Кучето ви буди посред нощ? Ето най-вероятните причини защо!

куче нощ Снимка: iStock

В сички имаме нужда от сън, включително домашните ни любимци. Понякога обаче, когато кучето ни събуди посред нощ, идвайки при нас, за да „сподели“ своето будно състояние, нещата изглеждат по малко по-различен начин. И започваме да се питаме – какво не е наред с четириногия ни другар?

Ето някои от най-честите възможности защо кучето ви се буди през нощта и какво можете да направите по въпроса:

  • Изключете всички възможни медицински фактори

И преди сме споменавали, но си струва да се повторим – винаги, когато се появи някое ново поведение у домашния ви любимец, което ви изглежда необичайно, не бива да го отминавате с лека ръка. Консултацията и прегледът при ветеринарен лекар са полезни и необходими, тъй като ще ви дадат информация дали промяната се дължи на медицински проблем – инфекция на пикочните пътища или нощна деменция, например. 

куче нощСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Следете за рутината на кучето ви в часовете, когато е будно

Дали осигурявате достатъчно физически и психически упражнения на домашния си любимец всеки ден? Да, упражненията са важни, за да изразходва едно четириного енергията си и да бъде в добра форма, но не бива да се подценяват и тези занимания, които уморяват ума на животното. 

  • Преосмислете къде спи вашето куче

Ако домашният ви любимец спи в съседната стая, дали не ви буди неговото драскане по вратата, лай или скимтене в опита му да влезе при вас? В случай, че това е така, то трябва да се замислите – възможно е четириногото да изпитва безпокойство при раздяла и нещо толкова просто, колкото е това да преместите леглото му във вашата спалня, може да бъде решението, от което се нуждаете. 

куче нощСнимка: iStock

От друга страна, има кучета, които обичат да дремват няколко часа на леглото до стопаните си, а след това на собственото си местенце и обратно. За това – идея е да оставите и вратата на стаята отворена, за да може животното да влезе/излезе, когато прецени без да ви буди. 

  • Не вярвайте на мита, че кучето ви прави определени неща с цел доминация

Това не е вярно и е научно опровергано. Вместо да губите време в разсъждения в тази посока, анализирайте добре ситуацията и преценете дали не можете да разберете какво се опитва да ви каже вашият домашен любимец с това поведение. Ако е гладно в три часа сутринта, може би има нужда от корекция във времето за вечеря. А ако действително има необходимост да отиде до тоалетна, това, че ви побутва, за да ви го „съобщи“ е по-добрият вариант, отколкото да свърши работите си на килима в хола ви, нали? Или е чуло странен шум, идващ отвън..

куче нощСнимка: iStock

Има много възможности кучето да ви буди посред нощ, но е важно да знаете, че зад това поведение си има причина. Направете всичко възможно, за да разберете каква е тя, дори и когато сте гроги или полузаспали. Колкото по-бързо се ориентирате спрямо нуждите на косматия си другар, толкова по-бързо ще разрешите проблема и двамата ще можете да се върнете към пълноценния си нощен сън. 

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спи до по-късно

От колко часа сън се нуждае кучето

Виж още