5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

кученце Снимка: iStock

К олкото и да обичаме домашния си любимец, да отделяме време за тренировки и възпитание, няма такова нещо като „перфектното куче“.

Косматите ни приятели правят грешки, понякога реагират по непонятен за нас начин и се стига до инциденти. Наша работа като техни отговорни стопани е да се опитаме да предотвратим проблемните им навици и да реагираме на потенциално опасно поведение. 

Представяме ви 5 от най-често срещаните и опасни навици на домашните кучета. Важно е да разберете защо животните ги проявяват, за да им помогнете да ги преодолеят навреме.

Dogsandcats.bg

Дъвчене/ядене на различни предмети

Има няколко причини кучетата да гризат и дъвчат различни, неподходящи предмети. 

  • Кучетата са любопитни същества, които изследват света чрез дъвчене. 
  • Безпокойство

Ако косматият ви приятел прекарва много време сам, той може постепенно да е развил деструктивно поведение. Този фактор важи с пълна сила при четириноги, които не са свикнали със самотата и искат явно да демонстрират на стопаните си, че не понасят добре липсата им.

кучеСнимка: iStock

  • За забавление

Понякога дъвченето на различни мебели и неща може да е интересно и различно за животното. А може и да му допада текстурата на някои от нещата в дома ви. Нека не забравяме, че кучетата се наслаждават на вкуса и/или миризмата на определени неща – особено, когато става въпрос за мръсните ни чорапи. 

Проблемът с дъвченето на неподходящи предмети обаче, надхвърля унищожаването на вашето лично имущество. Кучетата, които редовно гризат чорапи, одеяла, мокети, обувки, боклук и др. са изложени на по-висок риск то животозастрашаващи проблеми като задавяне, чревни блокажи и дори отравяне – ако в устата им попаднат токсични храни или битови химикали. 

За да осигурите безопасността на домашния си любимец дръжте всички опасни предмети извън обсега на кучето. Задължително е и да го научите на основни команди като „Пусни“, „Спри“ -  понякога изпълнението им навреме може да спаси живота му.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

Промушване през отворена врата

При някои четириноги дори леко открехнатата врата е знак да избягат. Независимо дали са мотивирани от тревожност при раздяла, репродуктивен инстинкт или обикновено любопитство, кучетата обичат да бягат от дома си. Сред основните рискове на това поведение са: загуба, удар от движещ се автомобил или причиняване на физическа вреда от друг човек или животно.

За да предпазите кучето си от бягства, ветеринарните лекари препоръчват кастрация/стерилизация. По този начин ще се ограничи инстинктивното желание на животното да си търси партньор. Необходимо е и да го научите на основни команди като „Ела!“, „Стой!“, за да намалите рисковете и да контролирате по-добре поведението му. Според някои треньори, вариант е да тренирате домашния си любимец да стои мирно, когато на вратата се звънне. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 причини защо кучетата бягат от дома си

Някои кучета се опитват да избягат, защото им е скучно или имат нужда от повече психическа или физическа стимулация. Те жадуват за приятелство, интерактивни игри и нови миризми. Опитайте се да отделяте поне по 30 минути всеки ден, за да правите нещо, което вашето куче обича – разходка, мятане на топка, джогинг заедно. Погрижете се и любимецът ви да е с микрочип и идентификационен знак на нашийника си. 

Хапане

Когато кученцето е малко, поведението на хапане на всичко около него, се счита за нормално. На този етап това е вид игра, с помощта на която малкото животно опознава света около себе си. След навършване на 4-5 месеца обаче, постепенно трябва да започнете да го отучвате от това поведение. 

По-сериозните случаи на ухапване от куче са свързани с болка, страх или агресия. Ако домашният ви любимец никога не е имал проблеми или прояви на подобно поведение, потърсете вашия ветеринарен лекар за съвет. Той трябва да изключи болката като основна причина – може би животното има болен зъб или е развило артрит.

Важно е, ако усещате, че домашният ви любимец е по-агресивен от обичайното, да не се опитвате да го реабилитирате сами. Потърсете помощ от ветеринарен лекар или треньор. Наистина агресивните и нападателни кучета са опасни за себе си и другите. След инциденти с представители на по-едри породи често може да се стигне и до евтаназия на проблемните животни.

кучеСнимка: iStock

Преследване на автомобили и велосипеди

В допълнение към риска да бъдат ударени от кола, кучетата, които преследват превозни средства като велосипеди и тичащи хора, са по-склонни да навредят на човек. Необходимо е да ограничите желанието им за преследване, наричано още хищнически инстинкт. Треньорите препоръчват в такива ситуации да се опитате да привлечете вниманието на кучето върху себе си, вместо към движещия се обект. 

Вижте още: Как да спрем кучето ни да гони всичко, което се движи

Твърде притежателно поведение

„Опазване на ресурсите“ е терминът, който треньорите и специалистите използват, за да опишат кучетата, които действат изключително притежателно относно своите играчки, кокали, лакомства, легла или любими хора. Това може да е особено опасно, ако имате малки деца или други домашни любимци у дома. Просто докосване или преминаване покрай стопанина им, може да предизвика жестока атака от страна на този тип кучета.

кучеСнимка: iStock

Причините, поради които някои животни развиват твърде притежателно поведение, все още не са напълно изяснени. Според някои теории всичко се дължи на генетична предразположеност, други смятат, че всичко е по вина на собственика.

Освен да се консултирате с професионален треньор, който да работи с домашния ви любимец, важно е да не наказвате кучето си за поведението му. По този начин само ще потиснете естествените му инстинкти, а това може да доведе до ескалиране нивото на агресивна енергия в бъдеще. Използвайте положителни методи за подсилване и ще забележите как поведението на животното постепенно се променя към по-добро. 

Лошите навици при кучетата са част от отглеждането им, с която всеки стопанин се сблъсква. До каква степен обаче ще допуснете те да се развият и да станат опасни за домашния ви любимец – зависи изцяло от вас. 

 

Вижте още: Защо кучето обича да похапва употребявани салфетки

 

Виж още