветеринарни грижи при запек 

 • Диагноза

Рентгенографиите, ултразвукът на корема и кръвните изследвания са едни от най-честите тестове, препоръчвани за идентифициране на основната причина за запек на кучетата.

 • Лечение

При някои по-тежки случаи може да се наложи кучето да бъде хоспитализирано и да му се постави клизма, за да се отстрани или премине препятствието, разположено в ануса му. Ако забележите странно поведение или напрежение у домашния си любимец по време на разходка и щом дойде време да отиде по голяма нужда – не се колебайте да се консултирате с ветеринарния си лекар и да запишете час за преглед. Специалистът може да назначи поставяне на течности интравенозно и подкожно, за да се осигури по-добра хидратация на чревния тракт. 

Някои домашни любимци имат история на периодична поява на запек – особено с напредване на възрастта. Добавянето на малко чисто (натурално) масло към храната на животното може да е от голяма полза в тези случаи. На пазара се предлагат и добавки с фибри с цел подпомагане на чревния транзит. Който и метод да изберете обаче, преди това задължително го обсъдете с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

Предотвратяване появата на запек при кучетата

Въпреки че е естествено и съвсем нормално домашният ви любимец да яде трева от време на време, този навик следва да бъде контролиран. 

Избягвайте да давате на кучето си кости – вместо това ги заменете с кокалчета за дъвчене, изработени от пресована кожа. Погрижете се животното винаги да има на разположение купичка с прясна вода. 

Кастрирането на кучето в ранна възраст също би предотвратило растежа на простатата, което може да доведе до запек при четириногото в по-зряла възраст. 

 

Вижте още:

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Кои кости и кокалчета са опасни за кучето ни

 

Виж още