Кучето ми отказва да яде гранули, какво да правя?

куче храна Снимка: iStock

Щ о се отнася до храненето на домашните ни любимци, собствениците имаме редица възможности – от консерви и пастети до гранули или диети със сурово месо. 

Голяма част от стопаните на четириноги залагат на сухата храна, а преимуществата на гранулите безспорно за много. Лесни за консумация, често – по-евтин вариант (особено ако се купи голям пакет) и повечето четириноги с радост обичат да си ги похапват. Какво да правите обаче, ако домашният ви любимец започне да обръща носа си нагоре, когато оставите паничката му с гранули, прави няколко крачки назад и се оттегля в съседната стая? 

куче хранаСнимка: iStock

Преди да направите драстични промени в диетата на кучето си, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Ако питомецът ви внезапно е спрял да яде нещо, което преди е похапвал с удоволствие, може да се касае за проблеми със зъбите или червата. А ако установите, че косматият ви другар просто е придирчив, на пазара има много други възможности за хранене, които да опитате.

Dogsandcats.bg

Как да пробудим интереса на кучето си към гранулите?

Предлагаме ви няколко идеи как да накарате домашния си любимец да насочи вниманието си към паничката със суха храна. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Добавете домашно приготвен топинг към гранулите

Има няколко лесни варианта, които можете да приготвите у дома и да добавите към сухата храна в паничката на кучето ви. Те могат да направят менюто му не само по-апетитно, но и по-здравословно. 

Нарежете или пюрирайте плодове или зеленчуци, като моркови, зелен фасул и ябълки. Неподсладената консервирана тиква съдържа фибри, които действат добре на храносмилането на животното.  

Едно добре сварено яйце, добавено към гранулите, е добър източник на протеин, а като бонус – четириногите много обичат яйца. Един от главните недостатъци на добавките към храната на кучето е, че вашето куче може да реши, че вече няма да яде обикновени гранули. Следователно може да се наложи да сте готови да превърнете топирането на сухата храна на животното в дългосрочен ангажимент.

куче хранаСнимка: iStock

  • Опитайте консервирана храна за кучета

По правило висококачествената консервирана храна има повече протеини от гранулите, съдържа по-малко консерванти или изкуствени оцветители и има повече влага. От друга страна, обикновено тя е и по-скъпа. Добавянето на пастет или парченца месо от консерва обаче, със сигурност ще направи съдържанието на паничката на питомеца ви по-апетитно.

  • Проучете диети със сурова храна

Диетите със сурова храна се водят от идеята, че по този начин би се хранило животното в дивата природа. Обичайно те се състоят от смес от месо, кости, месо от органи, сурови яйца, някои плодове и зеленчуци, както и млечни продукти.

куче хранаСнимка: iStock

Почитателите на този тип хранене вярват, че това е най-здравословният вариант за техните питомци, тъй като помага и за по-блестяща козина, по-чисти зъби, повече енергия и по-здрава кожа.

Скептиците посочват рисковете, които включват излагане на вредни бактерии – както за кучетата, така и за хората, недобре балансирана диета и потенциални опасности като остри парчета кости, криещи рискове от нараняване на зъбите и храносмилателния тракт на животното. 

Вижте още: Какво трябва да знаем за суровата кучешка храна

Ако обмисляте да преминете на диета със сурова храна, не забравяйте първо да се консултирате с ветеринарния си лекар. Внимавайте с избора на продукти и съблюдавайте марките, които избирате, да спазват високи мерки за безопасност. 

куче хранаСнимка: iStock

 

Виж още