Безопасно ли е да даваме на кучето кашкавал

куче Снимка: iStock

К ашкавалът е любим на много хора. Независимо под каква форма или марка, това е един от продуктите, които присъстват в хладилника ни почти през цялото време. Със сигурност това е и любимо лакомство на вашето куче, което с радост би споделило няколко хапки с вас. Дали обаче е безопасно да даваме на косматия си приятел кашкавал или твърдо сирене (Ементал, Чедър, Гауда и тн.)?

Кашкавалът е млечен продукт, който се среща под разнообразни текстури и аромати. В основата на всички тях е млечен протеин (обикновено краве, овче или козе мляко). Според легенди, кашкавалът е много стар продукт, сведения за него има още от преди 4000 години, когато е измислен от арабски търговец, пътувал в пустинята с мляко, което съхранявал в торбичка. Това, разбира се е история, но е факт че мекото и твърдото сирене са разпространени по целия свят. 

кучеСнимка: iStock

Можем ли да даваме на кучето си кашкавал?

Тъй като в основата си това е продукт, което идва от млякото, кашкавалът не е идеален като основен компонент в диетата на четириногия ви приятел. При някои животни се наблюдава непоносимост към лактоза – при тях е желателно да се избягва. 

Dogsandcats.bg

В организма на кучетата липсва един определен ензим, чиято роля е да преработва лактозата. Тоест, ако давате на кучето си редовно сирене и кашкавал, то може да развие проблеми с храносмилането и стомашно-чревен дистрес, газове и подуване.

кучеСнимка: iStock

Всяко правило има изключения

Макар да не е сред храните, които се препоръчват за естествен прием при кучетата, можете да почерпите домашния си любимец с малко кашкавал само при условие, че сте сигурни, че е 100% натурален продукт. Това може да се окаже трудна задача, защото повечето продукти на пазара съдържат добавени подправки като лук, чесън и различни овкусители, които категорично не са препоръчителни за кучета. 

Ако наблюдавате, че животното понася добре малки парченца сирене или кашкавал, можете да му давате от време на време. Нарязани на кубчета кашкавалчета могат да са чудесни награди по време на обучението на четириногото. Никога не прекалявайте и не забравяйте да четете добре етикетите, упоменаващи съдържанието на мазнини и лактоза в продукта. 

кучеСнимка: iStock

Помнете – кучетата нямат понятие или представа за собствената си мярка. Често те просят от нашата храна, защото им се вижда забавно или им е интересно каква е на вкус. Вашата роля е да прецените кое е безопасно да опитат и те, и кое не.

 

Вижте още:

Защо коремът на кучето ни къркори

3 човешки лакомства, които да споделим с кучето си

 

 

Виж още