Кучето хапе, но не стиска – какво означава това?

куче хапе Снимка: iStock

К учетата общуват, използвайки различните части на тялото си – това е единственият инструмент, с който разполагат. Четириногите хапят, за да изразят определена емоция. Това може да е сигнал, че искат да играят. Или опит за защита на нещо, което обичат. А може и случайно да захапят стопанина си от чисто вълнение! Гняв и страх също са водещи чувства зад това поведение на косматите ни другари. 

куче хапеСнимка: iStock

И докато хапането е много по-често срещано при младите кученца, възрастните четириноги, които не са научени да не хапят в детството си, също могат да го проявят това досадно и понякога – болезнено поведение. 

Защо кучетата хапят, без да стискат?

Кучета от всички породи могат да захапят леко стопанина си, водени от желанието да изразят моментни чувства и емоции. Това може да е сигнал, че животното е готово за игра. Или опит да привлече вниманието ви. А ако се забавлявате качествено, то лекото гризване без допълнителен натиск може да е израз на вълнението на питомеца ви. 

Dogsandcats.bg

куче хапеСнимка: iStock

Понякога домашните любимци проявяват свърхзащита към това, което обичат – като играчки, лакомства и дори хора. И могат да захапят леко, водени от желанието да защитят „собствеността си“. И обратно, понякога четириногите хапят, защото се чувстват уплашени, разочаровани или стресирани. И искат вие да знаете за това. 

Някои кучета са отглеждани за паша на стадо и при тях пастирската работа е в основата на естествената им нужда да хапят. Това е характерно за породи като Коли, Австралийска овчарка и Корги, които леко гризват по глезените стопаните си, като при тях това е по-скоро инстинкт, отколкото емоционален жест. 

Справяне с хапането при младите кучета

Кученцата изследват околния свят чрез устата си. Нормално е кутретата да хапят игриво, но това не означава, че поведението следва да се насърчава. Необходимо е да поставите граници и да ограничите това поведение, преди кученцето да достигне зрялост. Защото тогава ухапванията от безобидни могат да станат много по-сериозни. 

куче хапеСнимка: iStock

Всъщност, да спрете това поведение още в началото, далеч не е толкова трудно, колкото може би звучи. Следващият път, когато малкото ви приятелче ви ухапе по време на игра, незабавно спрете да играете с него. Обърнете се на другата страна и насочете вниманието си към нещо друго. Така кутрето ще научи, че хапането няма да му донесе желаните резултати. Нещо повече – щом го прави, то играта приключва. С постоянство и търпение от ваша страна, обичайно младите кучета надрастват това поведение, стига да му се обърне внимание още в детството. 

Справяне с ухапванията при възрастни кучета

Въпреки че е по-трудно да се коригира поведението на хапане при зрелите и дори – при възрастните кучета, това все пак е постижимо. Важно е да не се неглижира проблема, защото тези четириноги имат значително по-силни челюсти в сравнение с кутретата. Не насърчавайте ухапванията и игнорирайте поведението винаги, щом го забележите. 

куче хапеСнимка: iStock

Точно, както кутретата, и зрелите кучета се нуждаят от умствена и физическа стимулация. Достатъчно време за игра ще смекчи поведението на хапане, причинено от игривост. 

Разликата в различните ухапвания при кучетата

Когато кучетата хапят, защото за уплашени, стресирани или нещо ги тревожи, хапането може бързо да ескалира до агресивно поведение.

Ако захапването е с игрив подтекст, животното има спокоен език на тялото, отпусната поза и липса на напрежение в лицето.

Агресивните кучета, от друга страна, изглеждат по-напрегнати и имат вдървена стойка. Те могат да свият устни, да оголят венците и зъбите си и да ръмжат. Както игривите, така и агресивните четириноги могат да набръчкат муцуна, разликата е, че при едните видимо няма напрежение в лицевите мускули. 

Не се колебайте да потърсите помощ

Ако хапещото поведение продължи или се влоши, от решаващо значение е да потърсите помощ при ветеринарен лекар, специалист по поведение на домашни любимци или треньор на кучета. Всички тези професионалисти могат да ви помогнат да оцените личните нужди на кучето си, да оценят физическото и ментално здраве на питомеца ви и да ви насочат към потенциалните фактори, които може да са причина за проблема.

куче хапеСнимка: iStock

Ако неглижирате хапането и позволите това поведение да продължи, има шанс в крайна сметка домашният ви любимец в определен момент да ухапе някого.  

Вижте още: 

5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

5 ключа за разбиране на емоциите на кучетата

Виж още